Sony Xperia Z5 test – når større er bedre

TEST: Den større skærm tiltaler mig. Det samme gør helt ny kamerateknik og hurtig processor. Desværre viser min Sony Xperia Z5 test, at Sony ikke uddeler overraskelser, men satser på det sikre.

Sony Xperia Z5 (Foto: Sony)

Sony Xperia Z5 (Foto: Sony)

Jeg har i en tidligere test slået fast, at Sony med Xperia Z5 Compact stadig ejer klassen for højtydende telefoner med en kompakt størrelse. Den anden telefon i Z5-rækken, som landede til test, blev Sony Xperia Z5. Det er den jeg ser nærmere på i denne anmeldelse.

Xperia Z5 og Xperia Z5 Compact er i bund og grund de samme telefoner, blot med ganske få men ikke uvæsentlige undtagelser, og her taler jeg ikke om prisen.

Min Xperia Z5 test vil på mange områder behandle de samme områder som Z5 Compact-testen, hvilket er naturligt når vi ser på, hvor identiske produkterne er.

Sony Xperia Z5 – hovedspecifikationer

  • 5,2 tommer skærm (1080 x 1920 pixels)
  • Qualcomm Snapdragon 810 octa-core 64-bit processor
  • 3 GB RAM
  • 32 GB intern hukommelse (kan udvides med microSD-kort på op til 200 GB)
  • 4G LTE Cat6
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot
  • Bluetooth v4.1, A2DP, apt-X
  • A-GPS, Glonass, Beidou, NFC
  • 2.900 mAh batteri
  • 23 megapixels kamera
  • 5 megapixels frontkamera
  • Fingeraftrykslæser i powerknappen

Forskelle mellem Xperia Z5 og Z5 Compact

Xperia Z5Xperia Z5 Compact
Skærm5,2 tommer4,6 tommer
Skærmopløsning1080 x 1920 px720 x 1280 px
RAM3 GB2 GB
Batteri2.900 mAh2.700 mAh
Mål146 x 72 x 7.3 mm127 x 65 x 8.9 mm
Vægt154 gram138 gram

Køb alt andet end hvid

Sony Xperia Z5 (Foto: Sony)

Sony Xperia Z5 (Foto: Sony)

Xperia Z5 er tilgængelig i farvevarianterne hvid, grøn, guld og sort. Farverne har et mat udtryk på bagsiden, og det er egentlig meget cool vi er kommer væk fra det shiny-glossy look, der i en periode har præget telefonerne.

Farver er et utroligt individuelt valg, og her i Danmark køber vi (alt for ofte) konservativt sort, der betegnes som det sikre valg. Og lige med Z5’erne er det helt fornuftigt. Jeg synes ikke, at den hvide på nogen måde gør noget godt for produktet, og den grønne er jeg heller ikke så vild med, om end den er væsentligt pænere end den hvide model.

Farverne snyder på billeder, og jeg kan i den sammenhæng kun opfordre til, at du ser telefonerne i en forretning, inden du foretager det endelige valg. Det kan jo være du har en helt anden opfattelse end jeg og måske er helt vild med den hvide.

Jeg har noteret mig, at fedtfingre ses lettere på den grønne end hvide. Heldigvis er den grønne ikke så stor en magnet for fedtede fingre, som man kunne frygte.

Mobilvalget handler også om, hvor meget du har plads til i lommen. Xperia Z5 er betydeligt større end Z5 Compact, hvilket også afspejler sig i vægten, hvor forskellen er 16 gram. Det lyder ikke af meget, men vægtforskellen er alligevel mærkbar.

Efter min opfattelse er Xperia Z5 et skridt tilbage på designfronten, når vi sammenligner med Xperia Z3+ der kom tidligere på året, og som jeg synes er langt bedre skruet sammen på dette område.

Z5 har en lille forhøjet kant omkring skærmen og bagsiden. Det giver den lidt at gribe fat med i underlaget, så den lille bare ligger og glider ned af bordet. Desværre har det også den ulempe, at Z5 skærer lidt i ørekanten, når man taler i den. Så under langtidsopkald er det ikke en behagelig oplevelse at bruge denne mobil.

Bedre opløsning på skærmen

Sony Xperia Z5 (Foto: Sony)

Sony Xperia Z5 (Foto: Sony)

Placeringen af knapperne og stik på telefonen er der ikke lavet om på mellem de to mindste i Z5-serien. Headsetstikket sidder i toppen. Powerknappen med indbygget fingeraftrykslæser er lokaliseret midt på højre side mens volumen, samt kameratasten, er på højre sides nederste halvdel. Åbningen til Nano SIM-kort og hukommelseskort findes på venstre side øverst.

Z5’eren er lidt tyndere end Compact-modellen, hvilket får den til at se slankere ud, og det klæder designet en hel del.

Forøgelsen af skærmarealet op til 5,2 tommer er for mig godkendt. Det samme er udvidelsen af pixel-antallet fra HD til Full HD, om ikke andet på det psykologiske plan. For i hverdagsbrug gør de flere pixels faktisk ikke en forskel, andet end i forøget batteriforbrug.

Xperia Z5 har en lysstærk skærm, og der ses tydeligt en udvaskning af farverne når skærmen betragtes fra siden. Heller ikke kontrasten mellem sort og hvid er særlig god, og sort fremstår som en grålig masse. Når skærmkvaliteten sammenlignes mellem Sony, Samsung og Apple er det tydeligt, at Sony her er bagud – trods deres ellers fremragende performance på TV-skærme til hjemmet.

Vil du have endnu flere pixels så vent på Sony Xperia Z5 Premium, som har 4K-opløsning (3840 x 2160 pixels). Sony er med denne model først på markedet med en 4K-telefon. Det skal her siges, at Z5 Premium kun bruger den helt høje opløsning ved multimedier, og altså ikke i den generelle brugerflade.

Utrolig god lyd

Sony Xperia Z5 (Foto: Sony)

Sony Xperia Z5 (Foto: Sony)

Da jeg lyttede til højtalerne i Xperia Z5 Compact var jeg klart imponeret over, hvor meget lyd de formåede at sparke ud over rampen. Heldigvis er Xperia Z5 ingen undtagelse.

Højtalerne er også her frontvendte. De spiller utroligt klart og har en pæn afbalanceret fylde, dog uden en dyb bas. Tilsluttes et sæt hovedtelefoner høres den gode lydkvalitet tydeligt, og lyden har et glimrende stereoperspektiv, også når musikken kommer fra eksempelvis Spotify. Lydstyrken er nok den eneste rigtige anke jeg kan komme i tanke om. Denne kunne, efter min smag, godt være højere.

På softwaredelen har Sony en række indstillingsmuligheder, som er med til at optimere på oplevelse. Med ”Automatisk lydoptimering” indstilles lyden til de tilsluttede hovedtelefoner. Det giver lidt mere energi i basområdet, men lyden fremstår efterfølgende lidt mere pumpet – hvorvidt man bryder sig om dette er en smagssag.

En anden indstilling er DSEE HX. Den siges at opgradere lydkvaliteten i komprimerede lydfiler, så lyden bliver mere klar. Uanset hvordan du vender og drejer det, så er og bliver det digitalt snyd. Forskellen er hørbar, men ikke noget du ikke vil kunne leve uden.

Ses der bort fra alle de forskellige indstillingsmuligheder, så ender det på, at lyden er utrolig god i denne her telefon. Det gælder også omkring samtaler.

Ny kamerateknologi – bedst men ikke hurtigst

For de fleste smartphone-brugere er kamerakvaliteten virkelig vigtig, og det ved Sony godt. Gennem årerne har de løbende forbedret kvaliteten af mobilfotos markant, hvilket også er tilfældet på de nyeste modeller.

Z5-serien har fået helt ny kamerateknologi, og det er første gang siden Xperia Z1, at selve kamerahardwaren er ny i Sonys telefoner. Hidtil har forbedringerne ligget omkring softwaren.

Opløsningen er 23 megapixels (1/2.3” Exmor RS Sensor) med en blændeåbning på op til F/2.0.

Z5 er i stand til at fokusere på 0,03 sekunder, hvilket ifølge Sony er verdens hurtigste autofokus. Erfaringen fra hverdagsbrug viser desværre, at Z5’erne ikke opleves synderligt hurtigere end f.eks. Samsung Galaxy S6, der også fokuserer lynhurtigt.

Xperia Z5 har en dedikeret kameraknap. Fra standbytilstand kan knappen holdes nede et øjeblik, hvorefter kameraet starter op og er klar til fotografering. Samsung har noget tilsvarende. Her starter kameraet med et dobbelttryk på hjemknappen.

Alt i alt er min oplevelse, at Samsung Galaxy S6-serien er hurtigere til opstart end Sonys nye telefoner, og det er for mig vigtigere end nogle millisekunders hurtigere autofokus. Selv når Xperia Z5 er låst op, er opstarten ikke specielt hurtig. Kameraapplikationen virker temmelig tung.

Brugen af digitalt zoom på en smartphone fører normalt aldrig til noget godt, men Sony lover her en undtagelse. Zoom op til fem gange uden kvalitetstab, er meldingen omkring funktionen Clear Image Zoom.

Jeg har efterprøvet hvordan det virker, og til testen brugt et stativ. Du kan se billederne herunder. Som du kan se er resultatet ikke synderligt godt – ja ’ubrugeligt’ er ikke noget dårligt ord i denne sammenhæng.

Clear Image Zoom fungerer mest optimalt med 8 megapixels opløsning, som er Sonys egen anbefaling. Det er også denne opløsning der er brugt i billederne herunder.

Se billeder ved brug af 5X Zoom

Generelt gode billeder

Foto taget med Xperia Z5. Officielt foto fra Sony.

Foto taget med Xperia Z5. Officielt foto fra Sony.

Billederne fra Sony Xperia Z5 er ret gode, og det er nok Sonys bedste mobilkamera (indtil videre), at vi finder i denne telefon. Selvom kameraet er godt, er jeg ikke blæst helt væk af fotoresultatet, og det overrasker mig egentlig.

Går du helt tæt på motivet er det rigtige fokuspunkt vanskeligt at ramme, og vores sædvanlige testbillede af de små hoptimister i et mørkt rum, synes jeg heller ikke blev så vellykket. Egentlig var jeg her lidt skuffet.

Kameraet er som standard indstillet på 8 megapixels (16:9 format). Du kan gå helt op på 23 megapixels (4:3 format) såfremt du ønsker det, men den maksimale opløsning er 20 megapixels i 16:9-formatet.

Sony siger, at 8 megapixels er sat som standard, da kameraet her yder bedst når det handler om udnyttelse af HDR-funktion og fotografering hvor lyset er dårligt. Fotos hvor der benyttes i høj ISO-værdi skulle også blive bedst ved denne indstilling.

Foto taget med Xperia Z5. Officielt foto fra Sony.

Foto taget med Xperia Z5. Officielt foto fra Sony.

Du kan, inden fotoet skydes, justere blænden og farvetoningen via knapper på skærmen. Her kan det tilpasses hvor meget lys der kommer ind i kameraet. Det er særligt nyttigt ved fotografering i mørke omgivelser, hvor kameraet altid vil forsøge, at trække så meget lys ind som muligt, og det er langt fra altid hensigtsmæssigt, da billedet ender med at blive meget støjfyldt og få et unaturligt udtryk. Ved at forhindre dette får du et bedre og mere naturligt foto.

Generelt kan du bruge den automatiske scenegenkendelse, som i de fleste situationer giver et godt billede, uden der skal rodes i manuelle indstillinger.

I en kameratest udført af DxOMark endte Sony Xperia Z5 med 87 point. Det er meget tæt på Samsung Galaxy S6 Edge som fik 86 point. Ifølge DxOMark vinder Sony over Samsung, men det er altså på målfoto.

Xperia Z5 kan optage videoklips i kvaliteter op til 4K, og generelt er videoresultatet ganske fint fra telefonen, også selvom den mangler den optiske billedestabilisator (OIS), der findes i nogle af de konkurrerende modeller.

Billeder taget med Sony Xperia Z5

Præcis fingeraftrykslæser

Fingeraftrykslæseren fungerer fint selvom den er lokaliseret i en knap på siden. Umiddelbart en spøjs placering af en sådan knap, men kombinationen af powerknap og fingeraftrykslæser er altså ganske glimrende.

Hvis du benytter venstre hånd er knappen ud for pegefingeren, mens højrehåndede har den ved tommelfingeren.

Telefonen kan gemme op til fem forskellige fingeraftryk, der kan navngives individuelt.

Sensoren er lige så præcis som hurtig som den vi finder i Huawei Mate S, iPhone 6 eller Samsung Galaxy S6-telefonerne, men der kan være svigt hvis fingeren er fugtig eller våd. Det har jeg løst ved, at gemme flere aftryk af samme finger ”i forskellige tilstande”, som f.eks. lige efter man har stået med hænderne i vand. Det har givet mig en højere træksikkerhed i disse situationer.

Hvis ikke du ønsker at benytte fingeraftryk til oplåsning kan en gammeldags pinkode i stedet anvendes.

Sonys telefoner har også en indbygget sikkerhedsdel kaldet My Xperia. Via myxperia.sonymobile.com kan telefonen spores, fjernslettes eller låses så den ikke kan bruges. My Xperia er Sonys version af Android Device Manager, som er Android-systemets tilsvarende sikkerhedskomponent.

I forhold til Google laver My Xperia en ekstra låsning af telefonen. Blandt andet kan SIM-kortet ikke bare udskiftes med et andet, hvis ikke man har koden til My Xperia. Det betyder også, at hvis du senere sælger telefonen, så skal du huske at deaktivere funktionen, hvis den nye køber skal kunne bruge den.

Xperia Z5 benytter Nano SIM-kort. Der er 32 GB indbygget hukommelse, og du kan selv udvide med yderligere, ved at indsætte et MicroSD-kort.

Sony gør det godt på Android

De nyeste telefoner fra Sony kan spille sammen med PlayStation 4, som de eneste på markedet i øvrigt. Nok de færreste vil udnytte funktionen, men det vil uden tvivl være en fed mulighed, for dem som har dette behov.

Det meget vigtigere er, at se nærmere på brugerfladen i telefonen, og her har Sony heldigvis brugt kræfterne rigtigt. Jeg er generelt imod, at de mange gode grundapplikationer som Android-systemet er født med, bliver udskiftet med producenternes egne, men når nu man vælger at gøre det, hvorfor så ikke gøre det rigtigt – og det gør Sony.

Et godt eksempel er SMS-applikationen. Enkel og velgennemført. Sonys beskedtastatur er blandt de allerbedste på markedet, når vi ikke lige fokuserer på Androids standardtastatur der virkelig også er godt.

Med Xperia Z5 får du desuden Sonys egne apps til musik, video og galleri der alle er rigtig flotte, og med mange muligheder.

Topgardinet holder sig designmæssigt til Androids oprindelige layout, og du kan tilpasse hvilke funktionsgenveje du ser i menuen. I højre hjørne af gardinet finder du muligheden for, at skifte bruger. Du kan have din egen brugerprofil samt en til f.eks. børnene, der fuldkommen er adskilt fra hinanden.

Sony har på Z5-serien gjort app-menuen mere simpel. Sonys egen funktionsmenu der tidligere lå ude til venstre er fjernet. I stedet ses nu en søgefunktion (øverst til højre) samt muligheden for at sortere genvejene efter navn, mest brugte, dato eller din personlige rækkefølge. Du kan også vælge om ikonerne skal være store eller små (stor er standard) men uanset valget, så er der stadig kun 4 x 5 genveje på skærmen.

Applikationer kan afinstalleres fra app-menuen. Det gælder også nogle af Sonys forud-installerede apps. Desværre er det ikke alle de pre-installerede som kan slettes. Det er f.eks. nogle af Googles apps som Play Musik og Play Film, hvor man kun kan deaktivere dem.

Internet-browseren er Google Chrome. Denne er fantastisk velfungerede og spiller godt sammen med Chrome på computeren.

Screenshots fra Xperia Z5

Sony styrer på batteritid

Kapaciteten på batteriet er 2.900 mAh, og det giver en dejlig masse batteritid, men ikke de to døgn Sony ofte taler om. Jeg har formået at tvinge Z5 ud i godt halvandet døgn som det maksimale. Her havde jeg haft skærmen tændt i 2 timer og 42 minutter.

Telefonen er god til at holde på strømmen og ikke øsle den væk. Eksempelvis er strømforbruget om natten utroligt lavt, svarende til næsten ingenting. Det gælder også hvis du bare har telefonen i lommen uden at bruge den.

Min erfaring er også, at en funktion som navigation med Google Maps hurtigt dræner batteriet. Jeg har haft en dag med almindeligt forskelligt mobilbrug tillagt noget brug af navigation, og her holdt batteriet kun til klokken 16 om eftermiddagen fra cirka halv syv om morgenen.

Skal batteriet holde endnu længere kan STAMINA-tilstand aktiveres, også uden man oplever det går ud over ydelsen på telefonen.

Sony har som standard aktiveret en funktion hvor baggrundsdata automatisk sættes i kø og sendes i pakker. Modtagelse og afsendelse sker således ikke i realtime, men funktionen sparer en hel del strøm. Som bruger oplever man ikke en forskel, andet end et batteri der holder i længere tid.

Med STAMINA kan du desuden deaktivere mobildata/Wi-FI når skærmen ikke er tændt, hvilket også bidrager meget positivt på strømforbruget. Applikationer kan således ikke ligge og suge batteri ud, når disse apps egentlig burde sove. Så snart skærmen igen er tændt aktiveres forbindelserne, og Xperia Z5 fungerer igen helt almindeligt.

Du kan tilføje undtagelser i STAMINA, hvis du har applikationer der alligevel gerne må køre når skærmen er slukket. Eksempelvis har løbeprogrammet Endomondo brug for at kunne køre i baggrunden, når skærmen ikke er tændt. Du vil også blive glad for det såkaldte STAMINA-ur. Det forhindrer aktivering af dataforbindelserne, hvis blot du tager telefonen op af lommen, og kortvarigt ser på uret.

I salgspakken ligger en standardoplader, men køber du en hurtiglader, så kan du lynhurtigt fylde batteriet med strøm til lang tids brug. Xperia Z5 understøtter hurtigopladning via Qualcomm Quick Charge standarden.

Jeg er vild med Sonys tiltag til strømforbruget på deres telefoner, og Sony har således en af de absolut mest vellykkede funktioner på dette område.

Video: Demo af 4K-video

https://www.youtube.com/watch?v=9piPv1p4IMs

Konklusion: Forgængeren var bedre

Sony Xperia Z5 og Xperia Z5 Compact

Sony Xperia Z5 og Xperia Z5 Compact

Tilbage i maj 2015 blev modellen Sony Xperia Z3+ lanceret. Her var den vejledende pris uden abonnement på 5.499 kroner. En høj pris når der trods alt kun var tale om en faceliftet Xperia Z3.

Læs her testen af Sony Xperia Z3+

Xperia Z5, som du netop har læst anmeldelsen af, har 5.999 kroner som vejledende pris. Det synes jeg godt nok er i overkanten. Lige nu sælges den i fri handel for omkring 5.400 kroner og opefter. Denne prissætning er jeg bestemt ikke enig i, for så fed af Xperia Z5 trods alt ikke.

Benchmarktesten kom ud på 62.202 point (med Antutu Benchmark) og 1.062 i 3D Mark. Til sammenligning scorede Xperia Z3+ omkring 52.989 point i Antutu, men i den reelle brugeroplevelse har jeg ikke set den store forskel.

Jeg synes designindtrykket var væsentligt bedre på Xperia Z3+, og da denne kan findes på nettet ned til omkring 4.000 kroner, er det faktisk et bedre køb. Det skal så siges, at du ikke får Sonys nyeste kamerateknik ved at købe den tidligere model.

Sony Xperia Z5 (Foto: Sony)

Sony Xperia Z5 (Foto: Sony)

Sony Xperia Z5 er fortsat vand- og støvtæt på linje med de foregående modeller. Det vil sige efter standarden IP 65 og IP 68. Du skal blot her være opmærksom på, at Sony har ændret deres kommunikation på dette område. Telefonerne kan stadig holde til vand og støv, men Sony opfordrer ikke længere til svømmeture med produkterne. De fortæller også i den medfølgende produktinformation, at du ikke må dykke i poolen eller ved stranden med dem. Ej heller må de dykkes ned i toiletter eller drikkevarer. Gør du det alligevel bortfalder garanti- og reklamationsretten.

Vi har tidligere skrevet en dybdegående artikel om Sonys nye strategi på vand- og støvområdet, som yderligere beskriver ændringerne.

Xperia Z5 har ikke plastikklapper hen over USB og headset-stik, da disse er vandtætte. Det betyder også, at du ikke risikerer de pludselig knækker af. Der er fortsat en plastikknap over portene til SIM-kort og hukommelseskort, og telefonen er kun vandtæt, hvis denne er korrekt lukket.

På rigtigt mange punkter er Sony Xperia Z5 en glimrende telefon, hvor Sony igen satser på det gennemprøvede, uden at tage de store chancer. Du går derfor aldrig helt galt i byen når du køber en Sony-telefon, men det er heller ikke den mest sexede pige i klassen – omvendt er den stabil.

Jeg vil til enhver tid foretrække Xperia Z5 over Z5 Compact, selvom telefonerne er utrolig ens. Det handler om, at jeg godt kan bruge den ekstra skræmplads som Z5’eren tilbyder.

Den karaktermæssige vurdering ender på fem ud af seks stjerner.

Test: Læs anmeldelsen af Xperia Z5 Compact

Fordele / ulemper

Fordele

– Effektiv strømbesparelse og god batteritid
– Glimrende kamera samt god lyd i højtalere og ved samtaler
– Stor skærm

Ulemper

– Kedeligt designudtryk
– Små knapper til lydstyrke
– Langsom opstart af kamera – høj pris

Mere til historien

Android-udgaven som ligger på den testede telefon er Android 5.1.1 Lollipop, hvilket også er at finde på salgsversionen. Senere vil der komme en opgradering til Android 6.0 Marshmallow, har Sony tidligere lovet.

Sony Xperia Z5
Det mener jeg om Xpeng G6 – jeg har også testet selv-parkering

PRØVEKØRT: Xpeng G6 kan konkurrere med Skoda Enyaq og Tesla Model Y, men ikke alt er fedt.

(mere…)
OnePlus 13: Jeg fanger chefen

PODCAST: Lyt til min dybdegående episode om den nye OnePlus topmodel, OnePlus 13, hvor jeg også fanger chefen for OnePlus i et "cold call".

(mere…)
OnePlus 13 er perfekt | TEST

(mere…)
Det læste du i 2024: Mest læste anmeldelser

Igen i 2024 havde vi MANGE forskellige produkter forbi til test. Her har vi samlet de mest læste anmeldelser i 2024.

(mere…)
Mine børn har testet AI-bamsen Poe

MINITEST: Så er den anmelderroste bamse endelig klar til Danmark. Mine børn og jeg har set nærmere på den.

(mere…)
Hvilken PlayStation 5 skal jeg vælge?

GUIDE: Julen er lige rundt om hjørnet, og vi har en lille guide klar til dig, hvis du er i tvivl om, hvilken PS5 du skal vælge.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram