Nu udleverer teleselskaberne dine data
Telebranchen i Danmark er gået ind i kampen om sporingen af spredningen af covid-19. Det sker helt efter bogen, siger brancheorganisationen Teleindustrien.
Teleselskaberne leverer nu teledata om danskernes bevægelser under coronakrisen til Statens Serum Institut (SSI).
Det oplyser brancheorganisationen Teleindustrien i en pressemeddelelse.
Teledataene leveres i et “aggregeret og anonymiseret format”. Direktøren for Teleindustrien, Jakob Willer, forsikrer, at alt er juridisk lige efter bogen.
– “Fra telebranchens side har vi med udgangspunkt i den alvorlige situation, været indstillede på at bidrage og understøtte regeringens indsats på området i det omfang, det er muligt og kan ske på et klart juridisk grundlag”, skriver Jakob Willer i pressemeddelelsen..
I marts anmodede Statens Serum Institut om at få adgang til data om danskernes bevægelser under coronakrisen.
Konkret ønskede man, at belyse mobiliteten i samfundet målt over tid og ønskede data fra primo februar 2020 og frem.
Ifølge Teleindustrien skulle informationerne anvendes til at vise, “hvor mange personer, som har bevæget sig mellem hvert par af postnumre/kommunegrænser opgjort hver sjette time”.
“Data skal understøtte arbejdet i en ekspertgruppe nedsat i SSI, der på baggrund af forskellige datakilder, skal udvikle matematiske modeller til at belyse udviklingen af covid-19 samt effekten af myndighedernes tiltag for at begrænse smittespredning i samfundet,” lyder det i teksten.
– “Vi har haft som forudsætning, at det her skulle ske på et fuldstændig klart juridisk grundlag. Selskaberne har været i kontakt med Erhvervsstyrelsen og Justitsministeriets datatilsyn og fået grønt lys til at levere data, som er i aggregeret og anonym form. Det er ikke personhenførbar data”, siger Jakob Willer fra TI til Ritzau.
Siden SSI’s anmodning er det blevet diskuteret, hvorvidt man juridisk og etisk kunne tillade sig at overvåge danskernes telefontrafik.
Det etiske dilemma kan Jakob Willer godt forstå, men siger til Ritzau, at man i praksis ikke bør være bekymret.
– “Vi har lagt enorm vægt på, at myndighederne skulle være med i denne her proces”, siger Jakob Willer.
Mere til historien
I kampen for at vinde mod coronavirus er Apple og Google gået sammen i et samarbejde, hvor de nu vil udvikle nye teknologier. Disse teknologier skal gøre det muligt at benytte smartphonen til at udsende og modtage en besked, hvis man har været tæt på en, der er smittet med covid-19.