Tag bedre billeder med smartphonen – 10 tips

GUIDE: Vi har sammen med en professionel fotograf udarbejdet 10 tips, der løfter dine mobilfotos markant. Se også fotografens bedste app-tips.

Diset morgenfoto hvor dramatik er skabt i efterredigering på telefonen (Foto: Christian Thøgersen)

Diset morgenfoto hvor dramatik er skabt i efterredigering på telefonen (Foto: Christian Thøgersen)

På trods af gode intentioner og motiver, er det meget få billeder taget med mobilen, der bliver rigtig gode. Man bliver ikke en bedre fotograf, på trods af bedre og bedre kameraer i vores telefoner. Her handler det ikke om teknikken, men personen der betjener den.

Man behøver ikke være fotoekspert, for at have det sjovt med mobilkameraet og tage nogle gode billeder. Med lidt basisviden forbedres kvaliteten af billederne betragteligt.

I samarbejde med fotograf Christian Thøgersen, har vi sammensat nedenstående fotoguide.

10 tips til bedre mobilfotos

 1. Fokuser på motivet: Tryk på skærmen, der hvor du vil have fokus. Det er ikke altid telefonen selv fokuserer på det, som er vigtigt for dig.
 1. Undgå at bruge fotolys: Ved indendørsbillede, skader telefonens fotolys ofte mere end det gavner. Billederne bliver oftest overbelyste.
 1. Brug det naturlige lys: De stemningsfyldte billeder skabes med naturligt lys. Udendørs bør du så vidt muligt placere dig med solen i ryggen. Ved fotografering i modlys får du typisk et mørkt motiv.
 1. Undgå zoom: Digitalt zoom forstørrer bare de enkelte pixels. Det giver et bedre resultat at gå tættere på motivet.
 1. Gå tæt på: Få motivet til at fylde noget i billedet. Udnyt pladsen så selve motivet ikke ender som en lille prik nede i hjørnet af billedrammen.
 1. Hold telefonen vandret: Skal billedet ses på en computer- eller tv-skærm, vil det altid være en fordel at holde kameraet vandret, så man undgår de sorte områder i siderne. Ved billeder af høje motiver (som bygninger) kan du naturligvis med fordel, holde telefonen lodret. Tager du billeder med en iPhone, så hold telefonen så linsen ligger mod venstre (hjemknap mod højre) da billederne eller kan vende forkert, når det kommer over på computeren.
 1. Tag mange billeder: Skyd flere billeder af samme motiv. Brug evt. burst-mode, hvor du holder kameraknappen inde og kameraet tager flere billeder på en gang. Du kan altid senere, udvælge de bedste og slette resten.
 1. Brug ikke filtre: Brug ikke filtre, når du tager billedet. På den måde har du altid en original at gå tilbage til, hvis det valgte filter ikke så ud som forventet. Filtre kan altid tilføjes senere.
 1. Rule of thirds: Også kendt som det gyldne snit. De fleste foto-apps har via indstillinger, mulighed for at sætte gitter på. Det kan hjælpe til placering af motivet, der så skal placeres der hvor linjerne skærer hinanden.
 1. Hold telefonen stille: Jo bedre du er til at holde telefonen stille, jo lettere er det for den at tage et skarpt billede. Det bedste resultat opnås, naturligvis hvis motivet også kan holde sig i ro.

 - WEB-TV: Se demo af mobilkameraet der kan se i mørke

3 fotobegreber du skal huske

Mobilfoto der er redigeret i Hipstamatic (Foto: Christian Thøgersen)

Mobilfoto der er redigeret i Hipstamatic (Foto: Christian Thøgersen)

Føler man sig lidt eventyrlysten, kan man begynde at lege med de manuelle indstillinger på sit kamera. Her er der tre begreber man bør kende til

 1. Blænde: Afhængig af hvor meget du åbner din blænde, jo mere lys kommer der ind og eksponerer din ”film”. Poplært kan man sige, at hvis du skal fylde vand i en spand, fyldes den hurtigere, når der åbnes mere for vandhanen.
 1. Lukketid: Jo længere lukketid du har, jo mere lys kommer der ind og eksponerer din ”film”. En spand kan også fyldes op, ved at lade vandet løbe i længere ti
 1. ISO: ISO værdien skal holdes så lav som mulig. En for høj ISO værdi kan give grynede billeder.

Hvis du både lukker meget op for vandhanen og lader vandet løbe i lang tid. Altså åbner blænden og forlænger lukketiden, så render vandet over, og du får dårlige billeder.

- WEB-TV: Imponerende småt - her er 1.000 små kamera-kredsløb

Fotografens app-tips

Når billederne er i kassen og du i ro og mag har udvalgt dig de bedste, kan du overveje at redigere dem digitalt på telefonen.

Til det formål findes der apps i overflod. Nogle kan manuelt justere lys, farver og eksponering. Andre tilbyder et utal af filtre og sjove effekter.

Fotograf Christian Thøgersen, der har fotograferet professionelt de seneste 13 år, og har studier i både Valby og Odense, kommer her med hans favorit apps.

Afterlight:
Kan justere lys, kontrast, farve og meget andet. Den indeholder også mange effekter, som f.eks. efterligner lyslækager og andre ting man så på billeder i gamle dage.

Platform: Android, iOS, Windows Phone

Dramatic Black & White:
Rigtig fotokunst skabes uden farver, og det her er nummer ét applikationen til det formål.

Platform: Android, iOS

Hipstamatic:
Simulerer et gammeldags analogt kamera og skaber retro-billeder. Disse billeder kan i sig selv være kunstneriske og mere interessante end et skarpt moderne billede.

Platform: Android, iOS

- TIP: Sådan tager du gode selfies

Panoramafoto fra telefon (Foto: Christian Thøgersen)

Panoramafoto fra telefon. Klik på foto for at forstørre  (Foto: Christian Thøgersen)

Mere til historien

Optikken er meget vigtigere, end hvor mange megapixel dit kamera har. F.eks. skal der kun 3 megapixels til at printe et billede i A4 størrelse.

Læs også:
- WEB-TV: Så godt virker en optisk billedstabilisator

Artikel skrevet af: Kim Vidkær

De bedste ”tech-gaver” til konfirmanden 2022

KØBSGUIDE: Skal konfirmanden have en smartphone i gave eller købe mobil for nogle pengegaverne? Vi kommer med tips til tech-gaven.

(mere…)
Kom i gang med green-screen videoer fra mobilen

VIDEO: Med din telefon og en green-screen kan du skabe tjekkede videoer. Her er mine begyndertips til let og billigt at komme i gang med green-screen.

(mere…)
Sådan får du mere ud af din Nintendo Switch

TIP: Nintendo Switch har 5 år på bagen, men er ikke uden fejl. Vi tager et kig på hvordan du får mest muligt ud af din Nintendo Switch.

(mere…)
Her slutter livet for din iPhone

BAGGRUND: Jeg har besøgt en robot, der kan adskille og sortere iPhones til genanvendelse. Går fremtiden mod mere miljørigtig genanvendelse?

(mere…)
Din iPad er fyldt op! Sådan sparer du plads

GUIDE: Din iPad er fyldt op. Hvad nu? Sådan ser du, hvad der fylder mest på din iPad. Læs hvordan du frigør lagerplads på din iPad.

(mere…)
Få et sikkert password på den lette måde

GUIDE: Læs her hvordan du får et sikkert password og beskytter dine onlinekonti og kodeord mod hackere.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram