Bliv klogere på eSIM – fremtidens SIM-kort

18

BAGGRUND: Fremtidens SIM-kort bliver uden kort. Det hedder eSIM. Her kan du blive klogere på det usynlige SIM-kort.

I eufori vader du ud af telebutikken. I den ene hånd har du en ny telefon. I den anden et nyt SIM-kort.

SIM-kortets udvikling i løbet af de sidste 27 år. (Grafik: GSMArena)

I fremtiden vil situationen være fremmed. For SIM-kortet er på vej i graven. Det er de fleste i telebranchen enige om.

Kreditkort-stort

De første SIM-kort, eller Subscriber Identity Module-kort, fandt vej til mobiltelefoner i 1991. De havde samme størrelse som et kreditkort. Kortene gjorde det muligt for telefonen, at identificere ejeren over for mobilnetværket. Man kan lidt forsimplet sige, at et SIM-kort er et slags identifikationskort, som gør mobilnetværket i stand til at kontrollere, om mobiltelefonen har tilladelse til at kommunikere med mobilnetværket.

Mobilnetværket kan således identificere både telefon og SIM-kort, og netværket kan bruge informationerne til at tillade, eller afvise, telefonen samt sørge for at telefonenregningen bliver sendt til den rette kunde.

– Apple Watch Series 3 er en realitet

Siden 1991 er meget sket. Vi har fået lynhurtigt internet på mobilen. Telefonen er blevet smart. Men SIM-kortet sidder der stadig. Det er godt nok blevet mindre, men du skal stadig smide det i din nye telefon. Med eSIM bliver det anderledes.

Fra kort til chip

E’et i eSIM står for “embedded” eller på dansk “indlejret”. Den hentyder til, at SIM-delen er integreret som en komponent i telefonen. Det betyder, at det fylder mindre end det SIM-kort og SIM-læser, der sidder i langt de fleste telefoner. Det kan eksempelvis give plads til mere batteri. Men eSIM har også andre fordele.

I teorien skal eSIM gøre det nemmere at skifte teleselskab. Det skyldes, at det ikke vil være nødvendigt, at modtage et SIM-kort med posten. Det sidder jo allerede i telefonen. I stedet kan det hele klares fra telebutikken eller computeren.

eSIM giver også andre muligheder såsom mulighed for tilføje mobildataabonnementer til enheder, der ikke har noget abonnement. Dette benytter f.eks. Apple på deres iPads med indbygget 4G LTE. Her gives brugeren mulighed for at tilkøbe dataabonnementer hos forskellige teleselskaber.

Det er smart, hvis man tilhverdag ikke har brug for et dataabonnement. Men når ferien så pludselig går til sommerhuset, hvor der måske ikke er internet, så er det muligt at købe et dataabonnement i en begrænset periode.

Apple SIM – mere om SIM-løsningen til iPad

I foråret demonstrerede det tyske teleselskab Deutsche Telekom, hvordan en telefon fik aktiveret sit mobilabonnement ved at skanne en kode. Ikke noget med at sætte SIM-kort i telefonen.

Indtil videre er der ingen danske operatører, der understøtter eSIM i telefoner, men Telias norske datterselskab OneCall eksperimenterer allerede med eSIM.

Apple Watch Series 3 findes i en udgave med eSIM, så Apple Watch kan gå på nettet og ringe, uden at telefonen er i nærheden. Denne udgave af Apple Watch er ikke til salg i Danmark. I stedet har vi fået standardudgaven af Apple Watch Series 3. Samsung Gear S3 smartwatch findes også som eSIM-udgave, men heller ikke i Danmark.

Mere til historien

Apple var de første til at introducere eSIM i et kommercielt produkt. Det gælder bl.a. iPad Air 2 fra 2014, der kom med det såkaldte “Apple SIM” – men kun i nogle lande.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
18 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer