Huawei mistænkes (igen) for overvågning

Noget tyder på, at Huawei systematisk overvågede gæsterne på deres stand ved Mobile World Congress. Arrangøren ser med alvor på sagen.

Huawei, Mobile World Congress
Huaweis store stand på Mobile World Congress i 2014 (Foto: MereMobil.dk)

Den vel nok største sponsor af verdens største mobilevent, Mobile World Congress, Huawei, har udstyret messegæsterne med en overvågningschip.

Chippen var kamufleret som et uskyldigt plastikvedhæng til adgangskortet, der gav adgang til Huaweis område på messen. Bagsiden af kortet indeholdt en information om overvågningen. Det ændrer dog ikke på, at gæster ikke eksplicit har sagt ja til trackingen. Dette kan være i strid med GDPR-lovgivningen.

Huawei blev afsløret, da nogle af gæsterne ikke afleverede adgangskortet med chippen, da de forlod Huawei gigantiske stand. Efterfølgende valgte nogle besøgende, at skære plastikbeholderen op. Denne gemte på en mistænkelig chip. Her kan du se chippen.

Kan følge personer

Den lille chip er af den slags, der måske kan bruges til at spore bevægelser – lidt i lighed med Apple AirTag og Samsung Smarttag.

Rolf Werner, der for nylig blev ansat af Huaweis rival Nokia, som senior vice president for Europa, viste en af de små "chips" frem under en interview med mediet Light Reading. Han sagde, at disse chips kunne bruges som sporingsteknologi.

En mulighed er, at Huawei bruger Beacon-teknologi på deres stand. Beacon anvender lav-effekt-signaler til at spore over afstande på op til 70 meter.

Bagsiden af Huawei-badgen refererer til brugen af lokale radiosystemer, der kan hjælpe med sporing.

DET HUAWEI SKREV MED SMÅT: Vi bruger RFID og Bluetooth-teknologi til at indsamle swipe-tiden for dette Huawei Card ved indgangen til Huawei-udstillingsområdet, realtidspositionerings-information og opholdstidsinformation for denne Huawei Card-indehaver inden for Huawei-udstillingsområdet. Sådanne oplysninger vil kun blive indsamlet og behandlet med det formål at analysere vores gæsters samlede interesser i vores produkter for at forbedre vores servicekvalitet. Vi vil beskytte sådanne oplysninger i overensstemmelse med vores privatlivspolitik.

Utilfredshed med informationen

Flere MWC-besøgende er utilfredse med opdagelsen af chippen. Den uklare forklaring om RFID og Bluetooth på bagsiden af et badge, som kun få bærere sandsynligvis læser, vidner ikke om gennemsigtighed.

Huawei er regelmæssigt blevet beskyldt for at bruge sporingsteknologi til at spionere på mennesker i europæiske lande. Det var af disse grunde, at regeringer som Storbritanniens besluttede at begrænse eller forbyde Huawei i 5G - noget vi også har set i Danmark.

Messearrangøren GSMA: Alvorlig påstand

Brugen af sporingsenheder på Mobile World Congress er en alvorlig påstand, lyder det har organisationen GSMA, ifølge WirtschaftsWoche.

- ”Vi er i øjeblikket i gang med at undersøge sagen, men har ikke yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt,” siger GSMA til mediet.

Lige nu et andet kinesisk firma, TikTok, i skudlinjen med mistanke om overvågning og datadeling med det kinesiske styre. TikTok-ejeren Bytedance mener dog, at de er misforstået af eksperter og medier.

LÆS OGSÅ: Så farlig er TikTok

Huawei: Vi har informeret gæsterne

Ifølge Huaweis tyske pressekontor blev der anvendt pseudonymiserede data på standen. Det betyder, at det ikke var muligt at identificere, hvem der var hvor og hvornår på standen. Derfor kan de ikke drage konklusioner om bevægelsesmønstre for specifikke personer.

Huawei oplyser videre, at der var en klar kommunikation om formålet med dataindsamlingen. Desuden var Huaweis privatlivspolitik tilgængelig via en QR-kode, hvor besøgende havde mulighed for at gøre indsigelse mod indsamlingen af deres data

Sagen er ikke rar for GSMA, da Huawei er den største medfinansierende virksomhed ved MWC – og har været det i mange år.


KAFFEPAUSE MED TECH: To gange om ugen udgives nyhedsbrevet 'Kaffepause med tech' ☕️ Tilmeld dig gratis her - frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager gratis vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.

Mere til historien

Huawei er ikke længere tilgængelig med telefoner på det danske marked. Desuden er Huaweis antenner og kommunikationsudstyr fjernet fra mobilmasterne – alene som følge af frygt og mistanke om uhæderlige hensigter.

FBI undersøger TikToks overvågning af journalister

FBI og det amerikanske justitsministerium stiller nu skarpt på TikTok-ejeren Bytedance. Det handler om overvågning af Kina-kritiske journalister.

(mere…)
Hackere kan udnytte ny version af ChatGPT

Den nye version af ChatGPT kan sætte turbo på cyberkriminalitet, da den kan udnyttes af hackere.

(mere…)
USA-krav: Sælg TikTok ellers forbyder vi appen

Amerikanerne strammer kravene til TikTok. Kineserne skal ud af ejerskabet.

(mere…)
Nu vil TikTok imødekomme vestlig frygt

TikTok vil finde partner i Europa og sikre, at europæiske brugeres data ikke overføres til Kina.

(mere…)
Folketinget: TikTok skal ud

Den potentielle spionapp fra Kina, skal fjernes fra telefonerne. Sådan lyder den klare besked fra øverste ledelse i Folketinget.

(mere…)
Har cybersikkerheds-eksperter misforstået TikTok?

Advarslen mod brugen af TikTok er misforstået af sikkerhedseksperter og politikere som Alex Vanopslagh. TikTok ønsker dialog.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram