Pas på, når du bruger gratis Wi-Fi

FERIE-TIP: Gratis Wi-Fi forbindelser kan gemme på lyssky bagmænd, der spionerer og stjæler dine data. Læs hvordan du kommer sikkert på nettet.

Roaming, rejse, Wi-Fi, netværk
Vær opmærksom på, at du ikke logger på et falsk Wi-Fi, der kan stjæle dine data
(Foto: Johnny Olesen)

Når ferien går til udlandet, så søger mange efter gratis Wi-Fi forbindelser, så ens dataforbrug ikke trækker på datapakken, der for nogle selskabers vedkommende kan have en begrænset størrelse uden for landets grænser.

Sådan får du hele datapakken med på ferien

Gratis trådløse internetforbindelser findes på alt fra offentlige pladser til indkøbscentre, restauranter og caféer. Men du skal ikke stole for meget på de gratis Wi-Fi forbindelser. Der kan nemlig sidde hackere bag forbindelsen. De venter blot på, at der går et offer i fælden, så de kan opsnappe personfølsomme oplysninger.

 – ”Offentlige hotspots vil altid være mere risikable at bruge end dit eget private Wi-Fi. Du ved ikke, om, og hvordan, offentlige netværk er sikrede, hvem der har sat dem op, eller hvem der er på dem ud over dig selv,” fortæller Jesper Mikkelsen, cyber defense specialist i Trend Micro.

Hvis du ser dig for, når du rejser, så kan du godt bruge Wi-Fi. Læs videre herunder.

3 råd til sikkert Wi-Fi på ferien

Her er 3 tips til, hvordan du kommer sikker på nettet, når du på ferie.

  1. Undersøg det præcise navn på eksempelvis caféens gratis Wi-Fi, så du ikke tilslutter til det falske “evil twin-netværk”.
  2. Sørg for primært at besøge websites hvor adressen starter med https. Bruger du Google Chrome-browseren står der ”ikke sikker” i adresselinjen, hvis ikke websiten er sikker at besøge.
  3. Hvis forbindelsen kræver en masse oplysninger af dig før du kan logge ind, så drop netværket. Det kan være der bedes om mailadresse, fulde navn, adresse osv. Og for alt i verden skal du IKKE indtaste dine bank- eller kreditkortoplysninger.

Find flere råd i guiden Sådan bruger du Wi-Fi sikkert på ferien

Brug mobilen som Wi-Fi hotspot

Hver fjerde dansker slår Wi-Fi fra, når de tager på ferie. Det viser en undersøgelse som Userneeds har udført for Ingeniørforeningen blandt 2.000 danske respondenter.

Ekspert i IT-sikkerhed hos Ingeniørforeningen, Jørn Guldberg, anbefaler, ifølge Ritzau, at man ikke bruger lokale Wi-Fi forbindelser. Han opfordrer til, at internetforbindelsen deles fra smartphonen, der kan sættes op som et hotspot.

VIDEO: Sådan får du internet-dækning i haven

Sådan kan du hackes via gratis Wi-Fi

Her er 4 metoder til, hvordan du kan misbruges på et usikkert Wi-Fi.

  1. Den mest benyttede metode til at hacke sagesløse feriegæster er et såkaldt ”man-in-the-middle”-angreb. Hackeren sidder mellem dig og netværket og spionerer på de data, der sendes og modtages. Hackere kan eksempelvis ændre på de beskeder, som du sender og modtager.
  2. Hackeren kan opsætte et falsk trådløst netværk, der minder om navnet på det rigtige netværk. Det rigtige netværk kan f.eks. hedde ”Starbucks” og det falske ”Starbuck-free”. Det falske netværk bruges til at overvåge og opsnappe data. Denne metode kaldes også ”evil twin”.
  3. Hvis netværket er ukrypteret, og du besøger et website der er ukrypteret (hvor der står ”http” i stedet for ”https” i adressen) kan et program som WireShark bruges til at stjæle dine informationer og data.
  4. Den IT-kriminelle kan også sidde så tæt på dig, at du kan aflures fysisk, kendt som ”shoulder-surfing”. Her aflures dine indtastninger, f.eks. adgangskoden til din mail, mens du logger ind.

Det er Trend Micro, der har leveret ovenstående scenarier.

Mere til historien

Hvis du er avanceret bruger, så kan du benytte en VPN-forbindelse, for at sikre dig selv, når du er på nettet.

Microsoft mener EU bærer “skylden” for omfattende IT-nedbrud

Nu er Microsoft ude med riven, og mener, at EU bærer noget af skylden for CrowdStrike nedbruddet.

(mere…)
5 billige powerbanks til opladning af telefonen

GUIDE: Her er 5 powerbanks til under 200 kroner. Du får en billig powerbank, der er let at have med.

(mere…)
Robotplæneklipper? Her er min store 2024-guide

GUIDE: Her får du de mest udbredte myter og misforståelser omkring græsklipning og robotplæneklippere. Plus gode råd.

(mere…)
Sådan gennemtvinger du genstart af Apple Watch

TIP: Dit Apple Watch reagerer ikke? Sådan tvinger du en genstart af Apple Watch på 10 sekunder.

(mere…)
Her er 2 billigere alternativer til iPad Pro 2024

GUIDE: Den nye iPad Pro med M4-chip er ikke billig. Derfor har jeg set på 2 billigere alternativer til iPad Pro.

(mere…)
Nyd ferien og sæt din iPhone på SMS-feriesvar

TIP: Sådan sætter du din iPhone på SMS-autosvar, når du holder ferie.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram