Derfor skal du bruge WhatsApp

TIP: WhatsApp? Skal du bekymre dig om chattjenesten WhatsApp? Læs her hvorfor du skal overveje verdens største beskedplatform.

WhatsApp
WhatsApp sender og modtager beskeder og opkald krypteret

WhatsApp er med én milliard brugere verdens største beskedtjeneste, men hvorfor skal du overhovedet bruge tjenesten? Det vil jeg forsøge at svare på.

Jeg bruger primært Facebook Messenger til min chatkommunikation og i mindre og mindre grad SMS. Da jeg jævnligt skifter telefon på grund af de mange anmeldelser jeg skriver, er det åbenlyst en fordel at min samtalehistorik følger med. Dette er ikke helt så let at få til at ske uden fejl, når vi taler om SMS.

Stort set alle har adgang til Messenger, og det er derfor let at få kontakt.

Men Messenger og flere andre beskedtjenester har én ulempe, hvis du er typen, der ikke gider afluring. Datakommunikationen og dermed indholdet, er IKKE krypteret på Messenger. Derfor kan Facebook læse med i din kommunikation og eksempelvis placere reklamer, der matcher indholdet i teksten.

FAKTA: I 2009 blev WhatsApp grundlagt af de to Yahoo! medarbejdere Brian Acton og Jan Koum. I 2014 opkøbte Facebook Inc WhatsApp for 16 milliarder dollars. I den nuværende udgave er WhatsApp gratis at benytte, og tjenesten indeholder ikke reklamer.

I grove træk minder WhatsApp om Facebook Messenger. Mulighederne er stort set de samme. Du kan sende billeder, videoer, lave gruppesamtaler og udføre telefonopkald.

Google sniger RCS ind ad bagdøren

Med WhatsApp er samtalerne private

På en tech-rejse med andre journalister blev jeg opmærksom på WhatsApp. Rejsen blev nemlig koordineret via en gruppechat på WhatsApp – som jeg ikke var på. Derfor måtte jeg nødtvungen installere appen.

I modsætning til stort set alle andre tjenester kom jeg i gang med MEGET få kliks. Mit mobilnummer var adgangsbilletten og sekunder efter var jeg på WhatsApp. Ikke noget med at bruge lang tid på at udfylde alle mulige personlige oplysninger.

Årsagen til, at WhatsApp blev valgt, var den simple, at samtalerne er private. Hos producenten, som stod for rejsen, er WhatsApp den eneste chattjeneste, der må anvendes blandt medarbejderne fordi kommunikationen er privat.

Alle beskeder mellem afsender-A og modtager-B er nemlig krypteret hele vejen. Såkaldt ”end-to-end encrypted”.

Trump vil forbyde end-to-end kryptering

Hvad har jeg at skjule?

I dagligdagen tænker jeg ikke over, om jeg har noget at skjule.

Men ligesom jeg synes det kan være irriterede, hvis fremmede i det offentlige rum kan høre halvdelen af min telefonsamtale – hvad jeg siger, eller læse over skulderen på smartphonen eller computeren, så er det også irriterede at have tanken om, at nogen kan læse med hvis de får adgangen til kommunikationen.

Jeg går ikke rundt med en sølvpapirshat og er skrækslagen overfor overvågning, men det er nu rart ikke at blive luret på.

For producenten er krypteringen altafgørende. Det er forretningskritisk hvis kommunikation om kommende produkter og lanceringer slipper ud.

Rigtigt mange er på WhatsApp

Jeg blev oprigtigt overrasket over hvor mange af mine kontakter, der er på WhatsApp. 

Ud af omkring 1.100 kontakter i min liste var cirka 300 online på WhatsApp. På listen fandt jeg også personer, jeg ikke betragter som teknologi-firstmovers. Så meget mere overrasket og positivt stemt blev jeg.

Du er altså ikke ”alene”, hvis du installerer WhatsApp.

TIP: Pas på når du bruger gratis Wi-Fi på ferien

Kryptering er et ”men”

Som nævnt er kommunikationen krypteret mellem modtageren og dig, men som altid er der et ”men”.

Nok er samtalerne hemmelige, men brugerne kan fortsat tage screenshots og sende disse videre på andre ukrypterede tjenester.

WhatsApp indeholder også en backupfunktion, der kan lave en sikkerhedskopi på Gdrive. Sikkerhedskopierne er IKKE krypterede.

Hvis brugerne aktiverer sikkerhedskopiering, ligger kopien altså ukrypteret på Googles servere.

Med de forbehold, så er det nu du kan overveje, om du vil kaste dig over WhatsApp tjenesten. Den findes til Android og iOS men kan også anvendes på computeren.


Synes du, at denne artikel var interessant? Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få hver uge de bedste artikler, så du altid er opdateret. Ved tilmeldingen får du med det samme 10 af vores bedste guides og tips tilsendt.


Mere til historien

Apples beskedtjeneste iMessage er også end-to-end-krypteret i lighed med WhatsApp. iMessage fungerer dog udelukkende på Apples enheder.

Sådan udvider du lagringspladsen på din PlayStation 5

GUIDE: PlayStation 5 kommer med 825 GB lagerplads, der hurtigt bliver fyldt. I denne guide viser vi, hvordan du kan udvide lagerpladsen på PS5.

(mere…)
De bedste ”tech-gaver” til konfirmanden 2022

KØBSGUIDE: Skal konfirmanden have en smartphone i gave eller købe mobil for nogle pengegaverne? Vi kommer med tips til tech-gaven.

(mere…)
Sådan får du mere ud af din Nintendo Switch

TIP: Nintendo Switch har 5 år på bagen, men er ikke uden fejl. Vi tager et kig på hvordan du får mest muligt ud af din Nintendo Switch.

(mere…)
Her slutter livet for din iPhone

BAGGRUND: Jeg har besøgt en robot, der kan adskille og sortere iPhones til genanvendelse. Går fremtiden mod mere miljørigtig genanvendelse?

(mere…)
Din iPad er fyldt op! Sådan sparer du plads

GUIDE: Din iPad er fyldt op. Hvad nu? Sådan ser du, hvad der fylder mest på din iPad. Læs hvordan du frigør lagerplads på din iPad.

(mere…)
Få et sikkert password på den lette måde

GUIDE: Læs her hvordan du får et sikkert password og beskytter dine onlinekonti og kodeord mod hackere.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
157 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram