Telenor og Telia kunder har elendig mobildækning i Royal Arena

5

Royal Arena har glemt mobildækningen i byggeriet, og kræver ublu lejepriser af operatørerne, lyder kritikken. Nu etableres en panikløsning forud for Metallica koncerten.

Royal Arena (Foto: Royal Arena)
Royal Arena (Foto: Royal Arena)

Københavns nye multiarena Royal Arena i Ørestaden slår i aften (3. februar 2017) dørene op for koncertgæster for første gang. Metallica går på scenen og åbner det nye spillested, men gæsterne ikke forvente, at kunne bruge deres smartphone inde i arenaen. I hvert fald ikke hvis de benytter netværk fra Telia og Telenor.

Royal Arena har nemlig ikke tænkt mobildækning ind som en del af byggeriet. Royal Arena kræver så høj en masteleje, at både Telia og Telenor har været nødt til at afstå fra at opsætte mobiludstyr inde i bygningen. Sådan lyder kritikken fra de to operatører.

Telenor opgraderer Jyske Bank Boxen

Det betyder, ifølge Telia og Telenor, at godt 40 procent af Royal Arenas koncertgæster ikke skal forvente, at kunne uploade billeder fra koncerter eller gennemføre opkald fra arenaen.

 – Telenor opjusterer mobilanlæg i Boxen, igen

Royal Arena: Det lever vi fint med

Snakken om lejepriserne er ikke noget der bekymrer Royal Arena.

– ”Vi ønsker naturligvis, at alle gæster i Royal Arena har god mobildækning, og i samarbejde med TDC og 3 har vi sikret, at de fleste gæster vil opleve en meget solid dækning. Samtidig er vi glade for, at TT-netværket (Telenor og Telia) har valgt at opsætte en mobilmast i nærheden, om end vi ikke kan vurdere kvaliteten af denne løsning. Det er alene op til Telenors og Telias kunder at gøre dette,” fortæller Dan Hammer, adm. direktør, Royal Arena, til MereMobil.dk.

Resultatet for gæster er altså, at to ud af tre operatørnetværk har indgået en aftale med eventstedet.

Royal Arena benytter en DAS løsning (Distributed Antenna System), og denne har både TDC og 3 altså valgt at koble sig på, også selvom prisen, ifølge Telia og Telenor, er meget høj.

– ”Royal Arena er et super spændende projekt med et ambitiøst musikprogram. Derfor har vi prioriteret ud fra en kommerciel betragtning, at vores kunder skal have en optimal mobiloplevelse,” siger David Elsass, direktør for privatmarkedet hos 3 i en kommentar til MereMobil.dk.

Royal Arena tilbyder i øvrigt gratis WiFi til deres gæster i alle gangarealer, ved lockers (garderobe), i barer og restauranter.

En del af oplevelsen går tabt

Telia og Telenor er forundret over Royal Arenas manglende fokus på mobildækning, lyder det i den fælles pressemeddelelse.

– ”Vi ved, at det betyder meget for vores kunder, at de kan bruge deres mobiltelefon til at finde hinanden og dele oplevelsen ved at uploade billeder, når de er koncerter. Det ved Royal Arena naturligvis også godt, og på den baggrund er det ærgerligt, at man vælger at bygge en flot arena uden at tage højde for noget så vigtigt for koncertoplevelsen som mobildækningen,” siger netværksdirektør i Telenor Peter Ditlev Nødbak.

Henrik Kofod, der er netværksdirektør i Telia, er enig med Peter Ditlev Nødbak og påtaler også prisfastsættelsen af masteleje.

– ”Moderne og miljørigtigt byggeri er en effektiv stopklods for mobildækning. Derfor er det vigtigt, at man i nybyggeri tænker indendørs mobildækning med fra starten. Det er en helt almindelig fremgangsmåde – også i tilsvarende koncertsteder og multiarenaer. Men i det her tilfælde kommer mobildækningen først med på bagkant og endda til en pris, der meget langt over selv den københavnske markedspris.”

Telenor og Telia er blevet afkrævet mere end 10 gange højere leje i Royal Arena end den gennemsnitlige masteleje i resten af København. Lyder kritikken fra selskaberne.

Der etableres mobilmast uden for Royal Arena (Foto: Telia og Telenor)
Der etableres mobilmast uden for Royal Arena (Foto: Telia og Telenor)

Mobilmaster sættes op midlertidigt

Den dårlige mobildækning har gjort, at teleselskaberne har valgt at opsætte mobilmaster op i et nærliggende område helt ekstra ordinært. Det kan forhåbentlig afhjælpe den dårlige mobildækning, som weekendens koncertgængere ellers ville opleve.

– ”Vi har i dag valgt at opsætte en midlertidig mobilmast i nærheden af arenaen, så de tusindvis af Metallica-fans ikke bliver snydt for muligheden for at kunne dele fotos og videoer med vennerne. Det er dog ikke en optimal eller langtidsholdbar løsning, og vi opfordrer derfor Royal Arena til at komme med et nyt udspil, så vi kan finde en varig løsning,” lyder den fælles appel fra Peter Ditlev Nødbak fra Telenor og Henrik Kofod fra Telia.

Sådan bliver mobilnetværkene klar til festival og events

Til sammenligning har Jysk Bank Boxen, der også oftes benyttes til koncerter, en perfekt mobildækning. Anlægget består af 34 indendørsantenner, hvoraf de 19 antenner sidder inde i selve hallen, hvor de store begivenheder foregår foran op til 15.000 tilskuere. Systemet er udstyret med både 2G, 3G og 4G LTE, hvilket sikrer tilstrækkelig tale- og datakapacitet.

I indslaget herunder kan de se hvordan mobiloperatørerne skaber midlertidig dækning i et område.

Sådan etableres midlertidig mobildækning

Mere til historien

Det er helt normalt, at teleselskaberne opstiller mobilmaster ved store udendørsarrangementer, som diverse festivaller.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer