Lyset fra tablets kan ødelægge det biologiske ur

0

Forskere advarer mod, at lys fra mobile enheder kan føre til søvnmangel og kroniske lidelser.

Professor Russell Foster fra Oxford Universitet advarer nu sammen med forskere fra Cambridge, Harvard, Manchester og Surrey Universiteterne folk mod at ignorere den søvnmangel, som mange mennesker får fra det moderne samfund, hvor man er “på” 24/7 med de mobile enheder.

Manglende søvn kan kædes sammen med kræft, hjertesygdomme, type-2 diabetes, infektioner og fedme, ifølge forskerne. Det skriver Jyllands-Posten.dk.

Det er lyset fra vores computere, mobiltelefoner og tablets, der beskyldes for at påvirke vores indre ur.

– “Lys er den mest kraftfulde kilde til at indstille vores biologiske ur, fordi lyseksponering nulstiller vores døgnrytme til et senere tidspunkt,” siger professor Charles Czeisler fra Harvard Universitet til BBC.

Lyset påvirker kroppen så meget, at den får svært ved at blive udhvilet. Kroppen udskydes I at frigive det søvnfremmende hormon melatonin, hvilket dermed gør det endnu sværere at komme op om morgenen.

Forskerne mener også, at folk sover mindre i dag end de gjorde for 60 år siden. Og en af konsekvenserne ved dette er en række kroniske sygdomme – ligesom også humøret, den fysiske styrke og risikoen for hjerteanfald bliver påvirket.

Rådet fra forskerne er også, at man lever efter en daglig rytme og sørger for ikke at få for meget lys inden sengetid, da det kan påvirke både det biologiske ur og søvnen.

Mere til historien

En undersøgelse, der er foretaget af forskere fra de amerikanske universiteter University of Florida, Michigan State University og University of Washington viser, at havde man brugt smartphonen til noget arbejdsrelateret om aftenen, så resulterede det i færre timers søvn, samt større udmattelse om morgenen, og at de generelt var mindre fokuserede i løbet af dagen.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer