Endelig bedre dækning i DSBs togsæt

Den uendelige historie er måske ved at få sin lykkelige afslutning. Bedre mobildækning i DSBs togsæt er nu en realitet, men ikke alt er på plads endnu.

Vi har flere gange på MereMobil.dk omtalt den nærmest uendelige saga om dårlig mobildækning i DSBs togsæt.

Først sloges teleselskaberne, BaneDanmark og DSB i flere år, om hvem der skulle have skylden for den dårlige mobildækning i DSBs togsæt. Så gik der flere år med at skændes om regningen for at sikre mobildækning i DSBs radiotætte togsæt.

Løsningen af dækningsproblemerne i DSBs togsæt har taget alt for lang tid, og vi har på MereMobil.dk da også omtalt sagaen som den "uendelige historie".

Problemet er, at DSBs togsæt i praksis fungerer som et Faraday-bur, som effektivt afskærmer mobilsignaler fra at komme ind i togsættene. Det er specielt galt i DSBs nyere togsæt som IC4 og dobbeltdækker vogne, men også IC3 togsættene giver udfordringer.

DSB, BaneDanmark og teleselskaberne har brugt årevis på at diskutere, som det er teleselskabernes mangelfulde mobildækning eller DSBs alt for effektive rullende faraday-bure, som var skyld i de store problemer med at benytte mobiltelefoni i DSB tog.

- Nu skal mobilen fungere i toget

Komprimeret blev, at de danske politikere tilbage i 2016 bevilgede omkring 100 millioner kroner til at sikre mobildækning, og så var det op til DSB, BaneDanmark og teleselskabene at opsætte flere mobilmaster langs banestrækningerne samt udstyre DSBs togsæt med en repeaterløsning, som kan fordele mobilsignalerne inde i DSBs radiotætte togsæt.

Repeaterne er tændte

Nu ser det endelig ud til, at der sker noget positivt i sagen. Ingeniøren kan nemlig berette, at de fleste af DSBs togsæt nu er udstyret med repeatere, som tager det udendørs mobilsignal og distribuerer det inde i togsættene. Derved omgås Faraday-effekten i togsættene, og det betyder markant bedre mobildækning i togsættene. De togsæt som er udstyret med repeatere, skilter via piktogrammer i togsættene med repeater-løsningen.

Ifølge Ingeniøren er den anden del af planen, som omfatter 65 banestrækninger, hvor der skal opsættes nye mobilmaster, dog ikke gennemført endnu.

De nye mobilmaster skal efter planen være operationelle med udgangen af 2019, men de er forsinket på grund af udfordringer med lodsejerne, som skal give tilladelse til opsætning af mobilmaster langs banestrækningerne.

Projektleder Søren Boysen fra BaneDanmark fortæller til Ingenriøren, at han forventer, at tidsplanen holder med hensyn til opsætning af mobilmasterne på trods af udfordringerne med lodsejerne.

Mere til historien

En anden del af projektet indebærer en opgradering af DSB's Wi-Fi tilbud i togsættene. Denne del skal også være klar med udgangen af 2019. Ifølge Ingeniøren forventer DSB at investere i 426 millioner i repeaters og Wi-Fi i togene.

Hvilken smartphone har en god antenne og giver bedst dækning?

BAGGRUND: Hvilken telefon har den bedste antenne og leverer bedst dækning på data og tale?

(mere…)
3 er overraskende gode

Ikke så ringe endda, viser en ny netværksrapport.

(mere…)
3 har verdens højeste upload 

Ny analyse fra netværksanalyseselskabet Opensignal viser, at danske 3 har verdens højeste uploadhastighed.

(mere…)
3-direktør: Danmark har kun brug for to mobilnetværk

Tre landsdækkende mobilnetværk til 5,8 millioner mobilkunder er for meget, mener 3’s direktør.

(mere…)
DSB dropper check-ind med mobilen

DSB kommer ikke med check-ind i DSB-appen - funktionen droppes. Check-ind gjorde det muligt at bruge telefonen som rejsekort.

(mere…)
5G har rundet skarpt hjørne hos 3 i Danmark

Data via en 5G-dataforbindelse er nu mere almindeligt end data via 3G, viser tal fra 3’s netværk.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram