Nokia opnår 5G hastighedsrekord

Nokia-udstyr opnåede 4,7 Gbit/s over et 5G netværk ved hjælp af dual connectivity. Vild hastighed! Den kan nok ikke gentages i et "real life"-setup..

Nokia har offentliggjort at netværksselskabet har opnået verdens hurtigste 5G-hastighed på over-the-air netværk i Dallas, Texas. Rekorden lyder på hele 4,7 Gbit/s.

Et over-the-air netværk betyder, at testen er foretaget ude i virkeligheden men ikke på et kommercielt operationelt mobilnetværk. Nokia har dog brugt deres kommercielt tilgængelige AirScale netværksudstyr, som allerede bliver brugt af flere teleselskaber i blandet andet USA.

De 4,7 Gbit/s blev opnået i et såkaldt dual connectivity setup. Det betyder, at der blev brugt en kombination af 4G LTE og 5G NR. Det kendes også under den tekniske betegnelse 5G Non-standalone eller blot 5G NSA.

Rent teknisk bliver 4G LTE netværket bliver brugt som kontrolnetværk, mens 5G netværket anvendes til at øge hastigheden dramatisk.

Samsung og Huawei dominerer det globale 5G-marked

Millimeter frekvenser gør udslaget

For at opnår den rasende hurtige hastighed benyttede Nokia en kombination af frekvenser på 28- og 39 GHz-frekvensbåndene. Disse frekvensbånd kaldes også for mmWave eller millimeter frekvenser. Frekvenserne benyttes kun i kombination med 5G teknologien.

I alt blev der brugt otte 100 MHz mmWave frekvenser samt 40 MHz 4G LTE frekvenser.

Nokia har ikke oplyst nærmere omkring testen, men det er velkendt at mmWave frekvenserne på 28 og 39 GHz ikke rækker særlig langt - selv under optimale forhold.

Derfor skal testen også tages med et gran salt, for når de høje frekvensbånd møder virkeligheden med træer og hus, så bliver overførselshastigheden markant dårligere.

Én ting er hastigheden. En anden er placeringen. Her er eksempelvis verdens højst placerede 5G-mobilnetværk. Se den vilde video her.

I Danmark er vi begejstrede for streaming - ja det er MANGE rundt om i verden. Netop 5G-netværk er perfekt til streaming af lyd- og billeder i meget høj kvalitet. Hvorfor er streaming blevet SÅ populært på SÅ kort tid? Lyt til vores podcast-episode #71, hvor vi går tæt på tendenser inden for streaming.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

I Danmark leverer Nokia netværksudstyr til Telia og Telenors fælles mobilnetværk kaldet TT-netværket.

HMD Global vil lancere telefoner i eget navn

Det er HMD Global, som står bag Nokia-telefoner, men de vil også lancere telefoner i eget navn.

(mere…)
Nokia G42 5G klar i ny farve

Den reparationsvenlige smartphone, Nokia G42 5G, er kommet i en ny smart farve. Se pris og tilgængelighed her.

(mere…)
Er krigen mellem 5G og fiber udsat?

For et år siden meldte teleselskabet 3 krig mod det kablede internet. Og var ikke i tvivl om, at “fremtidens internet er trådløst".

(mere…)
Nu kommer ægte 5G til Danmark

Hidtil har danske mobilbrugere måtte nøjes med en lite-udgave af 5G, men nu er den første operatør klar med et rent 5G-netværk

(mere…)
Jeg har testet 5G internet fra 3

TEST: 5G-internet til hjemmet fra 3. Hvordan fungerer det? Jeg har testet 5G internet fra 3.

(mere…)
Skift batteri, skærm og ladeport selv på Nokia G42 5G

HMD Global har lanceret den meget reparationsvenlige smartphone Nokia G42 5G er nu klar på hylderne hos de danske mobilforhandlere. Se pris og tilgængelighed her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
23 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram