Pixel XL test – nu er Android blevet voksen

TEST: Genialt kamera, kraftig hardware og helt igennem en fed telefon. Pixel XL fører an, og viser hvordan Android skal skæres.

Google Pixel og Pixel XL (Foto: Google)

Google Pixel og Pixel XL (Foto: Google)

Såkaldt aerospace-grade aluminium omkranser telefonen, sammen med poleret glas på bagsiden og Gorilla Glass 4 fra Corning, der dækker hele fronten, herunder også den 5,5 tommer store AMOLED skærm med QHD-opløsning (1.440 x 2.560 pixels).

Så er vi i gang med min Google Pixel XL test.

Det største problem ved Pixel XL er designet. Fronten ligner mange andre telefoner, men bagsiden er helt vildt grim, og så er den endda pænere i virkeligheden end på billeder. Den øverste tredjedel ser bare underlig ud. Omvendt kan man argumentere for, at omverdenen lægger mærke til den er anderledes, når Pixel XL ses i bybilledet.

På højre side er telefonens eneste knapper. Øverst power og lige under er lydstyrkereguleringen placeret. Der er ikke yderligere knapper, andet end dem som vises direkte på skærmen.

Mere om Pixel og Pixel XL

Pixel og Pixel XL hovedspecifikationer

Google PixelGoogle Pixel XL
StyresystemAndroid 7.1 NougatAndroid 7.1 Nougat med
ProcessorQualcomm Snapdragon 821Qualcomm Snapdragon 821
RAM4 GB4 GB
Skærm5,0” AMOLED 1920 x 1080 px + Gorilla Glass 45,5” AMOLED 2560 x 1440 px + Gorilla Glass 4
Kamera12,3 megapixels, f/2.0, 1.55μm, PDAF+LDAF12,3 megapixels, f/2.0, 1.55μm, PDAF+LDAF
Frontkamera8 megapixels, f/2.4, 1.4µm, fast fokus8 megapixels, f/2.4, 1.4µm, fast fokus
Hukommelse32 GB / 128 GB intern hukommelse32 GB / 128 GB intern hukommelse
ForbindelserUSB Type-C, Bluetooth 4.2, 3.5 mm jackstik, NFCUSB Type-C, Bluetooth 4.2, 3.5 mm jackstik, NFC
FingeraftrykslæserJaJa
IP ratingIP53IP53
OpladningHurtig opladningHurtig opladning
Størrelse143,8 x 69,5 x 8,6 mm154,7 x 75,7 x 8,6 mm
Batteri2.770 mAh (kan ikke skiftes)3,450 mAh (kan ikke skiftes)

Android – the Google way

I forhold til Nexus-telefonerne, som sandsynligvis ikke overlever Pixel, arbejder Google her med en Android-tilpasning kaldet ”Pixel Launcher”. Alt er ikke lavet om, men nogle ændringer ses og mærkes tydeligt.

Menuknappen (i midten på fronten) er fjernet. I stedet trækkes app-menuen (app-launcher) op med det swipe fra bunden.

Det lyder måske underligt, men det fungerer overraskende godt, og virker helt naturligt. Faktisk så naturligt, at jeg overhovedet ikke har følt behov for apps på forside-skærmene. Det har været lige så let, bare at finde hvad jeg skulle bruge via den alfabetiske liste.

Den første linje i app-menuen indeholder et søgefelt, så man herfra kan søge på apps i telefonen samt gå direkte til Google Play Store. Linjen lige under viser de fem seneste og/eller mest anvendte apps. Det er lidt uklart, hvordan den præcist sorterer det.

Søgelinjen ses nu som et lille ”G” øverst til venstre, sammen med et lille mikrofon-ikon (hvis sproget på telefonen er sat til dansk). Mikrofonen er til indtaling af søgninger, og må ikke forveksles med Google Assistant.

De fleste andre dele af telefonen er rigtigt meget som på Nexus, men jeg gætter på Pixel Launcher med tiden får flere features og justeringer, som bliver forbeholdt Googles helt egne telefoner.

Allerede nu har vi set det første store tegn på enegang fra Google. Alle billeder og videoer, taget med Pixel og Pixel XL, lægges i Google Fotos tjenesten, hvor du får ubegrænset plads i fuld kvalitet.

Se nyhederne i Android 7.1

Screenshots fra Pixel XL

Nexus 6P screenshots

Herunder kan du se en række screenshots fra Nexus 6P, så du kan se forskellene i forhold til Pixel XL.

Imponerende godt kamera

Google Pixel (Kilde: @EvLeaks)

Google Pixel

Kameraet i Pixel XL har en opløsning på 12,3 megapixels, hvilket i sig selv ikke er det store, men nu handler det jo ikke om pixels i antal. Det handler om fotokvaliteten. Allerede nu har DxOMark udråbt kameraet, i Pixel-telefonerne, som det bedste mobilkamera lige nu.

Pixel scorer 89 point, og det er utrolig tæt på Samsung Galaxy S7 Edge, HTC 10 og Sony Xperia X Performance, der alle tre ligger på 88 point.

 – Google PIxel har det “bedste smartphone kamera” nogensinde

Jeg medgiver kameraet virkelig ER godt og ikke mindst hurtigt til at få motivet i kassen. Jeg er vild med den simple opbygning af kameradelen, som er ualmindelig let at gå til. Der er ikke en masse ekstrating som vi normalt ser på Android-telefoner, men det basale mangler ikke noget.

Ligesom på iPhone 7 Plus og Huawei P9 kan Pixel-telefonerne tage billeder, hvor baggrunden er sløret, og emulere oplevelsen af den særlige dybdeeffekt der kendes fra blandt andet spejlreflekskameraer. Men det er på Pixel noget ”software-knald”, der tilmed er bøvlet.

Pixel XL har kun én kameralinse. Derfor skabes Fokuseffekt ved, at man først fokuserer på motivet, trykker på udløseren, og derefter forsigtigt bevæger telefonen en smule opad. Jeg skulle hilse og sige, at det er meget svært hvis ikke motivet står stille imens.

Google Fotos er integreret i kameraet som galleri, og du kan skyde video i op til 4K-kvalitet (60 fps) og har videostabilisering i alle optagetilstande. Som standard er fotokvaliteten sat til 12,3 megapixels i 4:3 format. Hvis du vil køre 16:9 billeder er opløsningen 8,3 megapixels.

Når du skal bruge frontkameraet til f.eks. selfies, er det blot at vippe telefonen fra side til side, hvorefter der skiftes til den frontvendte linse – en ret cool feature.

Billeder taget med Pixel XL

Google Assistant – det skal nok blive godt

Google Assistant (Foto: Google)

Google Assistant (Foto: Google)

Googles svar på Apples digitale butler Siri hedder Google Assistant, og det er en kæmpe opgradering i forhold til hvad vi tidligere har set fra Google omkring talegenkendelse. Ikke nok med, at den lærer at genkende din stemme, så kan man også føre samtaler med den.

Lige nu er Google Assiatant kun tilgængelig på engelsk og tysk, og der er ingen meldinger om, hvornår, eller om, dansk bliver understøttet.

Assistant kan, i forhold til Siri, bedre forstå sammenhænge i spørgsmålene.

Eksempel:

– Hvordan er vejret i New York i dag?
– Hvem er borgmester?
– Hvornår han valgt?
– Hvor bor han?

Det giver en helt anden fornemmelse, når man bare kan spørge løs uden at tænke så meget over formuleringerne og sammenhængen.

Du kan også bede om at få vist de fotos der er taget i f.eks. London, eller andre opgaver såsom at skrive (diktere) SMS til en kontaktperson. Når dine billeder ligger på Google Fotos søges alle billederne på tjenesten igennem, og ikke kun dem som ligger på telefonen.

I nogle sammenhænge fungerer Google Assistant bedre end Siri, især omkring content-søgninger. Men uanset hvad man foretrækker, så er de digitale butlere starten på en ny udvikling, som tager fart de kommende år. Så måske kan du om bare få år lave avancerede opslag, og få svar med høj træfsikkerhed, uanset hvad du spørger og beder om.

Google Assistant læser desuden svarene op fremfor blot at vise dem.

 – Google Pixel skulle have været vandafvisende

Promo for Google Assistant

Batteriet overrasker ikke

Opladning af Pixel XL sker via det medfølgende USB Type-C kabel, og det går stærkt. På 15 minutter får du 7 timers driftstid, lover Google. Jeg har desværre ikke kunne efterprøve det, da der i mit testkit kun var en britisk strømoplader. Derfor har jeg ladet med en almindelig dansk standardlader.

Batteriet, der ikke kan udskiftes af brugeren, har en kapacitet på 3.450 mAh. Det er absolut i den gode ende. Alligevel er jeg ikke vildt imponeret over batteritiden. Jo besvares. Den kommer igennem en arbejdsdag, men jeg havde forventet et større overskud. Alt i alt er batteridelen fornuftig, men overrasker altså ikke.

Nu afhænger batteritiden jo af ens brug, og det kan være meget forskelligt fra person til person.

Google har optimeret på funktionerne Doze og App Standby, og det er absolut ikke min fornemmelse, at strømmen på batteriet bare fosser ud, når telefonen ligger stille. Til sammenligning har jeg fornyeligt oplevet en LG G5 der drænede batteriet, bare ved at ligge på bordet natten over, uden den blev rørt og i øvrigt uden at være på nogen form for netværk.

Man kan godt argumentere for, at når man har en effektiv lynoplader, så kan man jo hurtigt booste telefonen, hvis man bare lige hurtigt er hjemme 10 minutter for at skifte tøj – men det er nu rart, når telefonen bare kører hele dagen eller mere, uden man behøver tænke over det.

God fingeraftrykslæser

Pixel Imprint er marketingsnavnet for fingeraftrykslæseren på bagsiden, hvor fingeren bare hviles på sensoren, hvorefter telefonen låses op. Huawei var de første til at introducere denne funktion, som flere andre, inklusive Google, nu har taget til sig.

I enkelte sammenhænge kan placeringen bagpå være upraktisk, f.eks. hvis telefonen sidder i en bilholder eller lægger på bordet. I forhold til Touch ID, fingeraftryk på iPhone, virker Pixel Imprint faktisk bedre.

Now On Tap virker nu

Da jeg testede Nexus 6P (den vel sidste Nexus telefon vi kommer til at se) for præcis et år siden, omtalte jeg ”Now on tap”. Hold hjemknappen nede hvorefter indhold på skærmen, f.eks. i en artikel, analyseres. Kendte navne og steder vises nu med forklaringer, så man ikke selv behøver hoppe over på en anden fane og søge manuelt.

Now on tap var den store nyhed dengang, men det fungerede ikke i Danmark. Det gør det til gengæld nu. Så nu kan du læse en artikel, og med ét tryk få information om kendte navne og steder.

Mens Nexus 6P havde stereolyd fra højtalerne, er det ikke tilfældet med Pixel XL. Der er to højtalergitre i bunden, men det er kun det ene hvor lyden kommer fra. Lydkvaliteten er som sådan fin og absolut tålelig.

Andre Android-producenter lægger deres eget tastatur ind og overruler Googles ganske glimrende tastatur, som også findes på Pixel XL. Jeg synes dette tastatur er blandt de allerbedste der findes på markedet.

På ydelsen kan der ikke sættes en finger på. Pixel XL ER utrolig hurtig. Både ved betjening samt skift mellem og afvikling af programmer. Den kommer med Snapdragon 821-processoren.

Målt med Antutu Benchmark rammer Pixel XL 141.012 point og 3D Mark gav 2.530 point. Til sammenligning scorede Samsung Galaxy S7 Edge 129.181 point på Antutu, mens Nexus 6P fik 61.169 point. Dermed er Pixel XL den telefon som jeg har testet, der scorer den hidtil højeste rating på rå ydelse.

Andre fine funktioner

Google Pixel og Pixel XL (Foto: Google)

Google Pixel og Pixel XL i blå (Foto: Google)

Som tidligere nævnt er en række af funktionerne i Pixel forbeholdt disse telefoner, og er ikke tilgængelige på andre Android-telefoner. Heller ikke Nexus.

Du kan eksempelvis blokere og rapportere opkald som spam. Så når en træls telefonsælger ringer, kan du blokere og rapportere nummeret. Det har vi set tidligere på Android, men nyheden her er, at indgående opkald desuden slås op i Googles database, og telefonen viser en spam-advarsel ved opkald fra denne type af numre.

Intelligent lagerplads (Smart Storage) er en anden Pixel-feature. Har du eksempelvis 32 GB modellen, og er ved at løbe tør for plads, så sletter systemet automatisk billeder og videoer fra enheden, hvis der er backup af dem på Google Fotos. Løbende bliver sikkerhedskopierede elementer også slettet. Her kan der vælges mellem en forældelsesgrænse på 30, 60 og 90 dage.

Med andre ord. Du behøver ikke nødvendigvis købe den helt store hukommelsesmodel.

Billeder, der ikke er på telefonen, findes stadig som thumbnails i Google Fotos og hentes så snart der klikkes på dem. Den går næsten lige så hurtigt, som når de ligger i hukommelsen på telefonen.

I salgspakken ligger, ud over et opladekabel fra USB Type A til USB Type C, også et USB Type C til USB Type C kabel samt en adapter, så man f.eks. kan importere fotos fra en iPad, direkte via kabel. Det kan også bruges i forbindelse med migrering fra andre Android-telefoner samt iPhone. Jeg havde dog ikke held til at importere billeder fra iPhone og iPad. Umiddelbart kører det ikke helt så intuitivt som Google fremstiller det.

Blandt de små ting kan jeg nævne, at app-ikonet til kalender nu viser til den aktuelle dato, fremfor blot ”31”.

Hvor går Google hen?

Pixel telefonerne er ikke, som Nexus, co-branded med en producent. Det er Google alene der står bag, sælger og markedsfører. I sig selv er det godt, da man ikke skal ”slås” med en partner om strategien.

Gennem årerne har jeg oplevet på tætteste hold, hvordan producenterne og Google har peget mod hinanden. Har jeg spurgt producenten om noget i forhold til Nexus, har de peget mod Google, der så har peget modsat. Der har også været kæmpe navneforvirringer. Hedder produktet f.eks. LG Nexus 5, Google Nexus 5 eller bare Nexus 5? Heller ikke det har været let at få svar på.

Nu hvor Google toner rent flag og gør tingene selv, forsvinder nogle af problemerne, men Google vender også delvist ryggen mod de virksomheder, som Samsung, der har været med til at gøre Android til verdens mest udbredte mobiloperativsystem. Google laver egen launcher, sætter fokus på Google Fotos som en gratis (ubegrænset) cloud-service osv.

Man kan ikke fortænke f.eks. Samsung i at vejre morgenluft i forhold til Android fremadrettet. Og fra Huaweis side har vi hørt tale om, at der her ligeledes overvejes, om man kan gå solo med et eget operativsystem, fremfor at lægge alle æg i Googles kurv.

Web-TV: Se testen af Pixel XL

Google kan ikke eksekvere

Google er en softwarevirksomhed, ikke en mobilproducent. Google har STOR succes med udbredelsen af Search, Chrome, Gmail og Maps. YouTube købte de sig til, og Android har mobilproducenterne hjulpet dem med til at gøre populær.

Vi har ikke på noget tidspunkt set, at Google kunne eksekvere på smartphones og tablets. Nexus er for en lille nichemålgruppe. Det samme er tilfældet med Pixel.

Pixel og Pixel XL har potentialet til at konkurrere 1:1 med Samsungs og Huaweis topprodukter samt iPhone. Google har efterhånden et forrygende økosystem omkring telefonen, ligesom Apple. Dog med den undtagelse, at Google ikke har computere – men dette marked er ikke længere så interessant.

Alligevel tror jeg ikke, at Google formår at komme ud over rampen med Pixel, og sælge den til almindelige slutbrugere. De findes kun på få markeder, og hvis de rammer et land som Danmark, bliver det på et tidspunkt, hvor køberne også har blandt andet en Galaxy S8 at forholde sig til. Det skulle overraske mig, hvis Google virkelig for alvor satte turbo på og angreb markedet.

Udfordringen for Google er, at hvis de aggressivt går til markedet, så irriterer de samtidigt de samarbejdspartnere, der har gjort Android til en succes.

KOMMENTAR: Google har kuk i markedsføring og branding

Opdateringen i 24 måneder

Køber ud Pixel eller Pixel XL får du opdateringer til nye versioner af Android-systemet i 24 måneder, regnet fra 20. oktober 2016 som var datoen for lanceringen i Google Store. Opdateringen af sikkerhedslaget er garanteret i tre år fra lanceringsdatoen eller mindst 18 måneder, fra datoen hvor Google har solgt telefonen fra deres webshop.

Disse udmeldinger kommer direkte fra Google, og er en del af deres opdateringspolitik. Du ved altså hvad du skal forvente, når du køber en Pixel.

Når det kommer til Nexus-telefonerne så er Nexus 6P og Nexus 5X supporteret med Android-opdateringer indtil september 2017. Nexus 9 og Nexus 6 udgik i oktober i år fra planen, og bliver ikke længere opdateret med andet end sikkerheds-patches.

Jeg synes det er et stort plus, at man som køber er oplyst om forventningerne på dette punkt, allerede ved købet af produktet.

Nexus-ejere får ikke længere det nyeste fra Google, først

Konklusion: Den er mega fed

Google Pixel (Foto: Google)

Google Pixel (Foto: Google)

Jeg er MEGET begejstret for Pixel XL. Det er en af de mest effektive telefoner jeg har testet i år. Designet er jeg ikke vild med, og jeg synes (som dansker) det er for ringe den endnu ikke er i Danmark.

En virksomhed som Google burde kunne have fået flere sprog med på Google Assistant fra starten. Ikke nødvendigvis dansk, men engelsk og tysk er altså en fesen start for en tjeneste, der fik UTROLIG meget tid ved præsentation af Pixel-telefonerne. Det var som om, at keynoten næsten ikke handlede om andet end Assistant.

Det kan ikke tages fra Google, at kameraet virkelig er godt og maskinkraften bare flyver afsted. Batteritiden er fornuftig, men ikke imponerede. Til gengæld kan du lade op ganske hurtigt. Det er absolut også et plus, at alle fotos og videoer kan lagres på ubegrænset plads hos Google.

Pixel XL er en topmodel fra øverste hylde. Den ligger i kategori med iPhone 7 Plus, og har i øvrigt samme skærmstørrelse, hvilket også afspejles i prisen. Hvad Pixel XL koster i Danmark er uklart, da telefonen ikke er sat til salg her, men i Tyskland hos Deutsche Telekom ligger prisen på 7.574 kroner uden abonnement for 128 GB-modellen. Udgaven med 32 GB hukommelse koster 6.749 kroner.

De danske webshops der har parallelimporteret telefonen vil have cirka 9.500 kroner (128 GB) for Pixel XL. Så her kan det sagtens betale sig, at køre et smut over grænsen. Googles egen netbutik forhandler også Pixel XL, men sender ikke til Danmark.

Prisen er altså meget høj, men sådan er det jo også med både Apple, Samsung, Huawei, Sony m.fl. når produkterne rammer butikkerne.

Jeg har været meget i tvivl om karakteren, men ender på 5 ud af 6 stjerner med udmærkelsen ”MereMobil.dk anbefaler”.

 – Anmeldere: Google Pixel er bedste Android til dato

MereMobil.dk Anbefaler

MereMobil.dk anbefaler Pixel XL

I forhold til hvor meget tid Google brugte, ved præsentationen af Pixel, på Google Assistant, er det simpelthen for uambitiøst med kun to sprog, af en så stor teknologivirksomhed. Jeg forventer ikke ”dansk” – men i det store billede er engelsk og tysk for lidt. Det skal også bemærkes, at du ikke kan bruge Assistant i Pixel hvis ikke sproget er sat til engelsk.

Bagsiden med en kombination af glas og aluminium er ikke pæn, og glasset i den øverste tredjedel er desværre meget let at ridse. Der er kun monohøjtaler og ingen notifikationsdioder. I salgsæsken må du desuden kigge langt efter et headset. Mange vil nok også synes der burde været en MicroSD-kortlæser i telefonen, hvilket dog ikke er noget jeg personligt har manglet. Så ønsker man headset, så er det altså en ekstra udgift.

Så bliver jeg spurgt, hvad jeg synes om Pixel XL, vil det være ovenstående kritikpunkter jeg blandt andet vil slå ned på. Kan jeg så anbefale Pixel XL. Absolut. Den sætter på de fleste punkter baren for, hvad andre skal tilstræbe, når vi taler Android.

Fordele og ulemper

Fordele

– Megahurtig hardware, god skærm og super godt kamera
– Ubegrænset lagring af billeder og videoer i fuld kvalitet på Google Fotos
– Smart Storage minimerer behovet for den store 128 GB udgave

Ulemper

– Batteritid i den sløve ende (hurtigopladning er en fordel)
– Uambitiøs Google Assistant lancering. Fokuseffekt er svær at bruge
– Ikke et headset i salgspakken

Se testen af Pixel XL

Mere til historien

Testproduktet er stillet til rådighed af Google Danmark. Anmeldelsen er baseret på en EU-version af Pixel XL. Google Danmark har stadig ikke informationer om hvis, eller hvornår, Pixel telefonerne vil komme på det danske marked.

Læs også:
Her er Chromecast Ultra – nu med 4K og hurtigere start

Google Pixel XL
Det mener jeg om Xpeng G6 – jeg har også testet selv-parkering

PRØVEKØRT: Xpeng G6 kan konkurrere med Skoda Enyaq og Tesla Model Y, men ikke alt er fedt.

(mere…)
OnePlus 13: Jeg fanger chefen

PODCAST: Lyt til min dybdegående episode om den nye OnePlus topmodel, OnePlus 13, hvor jeg også fanger chefen for OnePlus i et "cold call".

(mere…)
OnePlus 13 kan spores selv når den er slukket

Find My-netværket fra Google gør det muligt at finde OnePlus 13 selvom den er slukket.

(mere…)
OnePlus 13 er perfekt | TEST

(mere…)
Det læste du i 2024: Mest læste anmeldelser

Igen i 2024 havde vi MANGE forskellige produkter forbi til test. Her har vi samlet de mest læste anmeldelser i 2024.

(mere…)
Derfor vil Apple ikke have sin egen søgemaskine

Apple har udtalt sig i sagen om Google. Det amerikanske justitsministerium fortæller, hvorfor de ikke selv ønsker en søgemaskine.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
13 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram