Endelig bedre dækning i DSBs togsæt

Den uendelige historie er måske ved at få sin lykkelige afslutning. Bedre mobildækning i DSBs togsæt er nu en realitet, men ikke alt er på plads endnu.

Vi har flere gange på MereMobil.dk omtalt den nærmest uendelige saga om dårlig mobildækning i DSBs togsæt.

Først sloges teleselskaberne, BaneDanmark og DSB i flere år, om hvem der skulle have skylden for den dårlige mobildækning i DSBs togsæt. Så gik der flere år med at skændes om regningen for at sikre mobildækning i DSBs radiotætte togsæt.

Løsningen af dækningsproblemerne i DSBs togsæt har taget alt for lang tid, og vi har på MereMobil.dk da også omtalt sagaen som den "uendelige historie".

Problemet er, at DSBs togsæt i praksis fungerer som et Faraday-bur, som effektivt afskærmer mobilsignaler fra at komme ind i togsættene. Det er specielt galt i DSBs nyere togsæt som IC4 og dobbeltdækker vogne, men også IC3 togsættene giver udfordringer.

DSB, BaneDanmark og teleselskaberne har brugt årevis på at diskutere, som det er teleselskabernes mangelfulde mobildækning eller DSBs alt for effektive rullende faraday-bure, som var skyld i de store problemer med at benytte mobiltelefoni i DSB tog.

- Nu skal mobilen fungere i toget

Komprimeret blev, at de danske politikere tilbage i 2016 bevilgede omkring 100 millioner kroner til at sikre mobildækning, og så var det op til DSB, BaneDanmark og teleselskabene at opsætte flere mobilmaster langs banestrækningerne samt udstyre DSBs togsæt med en repeaterløsning, som kan fordele mobilsignalerne inde i DSBs radiotætte togsæt.

Repeaterne er tændte

Nu ser det endelig ud til, at der sker noget positivt i sagen. Ingeniøren kan nemlig berette, at de fleste af DSBs togsæt nu er udstyret med repeatere, som tager det udendørs mobilsignal og distribuerer det inde i togsættene. Derved omgås Faraday-effekten i togsættene, og det betyder markant bedre mobildækning i togsættene. De togsæt som er udstyret med repeatere, skilter via piktogrammer i togsættene med repeater-løsningen.

Ifølge Ingeniøren er den anden del af planen, som omfatter 65 banestrækninger, hvor der skal opsættes nye mobilmaster, dog ikke gennemført endnu.

De nye mobilmaster skal efter planen være operationelle med udgangen af 2019, men de er forsinket på grund af udfordringer med lodsejerne, som skal give tilladelse til opsætning af mobilmaster langs banestrækningerne.

Projektleder Søren Boysen fra BaneDanmark fortæller til Ingenriøren, at han forventer, at tidsplanen holder med hensyn til opsætning af mobilmasterne på trods af udfordringerne med lodsejerne.

Mere til historien

En anden del af projektet indebærer en opgradering af DSB's Wi-Fi tilbud i togsættene. Denne del skal også være klar med udgangen af 2019. Ifølge Ingeniøren forventer DSB at investere i 426 millioner i repeaters og Wi-Fi i togene.

Her Danmarks bedste og dårligste mobilnet

TDC har det bedste mobilnet i Danmark, mens teleselskabet 3 overrasker positivt. Telia skraber bunden på flere parametre.

(mere…)
Telenor og Telia udvider 5G-nettet

Udrulningen af 5G forsætter og 3G lukkes. Her er seneste nyt om Telenor og Telias netværk.

(mere…)
5G-status for 3's kunder - så langt er 3

OVERBLIK: 5G-udrulningen hos 3 er bagefter tidsplanen, men det er ventetiden værd. Få en stor status på 3's 5G-planer.

(mere…)
Status på 5G-udrulningen hos Telenor og Telia

De første sites med 5G er nu online på TT-neværket. Det er ikke kun storbyerne, der har fået 5G, viser vores gennemgang.

(mere…)
Skal øboere have statsstøttet fibernet?

DEBAT: Skal øboere har statsstøtte til bredbånd, når de allerede har mulighed for hurtig internet?

(mere…)
God mobildækning og stabilt bredbånd blev vigtigere end prisen

Stabilt bredbånd og et godt mobilnet var førsteprioritet for mange under pandemien. Prisen kom i baggrunden, viser en ny undersøgelse.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram