Pas på, når du bruger gratis Wi-Fi

FERIE-TIP: Gratis Wi-Fi forbindelser kan gemme på lyssky bagmænd, der spionerer og stjæler dine data. Læs hvordan du kommer sikkert på nettet.

Roaming, rejse, Wi-Fi, netværk
Vær opmærksom på, at du ikke logger på et falsk Wi-Fi, der kan stjæle dine data
(Foto: Johnny Olesen)

Når ferien går til udlandet, så søger mange efter gratis Wi-Fi forbindelser, så ens dataforbrug ikke trækker på datapakken, der for nogle selskabers vedkommende kan have en begrænset størrelse uden for landets grænser.

Sådan får du hele datapakken med på ferien

Gratis trådløse internetforbindelser findes på alt fra offentlige pladser til indkøbscentre, restauranter og caféer. Men du skal ikke stole for meget på de gratis Wi-Fi forbindelser. Der kan nemlig sidde hackere bag forbindelsen. De venter blot på, at der går et offer i fælden, så de kan opsnappe personfølsomme oplysninger.

 – ”Offentlige hotspots vil altid være mere risikable at bruge end dit eget private Wi-Fi. Du ved ikke, om, og hvordan, offentlige netværk er sikrede, hvem der har sat dem op, eller hvem der er på dem ud over dig selv,” fortæller Jesper Mikkelsen, cyber defense specialist i Trend Micro.

Hvis du ser dig for, når du rejser, så kan du godt bruge Wi-Fi. Læs videre herunder.

3 råd til sikkert Wi-Fi på ferien

Her er 3 tips til, hvordan du kommer sikker på nettet, når du på ferie.

  1. Undersøg det præcise navn på eksempelvis caféens gratis Wi-Fi, så du ikke tilslutter til det falske “evil twin-netværk”.
  2. Sørg for primært at besøge websites hvor adressen starter med https. Bruger du Google Chrome-browseren står der ”ikke sikker” i adresselinjen, hvis ikke websiten er sikker at besøge.
  3. Hvis forbindelsen kræver en masse oplysninger af dig før du kan logge ind, så drop netværket. Det kan være der bedes om mailadresse, fulde navn, adresse osv. Og for alt i verden skal du IKKE indtaste dine bank- eller kreditkortoplysninger.

Find flere råd i guiden Sådan bruger du Wi-Fi sikkert på ferien

Brug mobilen som Wi-Fi hotspot

Hver fjerde dansker slår Wi-Fi fra, når de tager på ferie. Det viser en undersøgelse som Userneeds har udført for Ingeniørforeningen blandt 2.000 danske respondenter.

Ekspert i IT-sikkerhed hos Ingeniørforeningen, Jørn Guldberg, anbefaler, ifølge Ritzau, at man ikke bruger lokale Wi-Fi forbindelser. Han opfordrer til, at internetforbindelsen deles fra smartphonen, der kan sættes op som et hotspot.

VIDEO: Sådan får du internet-dækning i haven

Sådan kan du hackes via gratis Wi-Fi

Her er 4 metoder til, hvordan du kan misbruges på et usikkert Wi-Fi.

  1. Den mest benyttede metode til at hacke sagesløse feriegæster er et såkaldt ”man-in-the-middle”-angreb. Hackeren sidder mellem dig og netværket og spionerer på de data, der sendes og modtages. Hackere kan eksempelvis ændre på de beskeder, som du sender og modtager.
  2. Hackeren kan opsætte et falsk trådløst netværk, der minder om navnet på det rigtige netværk. Det rigtige netværk kan f.eks. hedde ”Starbucks” og det falske ”Starbuck-free”. Det falske netværk bruges til at overvåge og opsnappe data. Denne metode kaldes også ”evil twin”.
  3. Hvis netværket er ukrypteret, og du besøger et website der er ukrypteret (hvor der står ”http” i stedet for ”https” i adressen) kan et program som WireShark bruges til at stjæle dine informationer og data.
  4. Den IT-kriminelle kan også sidde så tæt på dig, at du kan aflures fysisk, kendt som ”shoulder-surfing”. Her aflures dine indtastninger, f.eks. adgangskoden til din mail, mens du logger ind.

Det er Trend Micro, der har leveret ovenstående scenarier.

Mere til historien

Hvis du er avanceret bruger, så kan du benytte en VPN-forbindelse, for at sikre dig selv, når du er på nettet.

Få hurtigt 5G-internet netop nu med 30 dages prøvetid

Er 5G-internet godt nok? Teleselskaberne er klar med gode tilbud og nogle lader dig endda afprøve 5G-internet i 30 dage.

(mere…)
Festivalklar? Sådan vælger du den rigtige powerbank

GUIDE: Den bedste powerbank er ikke den billigste. Her er mindst 5 gode råd til, hvordan du vælger den rigtige powerbank.

(mere…)
Så hurtigt kan dit kodeord på 8 tegn hackes

De fleste hjemmesider kræver en adgangskode på mere end otte tegn, men kravene bør være højere.

(mere…)
Sådan undgår du at slettede billeder dukker op igen

TIP: Læs hvordan du sikrer dig mod, at dine slettede billeder fra iPhone og iPad pludselig dukker op igen.

(mere…)
Hvad er det bedste og billigste mobilabonnement til børn?

TIP: Børne-abonnement til telefonen! Hvad er det? Læs om priserne og mobilabonnementer til børn.

(mere…)
Sådan gør du noget ved din afhængighed af sociale medier

TIP: Flere og flere danskere bliver afhængige af sociale medier, det viser en ny undersøgelse. Her er 5 tips til at gøre noget ved det.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram