Apple Watch test – det mest relevante smartwatch

TEST: Apple Watch er fremragende, men det lider af børnesygdomme. Alligevel er Apple Watch det mest gennemførte smartwatch på markedet.

Apple Watch

Apple Watch

De første smartwatches så dagens lys i 2012. Her kom Sony Smartwatch. Året efter blev Samsung Galaxy Gear lanceret, og siden da har en mængde mere eller mindre tvivlsomme smartwatch- og smartband produkter ramt markedet.

I april 2015 meldte Apple sig ind i produktkategorien, hvor salget af Apple Watch begyndte. Mange analytikere og anmeldere forventede et kæmpe gennembrud for den nye smarte produktkategori, nu hvor magtfulde Apple endelig var klar med deres bud.

Sådan gik det ikke helt. Selvom Apple Watch er klar markedsleder for smartwatches, er der stadig tale om nicheprodukter, som har vanskeligt ved at finde fodfæste i den brede befolkning. Det er ganske simpelt svært at finde ud af, hvad man skal bruge det til. Og når killer-feature nummer ét er, at et smartwatch kan vise klokken, ja så er det lidt tungt.

Apple Watch er aktuelt det foretrukne smartwatch blandt køberne. I starten af november 2015 kunne Canalys fortælle, at Apple de seneste fem kvartaler har solgt flere smartwatches end de øvrige producenter har gjort til sammen.

Over et stykke tid har jeg brugt Apples smartwatch. Min Apple Watch test viser, at Apple har fat i den lange ende, men der er stadig et stykke vej til toppen.

Mange forskellige udgaver

Apple Watch (Foto: Apple)

Apple Watch (Foto: Apple)

Apple har som vanligt gjort rigtigt meget for både design og udtrykket. Alene oppakningen af salgskassen er en oplevelse. Apple Watch Sport kommer i øvrigt i én type kasse, mens Apple Watch (mellemkategorien) har en anden type.

Du kan vælge mellem tre hovedkollektioner. Apple Watch Sport, Apple Watch og Apple Watch Edition.

Apple Watch Sport har en urkasse i aluminium, såkaldt 7000-serie som også bruges i flyindustrien. I mellemkategorien finder vi rustfrit stål mens Edition, som de færreste har råd til, har 18 karats guld-kasse.

Glasset på Apple Watch Sport er såkaldt aluminiumsilikat-glas (omtalt som Ion-X-glas). Det er angiveligt den type som anvendes til vinduer i rumfærger og højhastighedstog. På de to andre serier er glasset i safirkrystal.

Jeg skal ikke gøre mig klog på hvor lette materialerne er at ridse, men indtil videre har jeg ikke set ridser i mit Apple Watch som er af typen safirkrystal, og jeg har ikke passet specielt godt på det. Et ur sidder på armen, og er utrolig udsat, hvilket naturligvis påkræver stærke materialer, da man bestemt ikke kan beskytte uret hele tiden. Urkassen har derimod fået de første overfladeridser, hvilket selvfølgelig gør lidt ondt, men sådan må det nu en gang være med et brugsprodukt.

Vægten på de forskellige udgaver er forskellig alt efter materiale- og remvalg. Du kan på Apples officielle site se hvad de enkelte ure vejer. Der er også forskel på om bagsiden er keramisk eller komposit, hvilket påvirker vægten.

Apple Watch sælges desuden i to forskellige størrelser på henholdsvis 38 og 42 millimeter. Lidt populært kaldes de dame- og herreudgaven.

Ikke et ur, men en gadget

Selvom Apple har kælet for designet, kommer vi ikke uden om, at det stadig ligner en gadget og ikke et ur. Når vi sammenligner med hvad der findes af ure, så falder Apple Watch igennem. Det ses tydeligt, der er tale om et stykke tech-elektronik.

Når man sammenligner med f.eks. LG G Watch Urbane eller Huawei Watch, synes jeg disse på ur-design klarer sig bedre. I hvert fald hvis man ønsker, at ens smartwatch skal ligne et ur.

Test: LG G Watch Urbane – eksklusivt og tidsløst

Den klassiske ”træk op”-knap bruges på Apple Watch til betjening af menuer og funktioner, og den er virkelig godt indarbejdet i brugerfladen som en naturlig forlængelse af touchskærmen. I Apples marketingsprog hedder denne ”Digital Crown”.

Apple Watch er vandafvisende, men ikke vandtæt. Du kan altså sagtens dyrke sport, bruge uret i regnvejr eller vaske hænder, uden at være bekymret for vandet, men Apple Watch må ikke nedsænkes i vand. Har du en læderrem skal du vide, at denne ikke er vandafvisende, men selve uret er certificeret efter IPX7 (IEC 60529).

Urremmen tages let af, og der findes et utal af forskellige slags i tilbehørskataloget, der fuldkommen kan ændre udtryk på enheden. Der er stor forskel på silikone, læder og metalrem, men fælles for dem alle er, at Apple Watch sidder godt på armen.

Test: Samsung Gear S2 – ringen er det fede

Apple Watch – tekniske specifikationer

– Skærmstørrelse på 42 mm: 1,5”
– Skærmstørrelse på 38 mm: 1,32”

– Skærmopløsning på 42 mm: 312 x 390 pixels (302 PPI)
– Skærmopløsning på 38 mm: 272 x 340 pixels (290 PPI)

– Bluetooth: 4.0
– Wi-Fi: 802.11 b, g, n (2.4 GHz)
– NFC (kun til Apple Pay)
– Indbygget mikrofon: Ja
– Højtaler: Ja, mono

– CPU: Apple S1
– Grafikprocessor: PowerVR SGX543
– Skærmtype: AMOLED
– Hukommelse: 512 MB RAM
– Brugerhukommelse: 8 GB

Hvad er klokken?

Apple Watch

Apple Watch

Apple Watch er en digital forlængelse af din iPhone. Det er her du modtager notifikationer om nye mails, beskeder, telefonopkald, navigationsvejledning osv. Trods de mange fine funktioner er uret stadig vigtigst for mig. Sekundært kommer skridttælleren og notifikationerne.

I forhold til andre smartwatches jeg gennem tiden har testet, så gør Apple Watch det jeg forventer i situationen, hvor jeg forventer det. Brugervenlighed kaldes det også, og det er Apple stærke.

Kommer der f.eks. en SMS løfter og drejer du armen, hvorefter beskeden vises, uden der skal trykkes på noget. Altså meget nyttigt i situationer hvor du ikke har mulighed for betjening. Det kan være du står med hænderne i bolledejen eller cykler.

Du kan selv, via Watch-applikationen på telefonen styre, hvilke apps der må sende beskeder til Apple Watch, og selv apps der ikke direkte har Apple Watch understøttelse, kan vise notifikationer på uret.

Jeg er imponeret over hvor mange apps, der rent faktisk har integration med Apple Watch, hvilket nok er platformens største fordel – altså at mange tredjepartsudviklere har fokus på den. Der kommer langt flere apps, og langt hurtigere, på Apple Watch, end tilfældet er på den konkurrerende platform Android Wear.

Læs beskeder og svar med stemmen

Indgående beskeder f.eks. en SMS eller mail kan besvares fra Apple Watch. Enten kan du vælge en af de korte standardbeskeder, eller du kan indtale (diktere) et svar.

Desværre er mikrofonen og Siri-motoren i Apple Watch væsentligt ringere end den der er på iPhone, og selvom dansk er understøttet, er output fra ens indtaling ofte ret kryptisk. Det kræver mere end almindelig tydelig udtale, inden Siri forstår hvad man siger korrekt. Baggrundstøj er også no-go, og bruger du Bluetooth headset går det helt galt med forståelsen.

Det er smart man kan, men du skal ikke forvente diktion af alenlange tekster og informationer.

Siri kan også anvendes til kommandoer som ”åben SMS” eller ”åben kalender”, men også her fejler udtalen til tider F.eks. ”Åben Endomondo” forstår Apple Watch som ”Åben en du mondo”, og den app har jeg ikke.

Du kan tale til Siri med kommandoen ”Hej Siri” når du løfter armen og skærmen tænder, men den har ikke realtidsovervågning af kommandoen, som de nye iPhones har, og ofte har jeg oplevet, at min iPhone 6S Plus er vågnet, når jeg har forsøgt med urkommandoer. Apple mangler her en løsning på, at telefonen ikke også vil tage imod kommandoer, når det er uret man ønsker at bruge.

Heldigvis er brugerinterfacet logistik opbygget, og man finder hurtigt den rigtige applikation via touchskærmsbrug og drejeknappen på siden.

Når Apple Watch vil gøre opmærksom på en notifikation sker det via vibration og/eller lyd. Vibrationen kommer fra den såkaldte Taptic Engine, og det føles som om nogen prikker dig på armen. Det føles lækkert og diskret, og er lydene slået fra, vil omgivelserne ikke bemærket du har fået en besked.

Tapic Engine bruges også, når du sender et puls/hjerteslag til andre med et Apple Watch. Så vil de kunne føle din puls på armen, og det virker ret autentisk. Du kan desuden sende fingertegninger til andre med et Apple Watch, og de tegnes på præcis samme måde hos modtageren, som du har førte stregen. En sjov gimmick men ikke særligt brugbart.

Test: iPhone 6S og 6S Plus – sådan er de

Screenshots fra Apple Watch

Integreret fitness

Apple Watch i 18 karat guld

Apple Watch i 18 karat guld

Udover uret, så er fitness-trackeren nok den bedste funktion. Sensorerne holder øje med hvor meget du står op, hvor meget motion det bliver til i løbet af dagen, kalorieforbrænding og ikke mindst skridt. Undervejs tager den også ind i mellem din puls

En motionscirkel viser hvordan dagen skrider frem, og der kommer også lidt motivation undervejs, hvor du f.eks. opfordres til, at rejse dig op og gå rundt ét minut. Man bliver ret hurtigt motiveret til, at opnå dagens mål, hvilket også sker gennem forskellige awards app’en tildeler dig, hvis dine fremskridt er gode.

Data fra Apple Watch spiller sammen med applikationerne Sundhed og Aktivitet, så du kan følge med i dine præstationer. Sundhed holder desuden øje med, om dine skridt er talt med telefonen eller uret, så du undgår dobbeltregistrering.

Apps som Endomondo spiller også sammen med Apple Watch, så du ikke nødvendigvis behøver skifte til Apples egne apps, for at holde styr på træningen.

Jeg har over et længere stykke tid brugt fitness-armbånd fra Fitbit, der i forhold til skridttælling er noget optimistisk. Det har været noget sværere at opnå de 10.000 daglige skridt med Apple Watch end med Fitbit.

Første gang du bruger Apple Watch til en decideret gåturs-tracking bliver du bedt om, at medbringe telefonen og gå mindst 20 minutter, hvorefter din skridtlængde osv. automatisk bliver kalibreret, så målingen bliver mere præcis.

Der er ikke GPS i Apple Watch, men du kan godt måle skridt og forbrænding på en løbe eller gåtur, uden telefonen er med. Naturligvis ville en indbygget GPS være at foretrække, men det kommer vel formodentlig i en fremtidig version.

Test: Fitbit Charge HR

Ét ur. Mange udtryk!

Urskiverne, eller watch-faces, personliggør ens Apple Watch, og du kan på hver urskive-type bestemme hvilke informationer du vil se sammen med uret. Det kan være vejrudsigten, datoen, næste kalenderaftale, alarm, batteri, sol op/ned m.fl. Ligeledes kan du justere farven på skiven, og hvor mange detaljer der vises omkring tal- og minutangivelserne.

Aktuelt har Apple ikke åbnet for download af urskiver fra andre udbydere, så du må nøjes med de 12 Apple har lagt ind som standard, eller du kan lave dine personlige på basis af billeder i fotoarkivet.

Uret vises når du løfter armen, hvorefter skærmen prompte tænder. Der er intet standby-ur, og du skal altså enten løfte armen eller trykke på en knap, hvis uret skal vises. Dette hænger naturligvis sammen med, at konstant visning af klokken ville bruge mere strøm, og batteriets kapacitet er forholdsvis begrænset.

Batteriet i 38 millimeters udgaven af Apple Watch ligger på 205 mAh ifølge iFixit, der har pillet uret fra hinanden. Se teardown-videoen fra iFixit herunder. Hvor stort batteriet er i 42 millimeter-versionen er umiddelbart uklart. Apple lover 18 timers driftstid, hvilket faktisk passer meget godt.

Jeg har ikke haft fornemmelsen af, at løbe efter opladeren, men det er en enhed du bruger om dagen og lader om natten. I øvrigt har Apple Watch et ret sejt nat-ur, som aktiveres når uret ligger ned med opladeren tilsluttet.

Opladning sker ved induktion, også kaldet trådløs opladning. Du skal altså ikke bøvle med specielle forbindelsesstik og den slags. Den runde ladeskive lægges blot bag på Apple Watch, der i øvrigt lader temmelig hurtigt, men det er jo også et meget lille batteri.

Du kan ikke lade med andre trådløse opladere, end den som medfølger i salgspakken.

Video: Sådan ser Apple Watch ud inden i

Displayet er let at se

I næsten alle omgivelser aflæses displayet let, og grafikken står flot, men kører du med høj lysstyrke i opsætningen reduceres batteritiden, ganske som på en smartphone eller tablet.

Lyset på skærmen justeres i samspil med en ny type lyssensor, der er bygget ind under displayet. Umiddelbart synes jeg dog ikke denne har gjort noget væsen af sig. Ikke det er et problem, blot en observation om, at der altid er fint lys på skærmen.

En del af skærmbetjeningen er Force Touch. Det er en funktion, der kan registrere tryk på skærmen. Det bruges til f.eks. valg af ur eller valg af funktioner i en mail. Man kan kalde det for en usynlig ekstra knap.

Force Touch minder om 3D Touch, der findes på iPhone 6S og 6S Plus, men denne kan udover ét tryk også registrere et let og dybere tryk. Det er som om, at Force Touch giver mere mening på Apple Watch end 3D Touch gør på iPhone.

Web-TV: Sådan virker 3D Touch på iPhone

Kræver Bluetooth forbindelse

Apple Watch kommunikerer med iPhone via Bluetooth, men har også Wi-Fi indbygget. Uret og telefonen deler oplysninger om kendte trådløse netværk, så nogle af funktionerne kan benyttes selvom telefonen ikke er inden for Bluetooth-rækkevidde.

Faktisk burde telefon og ur, i princippet, via Wi-Fi og iCloud kunne kommunikere i forhold til alle funktioner og apps, men sådan er det desværre ikke. Du kan godt liste en SMS igennem, men f.eks. Facebook Messenger virker ikke.

Jeg håber Apple undervejs udvikler muligheden for brug af Wi-Fi på Apple Watch, da Bluetooth er en langsom og kortrækkende forbindelsestype.

Hvem skal købe?

Casio A158WA (Foto: Casio)

Casio A158WA (Foto: Casio)

Ufatteligt godt spørgsmål som jeg ikke kan svare på. Ur-entusiasterne i kategorien Omega og Rolex er i hvert fald ikke i målgruppen. Dem som ikke går med ur tvivler jeg på, vil kunne fristes af et Apple Watch. Så er der dem som ville købe mellemklasseure, som også har en iPhone – måske dem?

Der er ikke én enkelt killer-feature, som du bare ikke kan leve uden på Apple Watch, og det er derfor svært at overbevise skeptiske købere om fortræffelighederne.

Vil du have noget helt særligt, som få har, så køb et klassisk Casio digitalur som model A158WA, der tilmeld er vandtæt med til 30 meter. Det kan i hvert fald også starte en samtale.

Uklarheden om hvem målgruppen er, siger meget om hele smartwatch-kategorien, hvor der nok skal opbygges en ny køberskare. Lidt det samme som da iPad’en kom, men den formåede om ikke andet, at skabe et nyt behov. Apple kom med den første iPad i 2010, og selvom der er solgt rigtigt mange styks, så spores der nu en kraftig afmatning af tabletmarkedet, da smartphones mere og mere tager over i takt med skærmene bliver større og større. Så nye behov holder ikke altid så længe.

Screenshots fra Aktivitet

Konklusion: Mest relevante smartwatch til dato

Apple Watch

Apple Watch

Overvejer du et Apple Watch så husk du er forsøgskanin, som på andre smartwatch-typer fra konkurrenterne. Kategorien og produkterne er stadig helt ny, og kommende generationer bliver uden tvivl meget bedre.

Problemet lige nu er batteritiden. Opladning hver dag er ikke godt nok. Jeg savner også den runde urskive, og et rigtigt ur-udtryk fremfor et gadget tech-design. Du skal desuden være opmærksom på, at Apple Watch kun fungerer med iPhone 5 og fremefter, og at betjeningen til tider kan føles sløv.

Heller ikke alle applikationer fungerer lige godt på enheden, og ikke alle har forstået at designe deres app, så man let kan ramme med fingeren på den lille skærm.

Software og samspil med iPhone er velfungerende, og det store udvalg af apps samt det store fokus på platformen, gør Apple Watch til et smartwatch der trods alt er værd at overveje, hvis du er i målgruppen.

Sammenlignet med ure baseret på Android Wear er Apple Watch, hvis du har en iPhone, et væsentligt bedre køb. Selvom vi ikke er i mål, er dette smartwatch-produkt gjort mere færdigt, end hvad vi har set på Android-platformen. Jeg vurderer Apple Watch som det mest relevante smartwatch til dato.

Det ændrer ikke på, at vi lægger ud med fire ud af seks stjerner til Apple Watch. Der er plads til store forbedringer.

Fordele og ulemper

Fordele

– Kvalitetsdesign, lækre materialer, god fitnesstracker
– Stor appudvalg og generelt stort fokus på platfomen
– Fantastisk godt samspil mellem telefoner og apps på uret

Ulemper

– Alt for kort batteritid
– Siri funktion fejler ofte
– Føles ofte langsom ved betjening
– Manglende GPS, og høj pris

Mere til historien

Testen er baseret på Watch OS 2.0.1.

Samsung Galaxy S24 FE er budgetvenlig der minder om Galaxy S24

VIDEO: Kom tæt på Samsung Galaxy S24 FE, der minder rigtigt meget om den dyrere model Galaxy S24.

(mere…)
De nye M4 Mac-modeller fås i butikkerne

Nu kan du købe de nye M4 Mac i butikkerne, efter deres annoncering i sidste uge.

(mere…)
Samsung Galaxy Ring 2 – rygterne er i gang

Det er ikke længe siden, at salget af Galaxy Ring startede på det danske marked. Nu florerer rygterne om ny generation.

(mere…)
iPhone kan måske snart vise opladningstid

KORT NYT: Noget tyder på, at du snart kan få en estimeret tid for, hvor længe din iPhone skal oplade.

(mere…)
Apple fremskynder stor iPhone-opdatering

Skal vi tro en træfsikker analytiker, så vil Apple frigive iOS 18.2 opdateringen før forventet.

(mere…)
Apple i november: Softwareopdateringer, ny hardware og mere

OVERBLIK: Her er de forventede annonceringer fra Apple i november.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
9 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram