TDC vinder drivetest af mobildækning

0

TDC har vundet endnu en test af mobildækning. Denne gang en ‘drivetest’.

Mobilmast telemast antenne netværk
Mobilmast i Ebberup på Fyn (Foto: MereMobil.dk)

Det kan ikke komme som den helt  store overraskelse, at TDC igen har fået æren af at have den bedste samlede mobildækning i Danmark. Denne gang er det analyseinstituttet P3 Communications, som har testet de danske mobilnetværk. Præcis som i flere tidligere tests er det TDC, der bliver vinderen. P3 Communications er en uafhængig international virksomhed, som har specialiseret sig i tests af mobilnetværk.

TDC’s mobilnet scorer i testen 903 point ud af 1.000 mulige, mens det næstbedste mobilnet i Danmark kun opnåede 786 point.

Den store forskel mellem de forskellige mobilnetværk kan f.eks. ses ved, at brugerne på TDC’s netværk oplever en højere billedkvalitet på YouTube. I testen blev 99,6 procent af YouTube test-klippene afspillet i HD, mens nærmeste konkurrent lå på 93,8 procent. Testens dårligste mobilnetværk til YouTube opnåede kun 76,5 procent.

Det er ikke den store overraskelse, at TDC’s mobilnetværk er noget hurtigere end konkurrenternes, men det interessante er derimod, at der ikke er den store forskel på selve muligheden for at gennemføre et opkald eller hente en webside. På TDC’s mobilnetværk er lydkvaliteten lidt bedre, websiderne bliver hentet hurtigere og det går hurtigere med at hente og sende filer – men alt dette kan konkurrenterne også omend det går lidt langsommere.

Forbrugere: Dårlige mobilantenner skal mærkes

I rapporten, som Huawei har bestilt og betalt, er konkurrenterne anonymiseret. Det fremgår altså ikke af det offentlige materiale, hvordan Telia, Telenor og 3 klarer sig. Disse er blot blevet til “Selskab 1, 2 og 3”.

Vejstrækninger er TDC’s område

Der hvor TDC for alvor trækker fra konkurrenter er ikke i byområderne, men derimod ude på vejene, hvor der er en tydelig forskel imellem TDC og konkurrenternes mobilnetværk.

Her skal det dog bemærkes, at da TDC udbyggede sit 3G mobilnetværk, havde de en bevidst strategi om at dække landets hovedveje perfekt med 3G på 2.100 MHz. Det betyder, at TDC den dag i dag, på en del hovedvejstrækninger, har perfekt mobildækning og kapacitet, hvor konkurrenterne måske stadigvæk har fornuftig radiodækning, men ikke kan levere samme kapacitet som TDC.

Et fint eksempel på dette ses f.eks. på vejstrækningen Ulfborg-Holstebro-Struer. Mellem Ulfborg og Holstebro har TDC tre mobilmaster på strækningen, mens TT-netværket (Telenor og Telia) har én mobilmast. Teleselskabet 3 har ingen. Mellem Holstebro og Struer har TDC tre, TT-netværket har én og teleselskabet 3 har ingen. TDC har altså ikke bare bedre radiodækning, men også meget mere kapacitet på vejstrækningen sammenlignet med konkurrenterne.

Der er altså historiske årsager til, at TDC på landets hovedstrækninger har en bedre mobildækning.

TDC tydeligt tilfredse

I en pressemeddelelse udtaler direktør for teknologi og kapacitet i TDC Group, Carsten Bryder, om TDCs ambitioner:

– “Vi er stadig fokuseret på at gøre vores gode mobilnet endnu bedre. Alene i 2015 rejste vi 120 nye mobilmaster over hele landet, og TDC Groups mobildækning bliver hele tiden mere fintmasket, mere stabilt og hurtigere. I takt med at vi skruer op for vores mobilnet, skruer vores kunder forbrug og forventningerne endnu højere op. Vi er klar til at levere et endnu bedre mobilnetværk i fremtiden.”

WEB-TV: Så vildt er Danmark største festival-mobilnet

Sådan blev testen udført

Til testen blev der til tale-dækning benyttet en Samsung Galaxy S5 LTE, mens testen af datanetværket blev gennemført på en Samsung Galaxy Note 4 LTE.

For at teste taledækningen blev der gennemført i omegnen af 5.200 opkald på hvert af selskabernes 3G og/eller 4G netværk. Testen var sat op således, at der under opkaldet blev modtaget én e-mail under selve opkaldet, så både data og taledelen af mobilnetværket blev belastet på samme tid. Dette er ikke muligt på selskabernes 2G-netværk, og derfor er det vigtigt, at opkaldet bliver gennemført på 4G eller 3G.

Datadelen blev testet cirka 1.150 gange ved hvert teleselskab. I løbet af 2 x 10 sekunder skulle der hentes en 3 MB fil ned og sendes en 1 MB stor fil via HTTP. Derudover blev forbindelsen testet med Kepler ETSI Ref. Page, hvor 10 forskellige hjemmesider blev hentet. Testen inkluderede også 45 sekunders streaming fra YouTube.

Testen blev gennemført i perioden fra den 17. maj til 3 juni 2016, og testen blev gennemført som en såkaldt drivetest, hvor resultaterne blev indsamlet, mens målevognen kørte rundt på hovedstrækninger over det meste af Danmark. Teststrækningerne er primært hovedveje eller primærveje, og man kan derfor ikke påstå, at testen kommer helt ud i krogene af landet.

Testen viser således ikke ret meget om, hvor der er den absolut bedre radiodækning i landet, men det er derimod en fin test, som kan bruges til at benchmarke de forskellige netværk imod hinanden.

Det er her værd at bemærke, at testen er foretaget efter 3’s nationale roamingaftale med Telia trådte i kraft.

Hele testen kan læses her (PDF-fil).

Danske mobilnetværk er stadig i front

Mere til historien

At TDC har landets hurtigste mobilnetværket er ikke så stor en overraskelse, da TDC har en kontrakt med mobilnetværksleverandøren Huawei, som netop skal sikre at TDC et bedre mobilnet end konkurrenterne. Det spændende er altså ikke at TDC er foran, men derimod hvor tæt konkurrenterne kommer på TDC.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer