Flere skoler bør være mobilfrie

0

Eleverne sidder med hovedet nede i telefonen, og er ikke sammen med kammeraterne. Derfor bør flere skoler være mobilfrie, mener ekspert.

Mobiltelefonen bruges flittigt i skolen - både i og uden for undervisningen (Foto: Undervisningsministeriets hjemmeside)
Mobiltelefonen bruges flittigt i skolen – både i og uden for undervisningen (Foto: Undervisningsministeriets hjemmeside)

Skolebørn i dag sidder hellere med hovedet nede i deres mobiltelefon end de spiller fodbold eller på anden måde er sammen med deres klassekammerater i frikvartererne. Det viser et nyt ph.d.-projekt fra Syddansk Universitet. Det skriver Politiken.dk.

Mobiltelefonen og computerspil er nogle af de foretrukne aktiviteter i skolegårde rundt i landet, og det går ikke kun ud over børns fysiske aktivitet og bevægelse, men også det sociale liv i klassen.

Ro i klassen på mobilfri skole

Det viser data, der er indsamlet til et netop afsluttet ph.d.-projekt, som Charlotte Skau Pawlowski, står bag. Dataene er indsamlet i perioden 2013 til 2015 fra 17 skoler i 17 forskellige kommuner rundt i landet. Til projektet er interviewet 143 elever fra 4. til 6. klasse. Charlotte Skau Pawlowski er forsker ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.

Formålet med projektet var, at undersøge hvad børnene selv oplevede hæmmede dem i at være fysisk aktive i frikvartererne, og til Charlotte Skau Pawlowskis store overraskelse var det altså mobiltelefoner og iPads.

Resultat fra undersøgelse
Resultat fra undersøgelse

– ”De fylder rigtig meget. Mange af børnene sad ude eller inde med deres mobiltelefon og kiggede ned i skærmen. Når jeg interviewede dem, sagde de, at det var svært at få kontakt til hinanden, fordi de lukkede sig inde med deres telefon,” fortæller hun.

Jeppe Bundsgaard, som er professor ved DPU, Aarhus Universitet, og forsker i digitale læremidler, er enig med Charlotte Skau Pawlowski og vurderer også, at der er behov for skolerne får en mobiltelefonpolitik.

 – Forældre er bekymrede for ungernes netadfærd

– ”Man mangler at finde ud af, hvordan man agerer med sociale medier, som på godt og ondt fylder mere og mere i hverdagen,” siger han til DR.

Foruden det ødelægger det sociale liv og gør børnene mindre fysisk aktive, så kan det også gå ud over deres faglige kompetencer, at de hele tiden sidder med telefonen.

Mere til historien

Vi har tidligere sat fokus på små børns brug af iPad. En ekspert mener, at det digitale forbrug skal suppleres af gammeldags fysisk leg. Se indslaget her.

Læs også:

Mobilbrug i undervisningen er respektløst
iPads giver elever dårligere karakterer

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer