Tv-serier har krammet på dig: Snupper du også lige et afsnit mere?

Ser du flere afsnit af en serie af gangen? Har du problemer med søvnen? Bliver du anspændt, når du binge-watches?

De fleste er efterhånden klar over, at serie på tv eller streaming til en given skærm ikke kun kan tage magten fra én, men også snuppe en god bid af nattesøvnen. For hvem har ikke liiige snuppet et afsnit mere af "Downton Abbey", "Games Of Thrones" eller være fristet til at se alle de nyeste afsnit af "House Of Cards" i et hug?

Men nu viser forskning, at "binge-watching" giver søvnproblemer. Det skriver DR. Til DR fortæller den belgiske sociolog Liese Exelman, at der binge-watches serier som aldrig før.

 - 400.000 danskere gør brug af streaming dagligt

Sammen med landsmanden Jan Van den Bulck, University of Michigan, USA, har hun spurgt 423 personer mellem 18 og 25 år om tv-kigning, søvnvaner og søvnkvalitet.

Hele 81 procent af de unge sagde, at de havde prøvet at binge-watche. Og af den gruppe sagde tæt på 40 procent, at de havde gjort det mindst én gang den seneste måned.

Til gengæld satte hele syv procent sig foran skærmen og bingede dagligt.

Undersøgelsen viste, at jo oftere man bingede, desto flere problemer med søvn, søvnløshed og træthed fik man.

Liese Exelman understreger dog, at man ikke skal være bange for at frådse i udbuddet fra HBO, Netflix eller andre streamingservices - eller for den sags skyld stoppe med det.

 - Deler du dit streaming-login? Bare rolig, ingen kommer efter dig

- "Mange gør det som en slags flugt og kan lide det. Og det er vigtigt at geare ned før sengetid, så hvis det får én til at slappe af, så man ikke ligger og vender og drejer sig i sengen, så er det jo fint. Men hvis man kan mærke, at man ikke er afslappet og derimod er anspændt, så skal man slukke fjernsynet," siger Liese Exelman.

Fakta fra britisk undersøgelse

En britisk undersøgelse understøtter Liese Exelmans og Jan Van den Bulcks iagttagelser. Således viser den britiske undersøgelse, som er lavet af den uafhængige tilsyns- og konkurrencemyndighed for britiske medier, Ofcom, at lidt mere end en tredjedel af den britiske befolkning sætter sig ned og binger - eller binge-watche, som det også hedder. Det vil sige, at de ser flere end et på hinanden følgende afsnit af en serie.

Samtidig føler de, at de ikke har kontrol over det og bliver stressede.

Hele 32 procent af de voksne og 31 procent af teenagerne i undersøgelsen siger, at de har droppet søvn for at binge-watche. Og at de bagefter er trætte og uoplagte.

 - Test af streaming: Flest serier for pengene

Cirka hver fjerde af de voksne briter siger i undersøgelsen, at det har fået dem til at opgive huslige pligter eller andre forpligtelser.

En undersøgelse, som Epinion lavede for Deloitte i februar, viser, at 35 procent af danskere under 30 år "binge-watcher" mindst en gang om ugen, skriver DR.

Mere til historien

At binge eller binge-watching kan nemmeste oversættes til dansk med umådeholden serie-sening eller at se flere på hinanden efterfølgende episoder af det samme show/serie på enten computer, bærbar, tablet eller tv.
Oftest anvendes ordet i forbindelse med streaming-tv.

Netflix klar med 40 nye spil i 2023

Netflix har oplyst, at de vil tilføje 40 nye spil på deres spilplatform i år. 16 spil er i produktion ”in-house”.

(mere…)
Apple Watch-brugere får for lidt søvn

God nat! Apple Watch-ejerne sover for lidt.

(mere…)
Brugte telefoner? Nej tak!

Størstedelen af danskerne vil gerne være miljøbevidste, men brugt mobiltelefon eller anden brugt teknik gider kun få.

(mere…)
Telmore indfører større ”valgfrihed”

Valgfrihed… lyder det fra Telmore, men er det reelt det?

(mere…)
Ny niche: Klassisk musik som streaming

Interesserer du sig for klassisk musik? Nu kan du streame over 5 millioner værker.

(mere…)
Netflix lader dig tilpasse underteksterne

KORT NYT: I dag kan du ændre underteksterne på web-versionen af Netflix, men ikke direkte på TV’et. Den funktion er klar nu.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram