Sony Xperia 1 II satser på 5G og Zeiss-optik

Et bedre kamera, god lyd og naturligvis 5G er de naturlige innovationer på Sony Xperia 1 II, men Sony har en ekstra overraskelse i ærmet.

Sony Xperia 1 II
Sony Xperia 1 II i lilla kan købes i Danmark fra juni 2020 (Foto: Sony)

Sony har offentliggjort årets topmodel-smartphone, der er en videreudvikling af sidste års Xperia 1. Navnet er nu Xperia 1 II. Sonys mobilafdeling overtager navngivningsstrategien, der også kendes fra Alpha-kameraserien, hvor der sættes et ekstra nummer efter mobilnavnet.

Endnu gang har Sony lagt deres fokus omkring kameradelen, hvor de for første gang anvender linser fra Zeiss. I mange år har Zeiss-navnet stået for høj kvalitet i manges bevidsthed. Denne positive opmærksomhed vil Sony benytte til at tiltrække kunder – præcis som Nokia-varemærket har gjort i flere år.

Du skal ikke forvente et 108 megapixels kamera som på Samsung Galaxy S20 Ultra. Sony har nemlig en anden strategi og nogle andre fokuspunkter. Ligesom navnet kommer fra Alpha-serien, så indeholder telefonen en del inspiration fra Sony-kameraerne.

En af nyhederne er kontinuerlig autofokus, der beregner AF/AR-værdierne 60 gange i sekundet. Burst-mode kan skyde 20 billeder per sekund. Når den lynhurtige fokus kombineres med en hurtig burst-mode, skulle det give et bedre resultat, hvis motivet er i bevægelse; sport, dyr, børn osv.

Sidste år så vi Eye-AF, hvor telefonen på motiver af mennesker og dyr, automatisk sætter fokus på øjnene. Denne funktion er blevet hurtigere og fungerer desuden i situationer, hvor lyset er svagt. Eye-AF på dyr kræver dog, at du benytter PhotoPro appen. Det er en ny Sony-app, som jeg skriver mere om længere nede i denne artikel.

Autofokussystemet dækker nu 70 procent af billedesensoren, hvilket skulle være med til at løfte resultaterne sammenlignet med hvad vi så på Xperia 1.

Xperia 1 II har tre objektiver. Brændvidderne er 16 mm, 24 mm og 70 mm, hver med en opløsning på 12 megapixels. Hovedsensoren er i øvrigt 50 procent større end sensoren i Xperia 1. Dette er med til at optimere på fotokvaliteten, fortæller Sony.

ANMELDELSE: Læs min store test af Sony Xperia 1 II

Sony overrasker – et skridt tilbage: The Jack is Back

De seneste par år har mobilproducenterne haft travlt med at fjerne 3,5 mm. jackstik fra telefonerne og erstatte porten med lydoutput via USB-C eller trådløse hovedtelefoner.

Helt overraskende går Sony nu den anden vej og genindfører jackstikket.

Angiveligt er årsagen ret enkel. Ifølge Sony er det et ønske fra kunderne. Målgruppen, der ikke nødvendigvis er musiknørder eller specielt teknikinteresserede, man kunne kalde disse for den ”lave” del af målgruppen, snupper bare et tilfældigt headset i skuffen, når de skal høre musik. For denne målgruppe har adapter-helvede være irriterede, da disse personer netop ikke benytter ét favoritheadset.

Den ”høje” den af målgruppen, som går op i lyd, sværger til kablede headsets på grund af bedre lydkvalitet.

Tilbage er så mellemgruppen, der er ligeglade og som finder en løsning selv. Det er de to yderste målgrupper som Sony siger, at de her sigter efter ved at genindføre 3,5 mm-stkket.

Jackstikket på Xperia 1 II har fået en finetuning, der skulle gøre oplevelsen bedre end ved brug af USB-C baserede headsets og Bluetooth.

En del af optimeringen i 3,5 mm. udgangen har været at reducere den såkaldte crosstalk – lyd fra én kanal, der er en smule overhør på i den anden stereokanal. Dårlig crosstalk reducerer kanalseparationen og stereobilledet. På vinylplader og FM-radio tilstræbes en crosstalk på -30 dB. På Xperia 1 II er crosstalk reduceret til -20 dB. Ifølge Sony er dette 90 procent mindre end ved brug af USB-C hovedtelefoner

Desuden understøtter Sony Xperia 1 II High-Res Audio via kabel og trådløs samt DSEE Ultimate, der er opgraderet fra sidste års DSEE HX. Teknikken kan løfte lydkvaliteten på eksempelvis streamingmusik, der jo benytter lyd- og filkomprimering, hvilket reducerer lydkvaliteten sammenlignet med det originale track. DSEE HX kan angiveligt genskabe noget af det tabte.

Xperia 1 II er klar til 5G

Sony Xperia 1 II
Sony Xperia 1 II i sort(Foto: Sony)

Sony Xperia 1 II kører på processor- og chipsettet Qualcomm Snapdragon 865 5G. Her får du 25 procents kraftigere allround-ydelse samt 25 procent mere power i grafikdelen.

Snapdragon 865 5G leverer også 5G-mulighed på Xperia 1 II. I lighed med Samsung Galaxy S20-serien er det 5G Sub6, der er understøttet. Dette er den første 5G-variant, vi kommer til at se i Danmark.

5G-teknologien mmWave er ikke understøttet. Her må du enten se efter specialmodellen Sony Xperia Pro eller Samsung Galaxy S20 Ultra.

Xperia 1 II kan desuden benytte 2G, 3G og 4G-netværk.

En stor mangel på Sony Xperia 1 var trådløs opladning, men det har Xperia 1 II heldigvis. I salgspakken ligger en standardlader men telefonen understøtter faktisk op til 21 watts kablet opladning.

Xperia Pro har mmWave

Sony Xperia Pro er en specialudgave af Xperia 1 II, der kan anvende 5G mmWave. Særligt upload er der fokus på her. Xperia 1 II har 14 indbyggede antenner, kommer med HDMI-input og kan via mmWave anvende beamforming.

Hvis du vil blive klogere på 5G beamforming så læs her vores store baggrundsartikel om 5G og beamforming.

Xperia Pro kan ses som en eksperimental-smartphone, hvor Sony i samarbejde med deres egen kameradivision, gør det muligt f.eks. at kombinere professionelle kameraer med Xperia Pro til overførsel af data fra kameraerne i realtid via 5G mmWave.

Fokuserer stadig på semi-pro video og gaming

Sony fortsætter med standardformatet 21:9 som skærmformat på den 6,5 tommer store 4K HDR OLED-skærm. I modsætning til Samsung kommer Sony ikke med 120 Hz-skærmteknologi men forbliver på 60 Hz.

SONY OM Hz I SKÆRMEN: “We are using a software tweak to emulate the 90Hz experience by pushing the OLEDs to switch faster between dark and bright to avoid lag. It is a completely different technology than real HW based 90 or 120Hz refresh rate“.

Cinema Pro-appen, der åbner for et væld af muligheder inden for semi-pro videooptagelser, er opgraderet med flere funktioner. Eksempelvis kan der nu optages med 60 fps i 4K HDR, der er stereolyd og et nyt anti-vindstøjsfilter har set dagens lys.

Du kan herunder se mit resultat med Cinema Pro på Xperia 1. Det var sjovt at lege med, men også rigtigt tidskrævende.

Sony introducerer desuden en ny fotoapp kaldet PhotoPro. Burst-mode med 20 fps, som jeg tidligere omtalte, er udelukkende tilgængelig via PhotoPro-appen og ikke standardkamera-appen på telefonen.

PhotoPro indeholder desuden flere af de funktioner, der kendes fra Sonys Alpha-kameraserie.

På spildelen kan Game Enhancer indstilles til at fjerne forstyrrelserne fra andre apps, når der spilles. Her er der kommet flere individuelle indstillinger. Respontiden på touch-delen er desuden forbedret i forhold til Xperia 1, hvilket gamere nok vil sætte pris på.

Sony har adgang til en udgave af Call of Duty, der er optimeret til Qualcomm Snapdragon processoren. Desuden understøttes PlayStation 4 Dualshock 4 kontrollere. Via en holder, der kan monteres på kontrolleren, kan telefonen sættes på selve kontrolleren, der fuldt ud understøttes i eksempelvis Call of Duty.

Test af Cinema Pro på Xperia 1

Da Sony Xperia 1 landede brugte jeg en del tid på Cinema Pro appen. Du kan se resultatet her.

Specifikationer: Sony Xperia 1 II

 • Skærm: 6,5 tommer, 4K HDR OLED
 • Opløsning: 1.644 x 3.840 (21:9 format), 60 Hz
 • Beskyttelse: Gorilla Glass 6 på for- og bagside
 • Processor: Qualcomm Snapdragon 865 5G
 • Netværk: 2G, 3G, 4G, 5G (Sub6)
 • RAM: 8 GB
 • Hukommelse: 256 GB
 • Udvidelse af hukommelse: MicroSD-kort op til 512 GB
 • Batteri: 4.000 mAh, 21 watt understøttet
 • Hurtigoplader medfølger: Nej – kun standardlader
 • Trådløs opladning Ja
 • Opladning: USB Type-C stik, 18 watt USB PD hurtigoplader medfølger
 • Kamera 1: 12 megapixels, 16mm, f/2.6, dual PDAF
 • Kamera 2: 12 megapixels, 24 mm, f/1.7, dual PDAF, OIS
 • Kamera 3: 12 megapixels, 70mm, f/3.4, PDAF, OIS
 • 3D Tof (Time of Flight) sensor
 • Frontkamera: 8 megapixels
 • Størrelse: 166 x 72 x 7.9 mm.
 • Vægt: 181 gram
 • Fingeraftrykslæser: På siden
 • Lyd: Frontvendte stereohøjttalere
 • Forbindelser: Wi-Fi EEE802.11a/b/g/n(2.4GHz)/n(5GHz)/ac/ax / Wi-Fi MIMO 2×2, GPS, Glonass
 • Dual-SIM: Ja. 2 SIM-kort eller 1 SIM-kort og 1 MicroSD-kort
 • Stik: USB Type-C i bunden og 3,5 mm. jackstik
 • Vand- og støvtæthed: IP65/68
 • Platform: Android 10.0

Prisen er uklar

Du kan købe Sony Xperia 1 II fra juni 2020. Sony har ikke ville fortælle hvilke forhandlere, der får telefonen på hylderne. Heller ikke prisen vil Sony kommunikere på nuværende tidspunkt.

Da Xperia 1 kom på markedet i den tidlige sommer 2019 var prisen 7.300 kroner. Mon ikke Xperia 1 II lander i nogenlunde samme prisklasse.

Sony Xperia 1 II kommer med Android 10 i farverne sort og lilla.

Mens du venter på Sony Xperia 1 II kan du passende læse min anmeldelse af Sony Xperia 1. Xperia 1 er en rigtig god telefon, der i min optik på flere punkter kommer tæt på Huawei P30 Pro.

Læs også om den nye mellemklassetelefon Sony Xperia 10 II og lowend-mobilen Xperia L4.

VIND EN POWERBANK ⚡️ Modtag de seneste nyheder i indbakken. Blandt alle tilmeldte finder vi hver måned en vinder af en powerbank fra GreyLime. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst. Læs mere om konkurrencen her.


Mere til historien

Xperia 1 II har Corning Gorilla Glass 6 på for- og bagside. Desuden er den IP65/IP68 certificeret.

Min mening om Sony Xperia 1 VI | Test

TEST: Xperia 1 VI er på rette spor, men tilbyder ikke noget særligt i forhold til konkurrenterne – og så er den DYR! Her er min test af Sony Xperia 1 VI.

(mere…)
Slut med Netflix på udvalgte Sony-skærme

Understøttelse af Netflix forsvinder fra en række Sony-skærme.

(mere…)
Hvorfor trækker Sony sig ikke fra smartphones?

Sony Xperia-telefonerne sælger ikke nok. Hvorfor trækker Sony sig ikke ud og dropper smartphones?

(mere…)
Xperia 10 VI: Prisvenlig, kompakt og med to dags batteri

Sony Xperia 10 VI er interessant i overskrifter, men virkeligheden er måske knapt så spændende.

(mere…)
Sony Xperia 1 VI er officiel – læs detaljerne

Sony dropper tidligere ’darlings’ og har skabt en telefon, der måske er konkurrencedygtig. Her er Sony Xperia 1 VI.

(mere…)
Pressemateriale for Sony-telefoner lækket

KORT NYT: Evan Blass har lækket nye billeder, som ligner pressematerialer fra Sony.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
30 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram