Vil Google opkræve betaling for brugen af Android?

17

Android og Googles tjenester er lige nu gratis for mobilproducenterne. Bliver det også sådan fremover efter EU-dommen? Google-topchef rasler med sablen.

Det er ikke sikkert, at Alphabet (selskabet bag Google, red.) fremover vil give mobilproducenterne gratis adgang til at bruge Android styresystemet på deres telefoner. Dette kan mellem linjerne læses i en udmelding fra CEO Sundar Pichai.

Meldingen fremsættes i et blogindlæg fra Google-chefen efter at EU har tildelt Google en gigantisk bøde på 33 milliarder danske kroner.

LÆS OGSÅ: Google reagerer efter EU’s kæmpebøde

Producenterne kan frit benytte, ændre og distribuere Android-platformen på telefoner og tablets. Android er open source, men Android, som vi kender det, er i høj grad smeltet sammen med Googles tjenester. Dette sker via af Google Mobile Services (GMS), der indeholder alle de kendte Google apps.

Google har i høj grad en interesse i at kunne distribuere deres tjenester pre-installeret på telefonerne, uden indblanding fra myndighederne, da en preinstalleret tjeneste fremmer brugen.

FAKTA OM GMS: Hvis en Android telefon skal have YouTube, Google Maps, Chrome browseren og mange andre af Googles tjenester skal producenten indgå en licensaftale med Google om brug af Google Mobile Services (GMS). Uden GMS ingen Google Play Store eller andet du kender fra Google universet. GMS er i virkeligheden en kæmpe reklame- og indtægtsplatform for Google, der via reklamer i eksempelvis Google Maps, YouTube og Gmail tjener mange penge. På toppen af dette kommer indtægter fra salg af apps i Google Play.

Indtil videre har vi ikke kræve penge for Android

– ”Forretningsmodellen for Android betyder, at vi indtil videre ikke har opkrævet telefonproducenterne penge for vores teknologi eller haft en stramt styret distributionsmodel. Vi er bekymrede over, at beslutningen fra EU vil forstyrre balancen på Android. Den sender et foruroligende signal om at proprietære systemet tilgodeses over åbne platforme,” lyder det videre fra Sundar Pichai.

Særligt ordene ”indtil videre” og ” forstyrre balancen på Android ” skal man lægge mærke til.

Hvis telefonproducenterne eksempelvis ikke længere skal lægge hele Googles softwarepakke ind, kan det betyde tab af kunder og indtægter hos Google.

LÆS OGSÅ: Opdateringer til Android er ”det vilde vesten”

Nu er det jo langt fra sikkert, at Google vil opkræve licens for brugen af Android. Det er nok mere sandsynligt, at licensbetingelserne omkring Google Mobile Services strammes.

Allerede nu kører Google flere spor på Android. Udover den producenttilpassede version findes også eksempelvis Android One, som særligt Nokia har tilsluttet sig. Her er det Google, der bestemmer og producenterne må ikke modificere platformen. Til gengæld bliver Android One telefoner løbende opdateret og vedligeholdt.

BAGGRUND: Derfor skal du vælge en telefon med Android One

Mere til historien

På flere nyere telefoner der kører Android 8 ses allerede nu i opsætningsprocessen en mulighed for at fravælge en række af Googles tjenester så disse ikke er aktive på telefonen.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
17 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer