Telia og Telenor åbner de første master med 5G

45

Stikket er sat i til 5G i henholdsvis Aalborg og København. Telia og Telenor kører sammen med Nokia 5G på 3,5 GHz frekvensområdet.

Aalborg og København bliver de første to steder i landet hvor 5G aktiveres. I Aalborg har Telenor sat stikket i på en enkelt testmast, der står på Skelagervej. Holmbladsgade i København er adressen for Telias første 5G-udstyr.

Endnu er der tale om tests. Begge selskaber har fået tildelt en midlertidig prøvefrekvens på 3.5 GHz. Denne kan bruges til hastigheder på op til 1 Gbit/s. Frekvenserne i 3.5 GHz området må først bruges kommercielt i 2020.

Telenor nævner specifikt, at de vil bruge 5G-masten til at teste højhastighedsinternet til private husstande og småvirksomheder. Der fokuseres også på private netværk, IoT og robottjenester.

Privatkunderne er også i fokus hos Telia. Her tales ligeledes om blandt andet Fixed Wireless Access (FWA). Det kalder vi her på MereMobil.dk også ”fastmonteret mobilt bredbånd”. FWA består af en router der modtager 5G-signaler og som danner et lokalt WI-Fi, hvortil brugerne kan forbinde deres enheder.

– ”Herigennem (FWA, red.) opnås datahastigheder, som man kender fra fiberforbindelser, men uden det gravearbejde, som ellers er nødvendigt ved installation af kablede bredbåndsforbindelser,” fortæller Telias teknologidirektør, Henrik Kofod.

BAGGRUND5 hurtige om 5G – forstå fremskridtet

Når den kommercielle udrulning begynder forventer Telia, at der i starten fokuseres på områder, hvor der er efterspørgsel efter ekstra datakapacitet og hastighed. Det kan være på fabrikker, i logistikcentre, erhvervsområder og offentlige institutioner.

Telenor har allerede en del 5G-erfaring fra Norge, og den danske installation bliver Telenors tredje.

Telia henter ligeledes erfaringer fra andre lande. I december blev der eksempelvis etableret et 5G-testnetværk i Oslo. Her blev landets største biograf, Odeon Cinema Center, koblet på. De film som biografen skulle downloade til sine 14 sale, blev således hentet over 5G-netværket.

TDC meldte i marts måned ud, at de forventer at dække hele landet med 5G inden udgangen af 2020. I efteråret 2019 får de første testkunder adgang til 5G hos TDC / YouSee.

LÆS OGSÅ5G er en trussel mod fiberforbindelser

I vores tech-podcast har vi flere gange talt om 5G. Eksempelvis i episode 58 og episode 61.

FWA i hjemmet – fungerer det?

Mere til historien

Teknologien til 5G-pilotforsøgene kommer hos både Telia og Telenor fra Nokia. 5G er ikke ”et nyt netværk. 5G er en overbygning til det eksisterende 4G-netværk.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
45 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer