Telia og Telenor åbner de første master med 5G

Stikket er sat i til 5G i henholdsvis Aalborg og København. Telia og Telenor kører sammen med Nokia 5G på 3,5 GHz frekvensområdet.

Aalborg og København bliver de første to steder i landet hvor 5G aktiveres. I Aalborg har Telenor sat stikket i på en enkelt testmast, der står på Skelagervej. Holmbladsgade i København er adressen for Telias første 5G-udstyr.

Endnu er der tale om tests. Begge selskaber har fået tildelt en midlertidig prøvefrekvens på 3.5 GHz. Denne kan bruges til hastigheder på op til 1 Gbit/s. Frekvenserne i 3.5 GHz området må først bruges kommercielt i 2020.

Telenor nævner specifikt, at de vil bruge 5G-masten til at teste højhastighedsinternet til private husstande og småvirksomheder. Der fokuseres også på private netværk, IoT og robottjenester.

Privatkunderne er også i fokus hos Telia. Her tales ligeledes om blandt andet Fixed Wireless Access (FWA). Det kalder vi her på MereMobil.dk også ”fastmonteret mobilt bredbånd”. FWA består af en router der modtager 5G-signaler og som danner et lokalt WI-Fi, hvortil brugerne kan forbinde deres enheder.

- ”Herigennem (FWA, red.) opnås datahastigheder, som man kender fra fiberforbindelser, men uden det gravearbejde, som ellers er nødvendigt ved installation af kablede bredbåndsforbindelser,” fortæller Telias teknologidirektør, Henrik Kofod.

BAGGRUND5 hurtige om 5G – forstå fremskridtet

Når den kommercielle udrulning begynder forventer Telia, at der i starten fokuseres på områder, hvor der er efterspørgsel efter ekstra datakapacitet og hastighed. Det kan være på fabrikker, i logistikcentre, erhvervsområder og offentlige institutioner.

Telenor har allerede en del 5G-erfaring fra Norge, og den danske installation bliver Telenors tredje.

Telia henter ligeledes erfaringer fra andre lande. I december blev der eksempelvis etableret et 5G-testnetværk i Oslo. Her blev landets største biograf, Odeon Cinema Center, koblet på. De film som biografen skulle downloade til sine 14 sale, blev således hentet over 5G-netværket.

TDC meldte i marts måned ud, at de forventer at dække hele landet med 5G inden udgangen af 2020. I efteråret 2019 får de første testkunder adgang til 5G hos TDC / YouSee.

LÆS OGSÅ5G er en trussel mod fiberforbindelser

I vores tech-podcast har vi flere gange talt om 5G. Eksempelvis i episode 58 og episode 61.

FWA i hjemmet - fungerer det?

Mere til historien

Teknologien til 5G-pilotforsøgene kommer hos både Telia og Telenor fra Nokia. 5G er ikke ”et nyt netværk. 5G er en overbygning til det eksisterende 4G-netværk.

Så godt virker 5G internet fra Telia

TEST: Internet til hjemmet via 5G-router uden teknikerbesøg og gravearbejde. Lovende! …men virker det? Det har vi testet.

(mere…)
Hvornår lukker 2G-mobilnettet?

OVERBLIK: Hvad sker der med 2G? Hvornår lukker teleselskaberne for 2G-mobildækningen?

(mere…)
Telia og Call Me-kunder har store problemer (LØST)

DRIFT: Hvis du har bøvl med kommunikationen, så er du ikke den eneste. (LØST)

(mere…)
Telia i Danmark opkøbes af Norlys

BREAKING: Telia i Danmark bliver solgt til Norlys, hvis de sidste detaljer falder på plads.

(mere…)
Telia og Telenor har slukket 3G – farvel til en æra

Farvel og tak. Telia og Telenor har nu slukket for de sidste dele af 3G-netværket. Hvad så nu?

(mere…)
Telenors skærmforsikring er ulovlig – sådan rammes du

Skærmskift-forsikringen i Telenors abonnementer er ulovlig og stoppes midlertidigt. Læs hvad det betyder for dig.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
46 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram