DAB+ er håbløst! Streaming radio er håbløst!

DEBAT: DAB+ er fremtidens radio! Nej! Streaming er fremtiden… Fronterne er trukket op. På MereMobil.dk er vi dybt uenige. Deltag i debatten her.

Ghettoblaster

DAB+ eller streaming? Lukning af FM? Hvad mener du?

Den 1. oktober lukker det gamle DAB radiosendenet ned og erstattes af et nyt sendenet baseret på DAB+ standarden. Vi har på MereMobil.dk tidligere testet produkter, der kan modtage DAB og DAB+. Udstyret har dog ikke imponeret os.

 – WEB-TV: Derfor er DAB-radio i bilen et “no go”

På MereMobil.dk ved vi, at rigtigt mange danskere er godt sure over, at de nu igen skal udskifte deres radioudstyr. Mange forstår slet ikkebehovet for radiobåret digitalradio, når nu streaming via internettet er opfundet. Man kan blot kigge på kommentarfelterne på de artikler, som omtaler digital radio i Danmark, for at kunne se, hvordan frustrationerne nærmest skummer over. Danskerne forstår simpelthen ikke behovet for digital radio. Udsigten til at FM måske bliver lukket ned, får for alvor folk op af stolen for at skrive vrede debatindlæg.

Der er mange meninger både for og imod digital radio. Her på MereMobil.dk hersker en verbal skyttegravs krig, når talen falder på DAB og DAB+.

Derfor har vi på MereMobil.dk valgt at spørge to af de største modstandere og tilhængere af digital radio, om hvorfor de mener, at DAB+ skal indføres eller udfases. Vi behøvede ikke lede ret længe, da vi på redaktionen allerede har to fremragende kamphaner. De har hver deres firkantede og yderst subjektive mening om DAB+.

Herunder et par holdninger fra Johny Olesen og John G, som henholdsvis er for og imod DAB+.

Johnny er for DAB+

Philips AE5220

DAB-radio. Philips AE5220 (Foto: Philips)

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg mener, at DAB+ skal indføres hurtigst muligt. FM bør udfases lige så kvikt. Et langtrukkent teknologiskifte er blot at trække pinen ud for både radiostationer og lyttere. Skiftet til digital radio har allerede taget et årti længere end det burde, og derfor skal skiftet til DAB+ ske hurtigst muligt – ligesom nordmændene har gjort.

Lukning af FM-radio er udskudt

Der er begrænset plads på FM båndet, hvilket blandt andet betyder, at der kun er plads til 6 landsdækkende radiokanaler. DR sidder allerede på halvdelen af kapaciteten. Derudover er der plads til en række lokale radiostationer på FM båndet, men pladsen er trang.

Med DAB+ er der på nuværende tidspunkt plads til op til 32 landsdækkende radiokanaler i 48 KHz HE-AAC med en bitrate på 64 Kbit/s eller 24 landsdækkende kanaler i 48 KHz HE-AAC med en bitrate på 96 Kbit/s. Derudover er der plads til 12-16 lokale radiostationer afhængig af den valgte kvalitet.

På godt dansk kan man med en DAB+ radio i Danmark modtage op til 36-48 radiokanaler uden anden omkostning end en radiomodtager – og selvfølgelig, den af nogle, forhadte medielicens.

Bedre fejlretning på DAB+

Der er et bedre fejlretnings system i DAB+ sammenlignet med DAB. På DAB kan man opleve en boblende lyd, når signaler er for svagt. Denne irriterende boblende lyd forsvinder med DAB+, hvor den boblende lyd er erstattet af tavshed, hvis signalet fejler.

Selve signalet er dog blevet mere robust ved hjælp af mere avanceret fejlretning. Dermed er risikoen for udfald mindre med DAB+. Det betyder bedre modtageforhold for den enkelte.

DAB+ nettets dækning stadigvæk ikke på højde med FM, men politikerne har dog indikeret at DAB+ nettet senest i 2019 skal have samme dækning som det landsdækkende FM net.

Bedre lydkvalitet

På den positive liste er også lydkvaliteten, som kan være fremragende på DAB+. Det beror selvfølgelig på radiostationens valg, men som en rapport udarbejdet for DR viser, så leverer 48 KHz AAC i 96 Kbit/s en fremragende lydkvalitet sammenlignet med en ukomprimeret original lyd.

Efter at have brugt umådelig meget tid på at lytte til musik i 48 KHz HE-AAC i 96 Kbit/s, hvilket er standardformatet i musiktjenesten Tidal, så vil jeg vurdere, at kvaliteten er mere end acceptabel til radiolyttere – også når man sammenligner med FM. Dog vil alle radiostationerne på DAB+ nettet ikke benytte 48 KHz HE-AAC i 96 Kbit/s. I en række områder – fortrinsvis Aarhus og København – er der så mange radiokanaler at der bliver skruet på bitraten. I disse områder vil der højest blive sendt i 64 Kbit/s HE-AAC.

64 Kbit/s HE-AAC giver også en rimelig lydkvalitet, omend man kan høre at kvaliteten ikke er perfekt, hvis man ved, hvad man skal lytte efter. Hertil må jeg dog sige, at lydkvaliteten med 64 Kbit/s HE-AAC nogenlunde kan måle sig med mine lokale FM radiostationer.

HE-AAC lydformatet giver dog en lidt mere metallisk og skarp lyd, hvor FM giver en mere rund og blød lyd. Denne forskel vil almindelige lyttere med ganske almindelige højttalere nok aldrig nogensinde bemærke.

Netradio pålægger lytterne en udgift

Mange taler om streaming via nettet, hvor man kan levere højere lydkvalitet. Omkostningerne til distribution for radiostationerne er simpelthen lavere ved streaming sammenlignet med DAB+. Det er helt korrekt, men der er plads til både streaming og almindelig digital radio på samme tid. Det er ikke enten eller. Her er det dog værd at bemærke, at rigtigt mange internetradio stationer faktisk sender i 128 kbit/s AAC og/eller 64 Kbit/s HE-AAC. Det er meget udbredt kun at sende i 64 Kbit/s HE-AAC, hvilket man ved selvsyn kan se, hvis man f.eks. benytter TuneIn radio applikationen.

Det er dog ikke helt gratis at modtage radio via internettet. Modtagelse af streaming radio kræver en internetforbindelse. Dette koster penge for lytterne.
De fleste danskere har selvfølgelig en mobiltelefon med dataabonnement, eller en fast internetforbindelse i hjemmet, så omkostningen er måske ubetydelig for mange lyttere. Det er dog stadigvæk en omkostning man skal have i mente. Det er specielt irriterende, hvis man sidder i kø på Køgebugtmotorvejen, når ens dataabonnement pludselig er opbrugt.

Ikke plads til små radiostationer

En ulempe ved DAB+ er, at der ikke er plads til alle de helt små radiostationer, som har en begrænset lytterskare. Disse lokale radiostationer har endvidere en begrænset økonomi, og opbygningen af et DAB+ sendenet vil derfor være for dyrt. Disse små lokale stationer vil derfor ikke kunne være med på DAB+ sendenettet, men heldigvis kan de stadigvæk sende på FM og streame via internettet.

Når det er sagt, så kan de fleste nok leve med at Radio Ådalen ikke findes på DAB+. Det er ikke de få tusinde mennesker der ugentligt lytter til stationen, som gør om DAB+ bliver en succes eller ej.

En anden og meget åbenlys ulempe ved DAB+ er, at mange danskere skal udskifte deres radio. Her skal det bemærkes, at DAB+ vinder indpas i flere lande i Europa. Derfor kommer der en naturlig udskiftning til DAB+, efterhånden som alle radioer som standard vil være DAB+ kompatibel. Her er det værd at bemærke, at DAB+ i øjeblikket er ved at blive indført en række europæiske lande blandt andet Østrig, Belgien, Polen, Tyskland samt dele af Frankrig. Udover disse lande er DAB+ allerede indført i mange andre lande. F.eks. Schweiz, Holland, Norge og i en række andre europæiske lande køres der forsøg med DAB+.

John er imod DAB+

Logik L5DAB13E

Logik L5DAB13E internetradio med FM og DAB+ (Foto: Logik)

I 17 år har vi diskuteret DAB i Danmark. Det skal stoppe! Tilbage i 2000 var internetforbindelserne markant dårligere og langsommere end i dagens Danmark. Mobilnettet var heller ikke velegnet til distribution af streaming. Derfor var det naturligt med et nyt broadcastbaseret radiosendenet. Udbredelsen har imidlertid taget så lang tid, at teknologiudviklingen har overhalet DAB-systemet.

Tilbage i 2000 fandtes Sonos og andre streaming systemer ikke (Sonos er grundlagt i 2002). Heller ikke radioapplikationen TuneIn var på markedet. Tiden var en anden.

Hvis DAB for flere år siden var rullet ud med fuld dækning overalt, og FM lukket ned, var der som sådan ikke det store problem. Nu står det dog klart, at vi ikke om dertil, og derfor er det på tide ikke at poste flere skattekroner i DAB. Træk dig fra kampen mens du stadig er i live! Erkend: Den gik ikke – vi var for langsomme.

Hvorfor kunne man lukke analogt TV?

Den 1. november 2009 lukkede det analoge tv-net i Danmark og blev erstattet af et digitalt sendenet. Hvorfor kunne det lade sig gøre så relativt hurtigt?

…fordi radio i Danmark ALTID har været usexet. Jeg husker ingen politikere, der virkelig har talt radiostationernes sag (udover DR) her i landet. I august 1962 lukkede Radio Mercur. Politikerne parkerede dengang spredning af radio til Statsradiofonien, og kun nødtvunget blev der i 1981 etableret en forsøgsordning (på tre år) for lokalradio i Danmark.

Siden lukningen af Radio Mercur har politikerne forsøgt at beskytte Danmarks Radio mod konkurrence, og radio er aldrig blevet det fede at tale om.

Der er slet ikke det fokus på, at radiosignalerne skal have ordentlig dækning, som vi så det med tv. Det ville jo være en katastrofe hvis ikke danskerne kunne se tv på grund af dårlig dækning. Etableringen af det totalt hullede DAB-net viser meget godt, hvor ligeglade beslutningstagerne er med radio. Havde de ikke været ligeglade så havde det ikke taget 17 år.

Nu er der så også den forskel, at radio ofte modtages når man kører i bilen, hvilke stiller uhyrlige krav til signalet.

Hvis folk ikke kan se tv på grund af dårligt signal er det en katastrofe. Når det samme sker for radio udløser det ofte bare et “nå”.

Ikke et reelt behov

Når Johnny fortæller, at der er plads til 32 landsdækkende radiokanaler på DAB+ er det ikke forkert. Det er bare ikke nødvendigt. Danmark er et så ufatteligt lille marked, at det i forvejen er svært for radioerne at få økonomi i forretningen. Der har været flere landsdækkende stationer, der ikke gik. F.eks. Sky Radio, Radio 2 og TV 2 Radio.

Lokale, regionale og landsdækkende (privatejede) stationer har oftest en udfordret økonomi. At forestille sig, at der kan skabes økonomi og lyttere til 32 landsdækkende radioer er urealistisk.

Det jeg faktisk er allermest sur over er de mange penge, der allerede er brugt på DAB. Fint nok hvis en privat virksomhed vil poste penge i det, men vi skal ikke bruge offentlige kroner på at understøtte en teknologi, som ikke er fremtidssikret. Smid det fremtidige DAB budget over på yderligere styrkelse af mobilnettet.

Smartphonen har overhalet DAB-radioen

Streaming er fremtiden

FM har en fantastisk gennemtrængningsevne. Nærmest enhver kælder har et FM signal tilgængeligt, og hvis signalet er dårligt opleves det blot som støj. Ikke som 1-taller og nuller der hakkes i den digitale kødhakker. I forhold til f.eks. katastrofesituationer har dette været relevant. Men nu er tiden en anden.

Alle kan i dag streame radio via apps (eller browser) på mobilen. De kan køre via nettet på en computer eller købe en radio med Wi-Fi. Hvorfor egentlig ikke køre kampagner for, at få lytterne til at købe en internetradiomodtager? Lige nu køres der en stor offentlig kampagne til over 9 millioner kroner, der skal få folk til at købe DAB+ radiomodtagere. Kunne man ikke i stedet havde drejet den til at have primært fokus på streaming fremfor DAB?.

Vi skal IKKE bygge videre på et digitalt radionet, der alligevel ikke er lyttere til, fordi fremtidens lyttere bruger andre platforme.

Vedligehold i stedet det DAB/DAB+ net vi har og behold FM så længe som det er relevant. Hvis vi mangler plads på FM-nettet så undlad at udstede flere FM-sendetilladelser, og se på om ikke nogle af særligt DRs aktiviteter kan flyttes til en digital platform og væk fra FM. Det kan også være, at nogle af lokalstationerne skal have færre men kraftigere FM sendemuligheder, så der kan frigøres frekvenser.

Hvis der alligevel ikke gives adgang til græsrodsradioer på DAB hvorfor ikke bare henvise dem til netstreaming også?

Fremtiden er streaming over nettet for både radio, tv og video. Lidt forenklet sagt etablerer vi jo heller ikke broadcastnet til Spotify og Netflix. Udbredelsen af produkter som Sonos bliver nok heller ikke mindre fremover. Det er efterhånden også normalt at spille musik og radio via Bluetooth til en højtaler, eller benytte AirPlay og Chromecast Audio.

Tænk i øvrigt lige på Apples worldwide radio Beats 1. Det er et eksempel på en helt ny radiotype, der udelukkede distribueres over nettet. Her er der ingen DAB og FM. Et dansk eksempel er Det Rigtige Faaborg; en ny lokalradio der udelukkede sendes over nettet.

Mere til historien

Hvad synes du? Skal vi fortsætte med DAB i Danmark eller ligger fremtiden et andet sted? Kom med din kommentar herunder.

Alt du skal vide om DAB+ radio vs FM

BAGGRUND: Læs om forskellene på FM-signalet og det digitale DAB+ signal. Her får du en grundig gennemgang af radioteknologien DAB+ med fordele og ulemper.

(mere…)
DR udvider DAB+ dækningen markant

DR udvider sit DAB+ sendenetværk til radio, så endnu flere danskere kan modtage digital DRs radiokanaler mere problemfrit.

(mere…)
Derfor er DAB-radio i bilen et ’no go’

WEB-TV: Udfald og dårlig lydkvalitet er min oplevelse af DAB-radio i bilen efter en længere testperiode.

(mere…)
Lukning af FM-radio er udskudt

FM-radio i Danmark slutter ikke i 2019. Erkendelsen er, at DAB måske alligevel ikke er fremtidens digitale radio.

(mere…)
DAB-radioen er overhalet af smartphones

Smartphones har overhalet DAB-radioen, lyder det fra Gramex. DAB-systemet er næsten forældet, før det rigtigt er udbredt.

(mere…)
Pinell Go – transportabel DAB-radio med 24 timers batteri

I Norge er DAB-radioen Pinell Go en kæmpe succes og nu er den på vej til Danmark i starten af det nye år. (mere…)

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
71 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram