Sådan bliver mobilnetværkene klar til festival og events

0

BAGGRUND: Festivaller og andre store udendørsbegivenheder stiller store krav til teleselskaberne. Se her hvordan teknikken bliver klar til tourné.

Netværkscheferne kommer på overarbejde

Festivaller og events fylder sommerlandet, og gæsterne forventer, at kunne bruge deres smartphone uden problemer. Planlægningen af blandt andet årets festivaler gik i gang da støvet havde lagt sig fra arrangementerne i 2015.

3 oplyser, at deres teknikere i netværksafdelingen startede planlægningen af blandt andet festivalprogrammet for 2016, da 2015-eventen var afsluttet. 3 er til stede på mere end 40 forskellige events sommeren over med ekstra kapacitet samtidigt med der fintunes på allerede eksisterende master.

– ”Vi ved fra undersøgelser og fra vores egen monitorering af forbruget, at kunderne bruger deres mobil på samme måde som hjemme i egen baghave. For bare 5-6 år siden var det tilstrækkeligt, at kunderne kunne komme i forbindelse med hinanden via talekald og sms. I dag leverer vi netværkskapacitet på et niveau, der svarer til forbruget i en mindre provinsby på de mest populære events, hvor folk f.eks. nu også streamer løs,” fortæller netværksansvarlig Stefan Ring Størmann fra 3.

 – Se mobilmasterne blive festivalklar

Alle teleselskaber er i gang

Teleselskabet 3 har siden 2011 haft otte rullende mobilmaster, der hver sommer køres ud til forskellige events rundt i landet. Masterne er 22 meter høje og vejer 22 tons (inkl. fundament).

Huawei, der bygger TDC’s netværk, råder over fem containere og derudover otte midlertidigt master. TDC forventer optimering af dækningen og kapacitet på cirka 35 event i år.

Telia og Telenor driver det fælles netværk TT-Netværket. Her er der 10 mobiler master til rådighed. I midlertidige master fra 19 til 23 meter i højden, kan der skabes ekstra dækning på både 3G og 4G.

Mobiltelefonen er blevet meget vigtig en genstand for danskerne, og er faktisk, ifølge en Wilke-undersøgelse, det færrest vil undvære på en festival – efterfulgt af telt, bad og tandbørste.

Der kan også være eventområder, hvor det fysisk ikke er muligt eller tilladt at rulle de store mobilmaster ind. Her kan specialudviklet sendeudstyr være nødvendigt. Eksempelvis er dette nødvendigt på Skanderborg Festival, hvor træer tages i brug. Dermed undgås det at efterlade spor i den smukke natur.

Der er også flere steder i landet blevet en så god mobildækning, at det ikke er nødvendigt at opsætte ekstraudstyr op til events, men i stedet fintune det eksisterende 3G og 4G-netværk. Og I andre områder kan teleselskaberne opsætte permanent sendeudstyr op. Det kunne blandt andet være i Allinge på Bornholm til Folkemødet.

I takt med at mobilbetaling også udbredes, så er det også en grund til, at det er nødvendigt mobilnetværket er så optimalt som overhovedet muligt.

 – Her er teleselskabernes planer for Wi-Fi Calling

Mere til historien

Alene på 3’s netværk blev over 6 dage fra åbningen af campingområdet på Roskilde Festival 2015 transmitteret 14,6 terabyte data. Svarende til 270 døgns uafbrudt Netflix streaming i HD. Tendensen omkring stigende dataforbrug gælder også de andre teleoperatører.

Læs også:
Tech-facts fra Roskilde Festival 2015

Afprøv gratis lyd- og e-bøger

Prøv e- og lydbøger gratis i 40 dage. Klik her.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer