Hold elektronikken væk fra sengen

1

Besvarer du e-mails eller lignende på din iPad, mobil eller computer i sengen, så bliver du mindre innovativ og veloplagt, viser en undersøgelse fra Roskilde Universitet.

Søvn (Kilde: Wikipedia)
Søvn (Kilde: Wikipedia)

Det er nok de færreste, som kan sige sig helt fri fra at have mobiltelefonen, tabletten eller computeren med i seng om aftenen – særligt i den yngre del af befolkningen.

Men noget tyder på, at vi skal overveje at smide elektronikken ud af soveværelset og i stedet bruge soveværelset til at sove i. Det er et nyt speciale fra Roskilde Universitet, der viser, at hvis blandt andet man besvarer arbejdsmails i sengen, så ødelægges evnen til at være veloplagt og nytænkende på arbejdspladsen dagen derpå. Det skriver Videnskab.dk.

 – Lyset fra tablets kan ødelægge det biologiske ur

– ”Vi kan se, at de medarbejdere, der lå i sengen om aften med laptops og telefoner og besvarede mails, fik en langt mere urolig søvn, hvor de tit vågnede. Det var klart, at når folk havde brugt aften på at besvare blandt andet arbejdsmails i sengen, var de mindre friske på arbejdet dagen efter,” lyder det fra Claes Ziehm Mortensen, der er en af de to kandidater bag specialet.

Birgitte Rahbek Kornum, der er søvnforsker på Glostrup Hospital, forklarer til Videnskab.dk, at hjernen om aftenen producerer melatonin, hvilket får vores krop til at slappe af. Og det højeste niveau af melatonin opnås en times tid efter midnat, men forstyrres kroppen med kunstigt lys fra computeren, iPad’en eller telefonen, så forskydes melatoninproduktionen og derfor bliver første del af søvnen mindre god.

Mobilbrug om aftenen gør dig sløv på jobbet

– “Specielt blåt lys kan udsætte hjernens produktion af melatonin. Derfor begynder hjernen først at producere melatoninen, efter computeren er slukket. Ud fra en søvnforskers synspunkt er det en meget dårlig idé at sidde og kigge på en computer, tv eller en iPad, lige inden man skal sove,” siger Birgitte Rahbek Kornum.

Anbefalingen ud fra specialet er derfor, at undgå computer, iPad og telefoner kort før sengetid og ikke arbejde i sengen.

Mere til historien

Claes Ziehm Mortensen har sammen med medstuderende Jakob Bjerrum Koch forsvaret deres speciale om emnet. De fik i øvrigt 12 for specialet.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer