Ikea Symfonisk – test af Sonos og Ikeas højttalere

TEST: Du får en ægte Sonos højttaler til Ikea-priser. Symfonisk er lampe, hylde, let betjening og fornuftig lyd. Læs anmeldelsen af Symfonisk her.

Symfonisk test Ikea Sonos
Symfonisk lampe-højttaler (Foto: MereMobil.dk)

Sonos højttalere er state-of-the-art inden for multirooms-systemer. Trods flere konkurrenter, og trods det at Sonos ikke er perfekt i alle aspekter, er det amerikanske firma blevet en markedsbenchmark på sit felt.

I min optik kæmper Sonos med stadig at være et nicheprodukt. De er elsket af kendere, men uden for inderkredsen er de ikke så kendte. Samarbejdet med Ikea bringer Sonos ud til et helt nyt publikum. Dét er et smart træk, der også er genialt for Ikea.

Ikea vil gerne udvikle og udvide deres smarthome-produkter inden for lyd og lys. Her passer Sonos perfekt ind.

Symfonisk er navnet på produktkategorien, der indtil nu består af en lampe med indbygget højttaler samt en højttaler med hyldeegenskaber. Dette er kun begyndelsen, lyder det fra begge parter.

Tiny-living – flere funktioner i samme enhed

Symfonisk ikea Sonos
Symfonisk højttalerne bliver i denne situation brugt som sengebord på hver side af sengen (Foto: MereMobil.dk)

Boligerne i storbyerne bliver dyrere og dyrere. Derfor ønsker flere og flere at indrette sig på færre kvadratmeter. ”Tiny living” eller ”small houses” er en voksende trend, som Ikea er med på.

For at kunne pakke sig sammen på mindre plads kræver det blandt andet, at ens ting har mere end én funktion. Ikea har allerede nu en hel del løsninger i den retning.

Symfonisk er som nævnt både en lampe OG en højttaler. Det er altså en multifunktionsenhed. Det andet produkt i serien er højttalerhylden. Du kan hænge højttaleren op steder, hvor den også kan fungere som en hylde. Det kan eksempelvis være en hylde til krydderier i køkkenet eller et lille sengebord i soveværelset.

Dermed slipper du for BÅDE at have en højttaler OG en lampe – som eksempel.

The small house movement” rykker blandt andet i USA, hvor mange vil bo billigere, miljørigtigt og geare ned i forhold til forbrugssamfundet.

Jeg synes, det er forfriskende med et anderledes tiltag på indretning. Det springende punkt for mig er designet, der i høj grad vil afgøre om jeg, eller andre, gider have produktet stående.

Ikke blot en billig kopi

Symfonisk hyldehøjttaler
Symfonisk hyldehøjttaler (Foto: MereMobil.dk)

Selvom Ikea nu har højttalere med Sonos understøttelse på hylderne, er det ikke blot en billig kopi med begrænset funktionalitet.

Symfonisk ER en rigtig Sonos højttaler. Den integrerer i Sonos egen app på linje med Sonos egne produkter.

Netop fordi det er en ”ægte Sonos” fungerer Symfonisk også i samspil med alle andre Sonos højttalere. Du kan derfor kombinere Symfonisk med f.eks. Sonos One, Play:5 eller Sonos Beam. Afspilning af den samme musikkilde på alle rummets højttalere, er understøttet – såvel som muligheden for at afspille individuelt på de enkelte enheder. Ikea-udgaven kan desuden sættes op som stereo-par. Det kræver dog to ens højttalere.

Symfonisk kommer også med TruePlay funktionen, der via Sonos iOS-app kan bruges til at optimere lyden efter det rum, at højttaleren er placeret i.

Med andre ord. Dette er en Sonos i et andet design.

Jeg har haft højttalerne i hjemmet nogle uger før lanceringen. TruePlay fungerede ikke ordentligt på lampen og var slet ikke aktiveret på hyldehøjttaleren. Det er min forventning, at dette kommer til at spille på butiksudgaven.

Lyder rigtigt godt

Både lampe-højttaleren og hylde-højttaleren lyder godt. Rigtigt godt! Særligt når vi tager i betragtning af størrelsen. Er du hi-fi-entusiast, er du nok ikke så begejstret. Hvis du er musikelsker og vil have musik i hjemmet, uden det store besvær, så er jeg ret sikker på, at du vil elske Symfonisk.

Lampehøjttaleren er baseret på en Sonos One, og den lyder da også ret meget i den retning.

Lyden fra boghylden er ikke nær så god, men her er størrelse og pris så også reduceret til godt det halve.

Begge højttalere leverer en overraskende god bund, men har også en tendens til at være ”tætte i lyden”. Dette lider de fleste streaminghøjttalere af. Det kompakte design gør ikke altid noget godt for lyden, men Sonos formår alligevel at presse ganske fornuftig lyd ud af enhederne.

Den komprimerede lyd er som nævnt også et problem for andre streamingprodukter. Det gælder så såvel Libratone og Marshall, som jeg tidligere har skrevet om.

ANMELDELSEMarshall multi-room er bedst som single-room

Et design med holdning

Symfonisk lampe-højttaler
Symfonisk lampe-højttaler (Foto: MereMobil.dk)

Jeg tager altid hatten af for Sonos brugervenlighed og fornuftige lyd. Designet har jeg aldrig været vild med. Nogle af Sonos’ produkter har igennem tiden været til den meget kedelige side. Alligevel har jeg produkterne i boligen, men det er brugervenligheden og ikke designet jeg er vild med.

Symfonisk lampen skal tænkes ind på en speciel måde i forhold til indretningen. Den er MEGET speciel – og egentlig meget “Ikea-style”. Jeg har noteret mig, at den har et design, som man enten synes er ganske cool eller også er man ikke til det det.

Det bedste design er et design, der skaber holdninger og reaktioner hos modtageren. Dét gør Symfonisk. Med andre ord kan du ikke være ligeglad. Det er den simpelthen for speciel til.

Da jeg modtog Symfonisk, var stof-sokken noget skæv i syningen. Efterfølgende har det vist sig, at sokken kan tages af, og rettes til. Jeg har prøvet at farve sokken med stoffarve til vaskemaskinen, for at gøre den lidt mere spændende. Desværre uden held. Sokken tager overhovedet ikke imod farven. Øv. Det kunne ellers have været fedt med en blå eller rød udgave. Du må i gang med strikkepindene.

ANMELDELSE: Sonos Amp opgraderer dine retro-højttalere til streaming

Konklusion: Symfonisk er god til prisen

Symfonisk hyldehøjttaler
Symfonisk hyldehøjttaler placeret blandt nogle bøger i et køkken (Foto: MereMobil.dk)

Drømmer du om et Sonos-system, så er Symfonisk et godt sted at starte. Boghylde-højttaleren er let at passe ind forskellige steder i boligen, og samtidigt relativt anonym. Dette er den perfekte begynder-enhed.

Undervejs kan du i dit eget tempo udbygge med flere enheder fra Ikeas produktserie eller Sonos egen. Det er nemlig meldt ud, at lampe- og hyldehøjttaleren kun er de første produkter ud af flere.

Jeg er tilfreds med lydkvaliteten og integrationen. Det er super fedt, at det er rigtige Sonos højttalere, og at Sonos ikke via Ikea opbygger to systemer, som ikke taler sammen.

Lydkvaliteten er ”som forventet” – hverken bedre eller ringere. Men betjeningen og ikke mindst Sonos positive historik inden for vedligeholdelse af deres enheder med softwareopdateringer, som jeg håber, bliver ført over i Symfonisk, taler absolut for, at du skal vælge dette system.

Lampehøjtttaleren koster 1.699 kroner. Til sammenligning ligger Sonos One til omkring 1.500 kroner, mens første generation (Sonos Play:1) fås til cirka 1.300 kroner.

Boghylden er prissat til 799 kroner, hvilket gør den til det bedste køb.

Designet, særligt på lampen, deler vandene mens boghylden falder bedre ind i de fleste hjem, efter min vurdering. Jeg savner muligheden for andre farver på ”sokken” og fronten på boghylden. En udskiftning af lampeskærmen til andre modeller, ville også gøre bordlampen mere ”spiselig”.

Men alt i alt er en god start for et spændende samarbejde mellem Sonos og Ikea.

5 ud af 6 stjerner.

Symfonisk – se dem tæt på

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

  • Er en rigtig Sonos. Integrerer fuldt ud ind i systemet
  • Fornuftig lydkvalitet i forhold til størrelse og pris
  • God idé med at designe enheder, der kan bruges til mere end én ting

Lidt at tænke over

  • Sonos er ikke lyd for hi-fi-entusiaster
  • Passer designet ind i dit hjem?
  • Skærme og fronter kan tages af, men der fås p.t. ikke andre at skifte til

Mere til historien

Sonos er en populær vare på brugtmarkedet. Der er forholdsvis få enheder til salg, og dem der er, er forholdsvis dyre. Derfor er Sonos generelt en god investering. Hvordan Symfonisk klarer sig på dette punkt, bliver interessant at følge.

Ikea Symfonisk
M3 MacBook Air test | en lækker lille opgradering

TEST: Forvent ikke en revolution i MacBook Air M3. Forvent en lækker lille, og dyr, opgradering. Læs min MacBook Air test her.

(mere…)
Xiaomi 14 test | Fejler på vigtige punkter

TEST: Overvejer du at købe Xiaomi 14, skal du først læse min Xiaomi 14 test, så du er oplyst om fordele og ulemper.

(mere…)
OnePlus Watch 2 test | én ting gør hele forskellen

TEST: 100 timer uden en oplader. Lækkert design og relevante funktioner. Læs min OnePlus Watch 2 test.

(mere…)
OnePlus 12R er måske den perfekte budget-telefon i 2024

VIDEO: Du vil have en billig Android-smartphone, der stadig er rigtig god? Se min test af OnePlus 12R her.

(mere…)
OnePlus 12R test | Fantastisk telefon

TEST: Ydelsen, prisen og skærmen er enestående. Kameraet er ikke i top, men fejler ikke. OnePlus 12R er bare en fantastisk telefon.

(mere…)
Se dette før du køber Samsung Galaxy S24 Ultra

VIDEO: I denne 13-minutters gennemgang får du alt, hvad du skal vide, før du køber Samsung Galaxy S24 Ultra.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
11 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram