Alle bilister skal kende denne funktion

6

TIP: Kører du bil, så kan denne funktion give dig mere sikker kørsel. Tjek her hvordan du undgår mobilfristelser i bilen.

Smartphonen bimler og bamler døgnet rundt uden hensyntagen til bilkørsel eller nattesøvn.

Når skærmen lyser op på køreturen, med ledsagelse af et ’pliiing’, fyldes hjernen med en kæmpe lyst til at se, hvad der gemmer sig på skærmen. Derfor rækker vi instinktivt ud efter mobilen. Der skal rigtigt meget til for at modstå denne trang.

Derfor er det bedst, hvis du slet ikke eksponeres for lysten til tage smartphonen i hånden.

Læs herunder hvordan du undgår at blive fristet af smartphonen, når du kører bil.

iPhone-brugere

genvejen til 'Forstyr ikke under kørsel
Her ses genvejen til ‘Forstyr ikke under kørsel’ i Kontrolcenter på iPhone
(Foto: MereMobil.dk)

På iPhone findes funktionen Forstyr ikke under kørsel. Når denne er aktiveret, så bliver opkald og meddelelser lydløse, når telefonen er med når du kører bil.

Du kan vælge at tillade opkald fra dine favoritkontakter, eller fra alle som ringer. Meddelelser bliver således lydløse mens opkald kommer igennem.

Funktionen kan aktiveres automatisk, når telefonen forbindes til bilens infotainmentsystem, eller blot når ens iPhone registrerer (ud fra bevægelse) at der køres i bil.

Du finder funktionen her: Indstillinger -> Forstyr ikke -> Forstyr ikke under kørsel

Der er mulighed for at tilføje en genvej i Kontrolcenter, så ét manuelt tryk aktiverer eller deaktivere Forstyr ikke under kørsel.

Genvejen tilføjes via: Indstillinger -> Kontrolcenter -> Tilpas betjeningspanel

Android-brugere

Forstyr ikke på Android
Konfiguration af Forstyr ikke på Android (Foto: MereMobil.dk)

Android-telefoner har ikke en Forstyr ikke under kørsel funktion indbygget. En undtagelse er dog Googles egne Pixel telefoner.

Du kan alligevel godt undgå forstyrrelser, når du kører bil, hvis du ejer en Android-telefon.

I gardinet, der trækkes ned fra toppen af skærmen, findes genvejen til Forstyr ikke. Denne kan du manuelt aktivere, når du sætter dig ind i bilen.

Under konfigurationen kan du tilpasse om du vil have indgående opkald, når Forstyr ikke er aktiveret.

Du finger muligheden her: Indstillinger -> skriv ’Forstyr ikke’ i søgefeltet øverst.

Du kan også hente apps som Driving Detective og Drive Safely fra Play Butik. Disse kommer med muligheden, der minder om den iPhone har.

En naturlig ledsager i bilen er et godt headset. Læs her min anmeldelse af Jabra Evolve 65t, der lyder godt ved musik og samtaler. Jabras headset er også god til at filtrere støj fra. Jeg har også anmeldt AirPods 2019 fra Apple.

Uopmærksomhed er en dræber

Kører du 80 km/t og kigger på telefonen i bare fire sekunder, så svarer det til at køre med en sæk over hovedet i 89 meter, oplyser Rådet for Sikker Trafik. Det siger sig selv, at der på næsten 100 meter kan ske mange ting, som bilisten ikke ser.

I en undersøgelse svarer seks ud af ti bilister fra Midtjylland, at de inden for den seneste måned har været i en situation, der kunne have udviklet sig farligt, som følge af mobilbrug fra en anden trafikant. Det skriver TV 2 Østjylland.

Udover telefonen fjerner også navigationssystemer, bilradioen, mad og drikke, urolige børn og stress også vores fokus fra kørslen.

Mobilbrug under kørslen koster et klip i kørekortet

I en undersøgelse som Kantar Gallup har udført for Rådet for Sikker Trafik svarer 34 procent, at de ind i mellem bruger smartphonen (eller en GPS) håndholdt. I aldersgruppen fra 18-35 år er problemet størst. Her svarer 57 procent, at de nogle gange bruger telefonen håndholdt i bilen.

Det koster en bøde på 1.500 kroner plus 500 kroner til Offerfonden, og et klip i kørekortet, hvis du bliver taget med mobilen i hånden i bilen. Tjek dette indslag hvor en politimand forklarer reglerne.

Mere til historien

I undersøgelsen fra Rådet for Sikker Trafik svarer 8 procent, at det er dårlige eller meget dårligt, at der uddeles klip for brug af håndholdt mobiltelefon under kørslen.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer