Huawei P40 Pro test – bedst og dårligst på samme tid

TEST: Verdens bedste kamera- og hardware! Verdens mest mangelfulde brugeroplevelse! Kom tæt på udfordringerne ved Huawei P40 Pro.

Huawei P40 Pro
Huawei P40 Pro er fremragende hardware. Desværre er manglen på apps
og Googles fravær en dealbreaker af de helt store (Foto: Huawei)

Det her bliver ikke en helt almindelig anmeldelse. Et ualmindeligt produkt fortjener nemlig alt andet end en standardanmeldelse.

Der er nemlig ét essentielt spørgsmål, der rejser sig, når det handler om Huawei P40 Pro: ”Er den 7.999 kroner værd?”. Jeg retter lige mig selv: ”Er den værd at købe uanset hvad prisen så end måtte være?”.

Det kommer jeg tilbage til om lidt. Hvorfor dette er et issue, kan du læse i faktaboksen herunder.

FAKTA: Hvis ikke du har fulgt med, så får du her en meget kort opsummering: USA og Kina har siden foråret 2019 været ude i en handelskonflikt. Huawei er endt som gidsel i sagen; de kan ikke bruge amerikanske komponenter eller amerikansk software i deres produkter. Google er derfor udelukket fra at handle med Huawei. Resultatet er, at Huaweis telefoner ikke har Googles services, apps og butikken Google Play.

Verdens måske bedste hardware

Huawei P40 Pro er VIRKELIG en lækker telefon. Den skinner som en perle! Kunne du lide Huawei P30 Pro, så vil du elske designet på P40 Pro. Du mærker tydeligt kvaliteten og Huaweis evne til at producere noget af det bedste hardware og design, der findes.

OLED-skærmen på 6,58 tommer ser lækker ud og det er Huaweis første skærm med 90 Hz refresh rate. Okay! OnePlus 7 Pro havde allerede 90 Hz i foråret 2019 og Samsung er lige gået på 120 Hz med Galaxy S20-serien. Nu kommer Huawei så med på den nye skærmtrend – bedre sent end aldrig. I dagligt brug er der dog ikke den store forskel i om telefonen kører med 60 eller 90 Hz.

Lad mig her minde om min techpodcast episode 70. Her kan lære mere om de nye opdateringshastigheder på skærmene.

P40 Pro kører på Kirin 990 5G-processoren – ja det er også en 5G- og Wi-Fi 6 telefon. 8 GB RAM er i forhold til tiden lidt underspillet. Samsung er på 12 GB i alle modeller og har desuden i nogle markeder en 16 GB RAM-udgave af Galaxy S20 Ultra.

Når det er sagt, så tvivler jeg på, at det er noget, som giver den store forskel i hverdagen. Det er i hvert fald ikke denne del, som ødelægger det for Huawei.

Fantatisk kamera og fingeraftrykssensor

Lad mig også fremhæve den optiske fingeraftrykslæser under skærmen (in-screen), der fungerer betydeligt bedre end hvad Samsung, med deres ultralydssensor, leverer på Galaxy S20-serien. Telefonen har også 3D-ansigtsgenkendelse – et skridt bedre end hvad Samsung tilbyder.

Vi må ikke glemme kameradelen. Huawei P40 Pro har et af de bedste kameraer netop nu på markedet. Du kan læse mere om fotovurderingen af Huawei P40 Pro her.

Med Wi-Fi 6, 5G, Bluetooth 5.1, 40 watts opladning via kabel (understøttet oplader medfølger), 27 watt trådløs opladning samt god lyd, er hardwaren ligeledes den bedste ende.

På fronten finder vi i øvrigt det ellipseformede kamerahul, der gemmer på en 32 megapixels sensor med autofokus, lysssensor, ToF-sensor og IR flood illuminator, der anvendes til ansigtsgenkendelse, som sikkerhedsmæssigt er på niveau med Apples Face ID.

En detalje er, at telefonen ikke har nogen LED-diode til notifikationer.

Elefanten i rummet er det manglende samarbejde med Google. Hvad det betyder, kan du læse om lidt.

Effektiv hurtigopladning med kabel

Jeg elsker, når producenterne ikke bare understøtter et bestemt watt-tal på opladning, men også smider en tilsvarende lader med i salgspakken. Det er tilfældet hos Huawei.

Ikke nok med at 40 watt hurtigopladning er understøttet. I salgspakken ligger netop en 40 watts oplader. Genialt!

På 30 minutter kan batteriet oplades fra 0-80 procent. Der oplades således med 112 mAh i minuttet. En fuld opladning tager omkring 50 minutter.

Til sammenligning har Samsung Galaxy S20 Ultra kun en 25 watt oplader i pakken, men understøtter op til 45 watt.

Samsung lader deres batteri på 5.000 mAh til 59 procent med opladeren fra pakken. Tilslutter du en 45 watt oplader (ekstraudstyr), så når du 74 procent på en halv time. Samsung leverer et maks på 123 mAh per minut og understøtter dermed den hurtigste opladning.

Huawei P40 Pro har smartopladning. Når telefonen oplades om natten nedsættes ladehastigheden og batteriet fyldes først helt op lige før, du skal ud af sengen. Denne teknologi har en række af de nyere smartphones også. Den er en god funktion, da den er med til at forlænge levetiden på batteriet.

Ligner næsten en klassisk Huawei-telefon

Huawei P40 Pro kommer med Huaweis egen brugerflade EMUI 10.1 og er således ikke så forskellig fra deres tidligere telefoner. Miljøet er genkendeligt og det kræver et trænet øje, hvis du skal opdage den manglende Google-integration.

Telefonen har ikke adgang til Google Play Store, hvilket ikke er det største problem. Dette finder vi i det manglende underliggende Google Framework og Google Mobile Services. Forenklet sat op er dette elementer, som mange apps er dybt afhængige af. Et meget dagligdags eksempel er Chromecast, der ikke er tilgængelig overhovedet. Så ingen streaming af film- og serier fra telefonen over på din fladskærm i stuen.

Jeg vil lige knytte en kort kommentar til Huawei EMUI, som jeg over tid har lært at holde rigtigt meget af. Jeg ved ikke, hvad der er sket hos Huaweis designere og udviklere, men jeg har gæt. Opgaven har været at få EMUI til at ”se ud af noget”. Det skal ligne, at der er mange muligheder og give et indtryk af, at der ikke mangler noget.

Det er så endt med en kæmpe rodebutik. En STOR en af slagsen. I nyere tid er der sjældent set en så stor mængde af mærkelige apps og bloatware. Dertil kommer et bjerg af slutbrugeraftaler, du bliver bedt om at tage stilling til, når telefonen første gang startes op.

Herfra er det svært at holde begejstringen for telefonen oppe. Inden du læser videre, skal du vide, at jeg gennem tiden har været rigtig positiv overfor Huaweis produkter. For blot et år siden fik Huawei P30 Pro både topkarakter og et ”anbefaler”-klistermærke. Det kunne P40 Pro også have fået.

År for år har Huawei leveret telefoner med noget af den bedste og mest fremadskurende teknologi. Det er ikke underligt, at de hurtigt kæmpede sig op til at blive den andenstørste smartphoneproducent i verden.

Jeg har stor kærlighed til produkterne. Desværre slår kærligheden nu revner.

Billeder taget med Huawei P40 Pro

Zoombilleder fra P40 Pro

Fotofunktionen silkwater

Manglen på apps er enorm

AppGallery, Huaweis appbutik, indeholder mange apps men desværre ikke de apps, du forventer.

Du kan ikke finde Outlook, Netflix, OneDrive, LastPass, 1Password, DR TV, TV 2 Nyhederne, TV 2 Vejret, DR Nyheder, Aula, MobilePay, diverse mobilbanker, Twitter, ViaPlay, TV 2 Play, Pokemon Go, Subway Surfers, Netatmo, PocketCasts og mange mange andre kendte apps.

Oven i dette skal du så undvære alle Googles apps som YouTube, Gmail, Google Maps, Google Fotos, Chrome osv.

Først når du får Huawei P40 Pro i hånden eller andre i P40-serien, bliver du opmærksom på, hvor mange apps din hverdag er meget afhængig af.

Den officielle Dankort app er fornyeligt blevet annonceret på vej til AppGallery. Det ændrer bare ikke på alle de andre apps, der mangler.

Huawei siger selv, at de har rigtigt mange ansatte, som arbejder på at kontakte de store udviklere og firmaer, for at få deres apps med i AppGallery, men det er op ad bakke. I et interview med Wired har topchefen for Huawei Consumer Business, Richard Yu sagt, at han forventer der går 1-2 år inden AppGallery er på niveau med Google Play Store og Apple App Store.

Huawei ved godt, de står med et gigantisk problem. Desværre findes der ikke et ”quick-fix” med mindre Trump-administrationen pludselig godkender samhandel mellem amerikanske og kinesiske virksomheder – navnligt Huawei.

Apps uden om AppGallery

Huawei P40 Pro
Huawei P40 Pro (Foto: Huawei)

Huawei har en række appsearch-muligheder. Disse indebærer, at du skal hente installationsfilerne til flere kendte apps fra forskellige alternative appsites.

Således kan du hente TV 2 Nyhederne, Microsoft OneNote, DR Nyheder, Netflix og rigtigt mange andre apps via disse appsites.

Her bliver det problematisk for mig. De apps du henter, aner du ikke om er de originale apps fra de forskellige udbydere. Du kan ikke se om eksempelvis TV 2’s apps rent faktisk er TV 2. Du ved heller ikke om en app er modificeret.

Huawei har en sikkerhedsfunktion i softwaren, der leveres af Avast, der scanner filerne ved download og installation. Avast’ sikkerhed skal du således stole 100 procent på.

Dertil kommer, at apps du downloader manuelt, er døde apps. De bliver ikke opdateret til nye versioner, med mindre du selv henter og installerer en ny APK-fil. Over tid åbner sig her et potentielt gigantisk sikkerhedshul.

Tro nu ikke, at fordi en app findes som APK-download, at den fungerer på Huawei P40 Pro. Mange af de apps jeg har installeret på denne måde er ekstremt ustabile. I en grad så de stort set er uanvendelige.

Skærmbilleder fra Huawei P40 Pro

Flere alternative app-metoder

Et alternativ til den manuelle download er at installere Amazons appbutik. Her finder du flere kendte apps, der på nogenlunde sikkerhedsmæssig forsvarlig vis kan hentes. Dette er altså et reelt alternativ.

Ligesom det er tilfældet med de øvrige metoder, så vil apps, der er afhængige af Googles framework og tjenester ikke fungere.

Udover Chromecast, som jeg nævnte tidligere, så kan dette være apps som benytter et interaktivt kort via Google Maps, har tråde ud i Google Drive og Google Analytics, Googles loginfunktioner Google Fotos og mange andre.

Afhængigheden af Googles services er for mange apps langt mere fremtrædende end vi normalt tænker over, men på P40 Pro vil du virkelig opleve hvor meget apps og en selv er snasket ind i Google.

På iPhone nævnes ofte en stort afhængighedsforhold til Apple og deres tjenester. Androidplatformen ”lider” af præcis det samme. Det tænker vi blot ikke over.

Nogle apps og tjenester kan i øvrigt køre i browseren her i blandt Gmail, men det er en noget amputeret oplevelse i forhold til hvad du normalt kender.

Hvis du har en tidligere Huawei-telefon, kan du via appen Huawei PhoneClone klone den gamle telefon og få de fleste af dine apps med over på P40 Pro. Det er blot som at ”tisse i bukserne” da disse apps jo heller ikke bliver opdateret – adgangen til Google Play Store er stadig ikke tilgængelig og PhoneClone giver ikke adgang til Googles tjenester.

Konklusion: Du skal ikke købe Huawei P40 Pro

Huawei P40 Pro
Huawei P40 Pro (Foto: Huawei)

Forestil dig du køber et fladskærms-tv til 8.000 kroner. Det er verdens bedste skærm, men du kan ikke se TV 2, ViaPlay, Netflix og TV 3. Sælgeren oplyser, at du måske om 1-2 år vil få adgang til de manglende kanaler. Ved siden af står et konkurrerende tv, der er en smule dårligere, men hvor alle kanalerne er tilgængelige fra starten. Hvilket vil du vælge?

Det er den situation Huaweis potentielle købere står i. Hardwaren er noget af det bedste, der findes, men softwaren er VIRKELIG et problem.

Jeg kan ikke anbefale Huawei P40 Pro eller Huawei P40. Der er for mange mangler på appdelen til at telefonen er relevant for den almindelige forbruger. Dernæst kommer sikkerhedsaspektet med apps, der hentes fra forskellige appsites. Ikke så meget i selve downloadfasen men mere i forhold til det sikkerhedsmæssige i, at disse apps ikke opdateres automatisk.

Det er smerteligt at nå frem til denne konklusion, da jeg faktisk holder rigtigt meget af telefonen. Desuden synes jeg, at Huawei er blevet taklet på en unfair facon af amerikanerne. Det ændrer blot ikke på, at du ikke skal købe en telefon, uanset pris, hvor du går så meget på kompromis med apps og services. Trods alt er det netop apps, der gør en telefon til ”min” telefon.

Der har været talt rigtigt meget om muligheden for at få Googles apps og services ind på telefonen via alternative metoder og ninjatricks. Ja! Måske… Det er blot heller ikke noget jeg kan anbefale at du satser på.

Helt ekstraordinært vælger jeg IKKE at give Huawei P40 Pro en officiel karakter. En uofficiel karakter ville være 2 ud af 6. På vores markedsområde er den manglede appdel en så vigtig faktor, at det ikke er rimeligt at sammenligne den med andre alene på en karakter – særligt set i forhold til, at Huawei er underlagt nogle markedsvilkår, som andre producenter ikke er.

Var P40 Pro leveret med Google i maven ville Huawei P40 Pro ende på en topkarakter.

VIL DU VIDE MERE? I min techpodcast, episode 72, taler jeg med udviklingsredaktør på Lyd & Billede, Peter Gotschalk. Gennem en lang samtale vender vi problemstillingerne omkring Huawei P40 Pro. Hør episode her eller søg på ”MereMobil.dk” i din favorit podcastapp.

Aktuelle priser på Huawei P40 Pro

Herunder kan du se dagspriserne på Huawei P40 Pro.

Vi henter priserne. Vent venligst ⏳

Indlæses priserne ikke?
Klik her for at ændre dit samtykke

Vælg "Accepter alle", klik på "Gem og luk" og genindlæs siden, hvis der fortsat intet sker.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

  • Fed hardware med høj ydelse
  • God batteritid og hurtigopladning – trådløs såvel som kablet
  • Lækker skærm
  • Verdens p.t. bedste foto- og videokamera

Lidt at tænke over

  • Gør op med dig selv om du kan undvære ikke bare Googles apps, men alle de apps, der er afhængige af Googles services
  • Huawei mener selv, at de er på niveau med indholdet Google Play Store om 1-2 år.

Mere til historien

Selvom Huawei P40 Pro ikke er i spil som din næste telefon, så behøver du ikke droppe Huawei helt. Huawei P30 Pro er stadig en rigtig god telefon og har adgang til Googles tjenester. Ifølge Pricerunner kan P30 Pro købes til omkring 4.000 kroner uden abonnement.

OnePlus Watch 2 test | én ting gør hele forskellen

TEST: 100 timer uden en oplader. Lækkert design og relevante funktioner. Læs min OnePlus Watch 2 test.

(mere…)
OnePlus 12R er måske den perfekte budget-telefon i 2024

VIDEO: Du vil have en billig Android-smartphone, der stadig er rigtig god? Se min test af OnePlus 12R her.

(mere…)
OnePlus 12R test | Fantastisk telefon

TEST: Ydelsen, prisen og skærmen er enestående. Kameraet er ikke i top, men fejler ikke. OnePlus 12R er bare en fantastisk telefon.

(mere…)
Se dette før du køber Samsung Galaxy S24 Ultra

VIDEO: I denne 13-minutters gennemgang får du alt, hvad du skal vide, før du køber Samsung Galaxy S24 Ultra.

(mere…)
Samsungs OLED tv-skærm er vanvittig overbevisende

TEST: Samsungs OLED-skærm S94C er på de fleste punkter et rigtigt godt køb. Skærmbilledet står UTROLIGT flot.

(mere…)
Samsung Galaxy S24 og S24+ test | Her er kompromiserne

TEST: Der er skåret ned på flere ting i Samsung Galaxy S24 og Galaxy S24+, men telefonerne er stadig pumpet med AI-funktioner.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
51 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram