Mobildata er allerede i brug mod coronavirus

Smartphones og deres dataspor er sat ind i kampen mod covid-19. Befolknings bevægelser kan være afgørende for en succesfuld nedkæmpelse af virus.

Bigdata overvågning
Data fra mobilnettet giver myndighederne oplysninger om hvordan befolkningen bevæger sig - ikke hvordan et individ bevæger sig (Foto: Pixabay)

Nej, det drejer sig ikke om overvågning eller sporing af enkeltpersoners mobiltelefoner og bevægelser, hvis Statens Serum Institut får adgang til mobiltelefonernes data under coronakrisen.

Det er i hvert fald garantien og løfterne fra Statens Serum Institut.

Idéen om at kunne kortlægge den danske befolkningens bevægelser er alene for, at kunne inddæmme spredning af covid-19.

Metoden er allerede i brug i vores nordlige broderland Norge. Ifølge Berlingske deler både Telia og Telenor mobildata med de norske myndigheder.

Med de data kan man konstatere, at rejser rundt i landet er faldet med 60-65 procent, siden Norge indførte begrænsninger for at bremse smitten med coronavirus.

Samtidig siger Birgitte De Blasio, professor på Folkehelseinstituttet, der står for modellerne for virusspredningen, til det norske nyhedsbureau NTB, at mobildata indirekte kan bremse spredningen af virussen.

- “Vi kan anvende det i vores beregninger, som påvirker, hvilke tiltag vi tager”, siger professoren.

Enkeltpersoner spores ikke

I den norske model er der taget højde for, at enkeltpersoner ikke kan læses ud datasættene.

Marte Ruud Sandberg, Telenor, fortæller til den norske public service-udbyder NRK, at der hentes data i grupper på mindst 20 personer. 

- “Hvis der er færre end 20 personer, bliver informationen ikke hentet ud. Vi ved ikke, at Ola og Kari er taget fra Fornebu til Oslo, men vi ved, at en gruppe på 20 personer har gjort det”, forklarer Marte Ruud Sandberg.

Da det kom frem, at Statens Serum Institut gerne ville bruge danskernes teledata, blev ønsket mødt af kritik fra flere sider.

Torsdag svarede overlæge Robert Skov, infektionsberedskabet i Statens Serum Institut, på kritikken.

Til Jyllands-Posten sagde han blandt andet, at der er tale om en "afgrundsdyb misforståelse", når man tror at instituttet vil spore eller følge enkeltindivider.

- “Det, som vi gerne vil have fra telebranchen, er helt overordnede og fuldstændig anonymiserede oplysninger om antallet af mobiltelefoner, som har skiftet geografisk placering inden for et givet tidsrum”, sagde Robert Skov til Jyllands-Posten.

Der synes således, at være et fælles fodslag om, at mobildatasættene alene er et våben i virus-kampen.

Det var således også det der kunne læses af den hvide røg, som stod op af skorstenen efter efter et møde i EU mandag i sidste uge.

Her mødtes seks af Europas største teleselskaber, inklusiv Telia og Telenor, med EU-Kommissionen.

Mødet var en forløber til en aftale om, at bruge mobiltelefoners placering for at spore virusspredningen. Ifølge Berlingske baseres aftalen på den norske model.

Desuden er kravet at alle data slettes, så snart coronakrisen er slut.

Mere til historien

Ifølge Berlingske bruger blandt andre Schweiz, Sydkorea og Israel mobildata som våben mod coronavirussen covid-19. I Sydkorea har man taget skridtet videre og opererer også med lokationsdata. Dataene kommer fra biler, overvågningskameraer, betalingskortoplysninger og lignende. Det sker for at kunne opspore folk, som har været i kontakt med coronasmittede og få dem testet hurtigst muligt.

Nothing Phone 1 bliver for særlig inviterede

Det tyder på, at Nothing Phone 1 lanceres med samme strategi, som OnePlus startede med; via invitationer.

(mere…)
Nothing Phone (1) er spottet på video

Der florerer netop nu mange rygter og spekulationer om den kommende smartphone fra Nothing. En video viser nu mere af selve telefonen.

(mere…)
Nothing Phone (1) sådan ser den ud

Så er hele bagsiden af Nothing Phone (1) telefonen afsløret efter en lille teaser har været offentliggjort.

(mere…)
En teaser for Nothing Phone (1) giver hint om design

Den kommende smartphone fra Nothing er endnu hemmelig, men Nothing teaser nu lidt for designet.

(mere…)
Nothing Phone (1) afsløres medio juli

Carl Pei, grundlægger af OnePlus, er på vej med den første smartphone fra hans nye projekt, Nothing. Telefonen præsenteres i midten af juli.

(mere…)
3 telefoner til under 3.000 kroner

KØBSGUIDE: Hvis dit budget til en ny telefon er begrænset, så tjek disse 3 telefoner til under 3.000 kroner.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram