Smartphones holder teenagere vågne

0

Teenagere sover for lidt, og de får i gennemsnit 1 times mindre søvn end teenagere gjorde for 30 år siden. Smartphonen og skærme generelt får skylden.

Søvn (Kilde: Wikipedia)
Søvn (Kilde: Wikipedia)

Teenagere i dag sover for lidt – ja faktisk sover de i gennemsnit en time mindre hver eneste nat end teenagere gjorde for 30 år siden. Det skriver Politiken.

Og forklaringen skal findes i brugen af computere og smartphone, mener professor Bjørn Holstein fra Institut for Folkesundhed, som står bag en ny undersøgelse.

– ”Børnenes forbrug af elektroniske medier og skærme er den direkte årsag til den søvnmangel, de lider af,” siger Bjørn Holstein til Politiken.

 – Hold elektronikken væk fra sengen

Helt konkret kommer teenagerne senere i seng, da de ikke kan slippe skærmene om aftenen.

Søvnbehovet er stort i teenagealderen, og derfor er det ekstra alarmerende. En teenagers naturlige søvnbehov er på omkring 9 timer per nat – og så har nogle selvfølgelig brug for mere og andre mindre.

Flere unge føler sig også trætte nu i løbet af dagen.

– ”Det er en af de mest markante ændringer for skolebørns adfærd gennem de seneste 30 år. I 1980’erne var det et sjældent fænomen, at børn følte sig trætte i løbet af hverdagene. Det gælder nu for langt de fleste,” siger professor Bjørn Holstein fra Institut for Folkesundhed, der står bag de tilbagevendende undersøgelser af skolebørns sundhed og trivsel.

Og problemet er særligt stort i Danmark, da teenagere herhjemme er blandt dem, som bruger aller mest tid med deres telefon, tablet, computer og TV. Det er netop blevet fastslået i en undersøgelse fra Verdenssundhedsorganisationen WHO.

 – Lyset fra tablets kan ødelægge det biologiske ur

Smartphonen har så meget ”kontrol”, at hver femte elev i 7. klasse sidste år svarede, i en landsdækkende undersøgelse fra Børnerådet, at de svarer på beskeder om natten mindst et par gange om ugen eller måneden.

Apple har i deres seneste software til iPhone og iPad en funktion, som hedder Night Shift, så skærmlyset ikke skulle påvirke nattesøvnen i samme grad som tidligere. Funktionen gør farverne på skærmen automatisk bliver varmere om aftenen. Det rygtes også, at Android skulle være på vej med en lignende funktion i Android N.

 – iOS 9.3 er frigivet – download den nu

Mere til historien

Danske teenagere bruger meget tid foran en skærm. DR Medieforskning dokumenterede, at 13-19 årige danskere bruger 6 timer foran en skærm hver eneste dag. 36 procent af den tid bruges foran en computer eksempelvis i skolen, mens en tredjedel af tiden går foran en smartphone.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer