Alle bilister skal kende denne funktion

TIP: Kører du bil, så kan denne funktion give dig mere sikker kørsel. Tjek her hvordan du undgår mobilfristelser i bilen.

Smartphonen bimler og bamler døgnet rundt uden hensyntagen til bilkørsel eller nattesøvn.

Når skærmen lyser op på køreturen, med ledsagelse af et ’pliiing’, fyldes hjernen med en kæmpe lyst til at se, hvad der gemmer sig på skærmen. Derfor rækker vi instinktivt ud efter mobilen. Der skal rigtigt meget til for at modstå denne trang.

Derfor er det bedst, hvis du slet ikke eksponeres for lysten til tage smartphonen i hånden.

Læs herunder hvordan du undgår at blive fristet af smartphonen, når du kører bil.

iPhone-brugere

genvejen til 'Forstyr ikke under kørsel
Her ses genvejen til ‘Forstyr ikke under kørsel’ i Kontrolcenter på iPhone
(Foto: MereMobil.dk)

På iPhone findes funktionen Forstyr ikke under kørsel. Når denne er aktiveret, så bliver opkald og meddelelser lydløse, når telefonen er med når du kører bil.

Du kan vælge at tillade opkald fra dine favoritkontakter, eller fra alle som ringer. Meddelelser bliver således lydløse mens opkald kommer igennem.

Funktionen kan aktiveres automatisk, når telefonen forbindes til bilens infotainmentsystem, eller blot når ens iPhone registrerer (ud fra bevægelse) at der køres i bil.

Du finder funktionen her: Indstillinger -> Forstyr ikke -> Forstyr ikke under kørsel

Der er mulighed for at tilføje en genvej i Kontrolcenter, så ét manuelt tryk aktiverer eller deaktivere Forstyr ikke under kørsel.

Genvejen tilføjes via: Indstillinger -> Kontrolcenter -> Tilpas betjeningspanel

Android-brugere

Forstyr ikke på Android
Konfiguration af Forstyr ikke på Android (Foto: MereMobil.dk)

Android-telefoner har ikke en Forstyr ikke under kørsel funktion indbygget. En undtagelse er dog Googles egne Pixel telefoner.

Du kan alligevel godt undgå forstyrrelser, når du kører bil, hvis du ejer en Android-telefon.

I gardinet, der trækkes ned fra toppen af skærmen, findes genvejen til Forstyr ikke. Denne kan du manuelt aktivere, når du sætter dig ind i bilen.

Under konfigurationen kan du tilpasse om du vil have indgående opkald, når Forstyr ikke er aktiveret.

Du finger muligheden her: Indstillinger -> skriv ’Forstyr ikke’ i søgefeltet øverst.

Du kan også hente apps som Driving Detective og Drive Safely fra Play Butik. Disse kommer med muligheden, der minder om den iPhone har.

En naturlig ledsager i bilen er et godt headset. Læs her min anmeldelse af Jabra Evolve 65t, der lyder godt ved musik og samtaler. Jabras headset er også god til at filtrere støj fra. Jeg har også anmeldt AirPods 2019 fra Apple.

Uopmærksomhed er en dræber

Kører du 80 km/t og kigger på telefonen i bare fire sekunder, så svarer det til at køre med en sæk over hovedet i 89 meter, oplyser Rådet for Sikker Trafik. Det siger sig selv, at der på næsten 100 meter kan ske mange ting, som bilisten ikke ser.

I en undersøgelse svarer seks ud af ti bilister fra Midtjylland, at de inden for den seneste måned har været i en situation, der kunne have udviklet sig farligt, som følge af mobilbrug fra en anden trafikant. Det skriver TV 2 Østjylland.

Udover telefonen fjerner også navigationssystemer, bilradioen, mad og drikke, urolige børn og stress også vores fokus fra kørslen.

Mobilbrug under kørslen koster et klip i kørekortet

I en undersøgelse som Kantar Gallup har udført for Rådet for Sikker Trafik svarer 34 procent, at de ind i mellem bruger smartphonen (eller en GPS) håndholdt. I aldersgruppen fra 18-35 år er problemet størst. Her svarer 57 procent, at de nogle gange bruger telefonen håndholdt i bilen.

Det koster en bøde på 1.500 kroner plus 500 kroner til Offerfonden, og et klip i kørekortet, hvis du bliver taget med mobilen i hånden i bilen. Tjek dette indslag hvor en politimand forklarer reglerne.

Mere til historien

I undersøgelsen fra Rådet for Sikker Trafik svarer 8 procent, at det er dårlige eller meget dårligt, at der uddeles klip for brug af håndholdt mobiltelefon under kørslen.

Fritidsaktiviteter byttes ud med sociale medier

Det fylder mere for børn i 7. klasse, at være på mobilen eller computeren end at være sammen med vennerne fysisk eller dyrke sport.

(mere…)
Pas på smartphonen i solen

Smartphonen er ikke ligeså vild med solen, som du måske er. Husk pas på, så telefonen ikke overopheder.

(mere…)
Hvad er det bedste og billigste mobilabonnement til børn?

TIP: Børne-abonnement til telefonen! Hvad er det? Læs om priserne og mobilabonnementer til børn.

(mere…)
Sådan gør du noget ved din afhængighed af sociale medier

TIP: Flere og flere danskere bliver afhængige af sociale medier, det viser en ny undersøgelse. Her er 5 tips til at gøre noget ved det.

(mere…)
Sirenen – dette skal du vide om beredskabsmeddelelser på mobilen

BAGGRUND: S!renen er systemet til beredskabsmeddelelser i Danmark. Her er, hvad du skal vide.

(mere…)
Polestar klar med deres første smartphone

Elbilsproducenten Polestar har netop lanceret deres første smartphone. Læs mere om Polestar Phone her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram