EU-roaming afskaffes i sommeren 2017

1

I sommeren 2016 bliver mobilbrug inden for EU billigere, og fra 2017 afskaffes roamingafgifterne.

Fly Ferie Lufthavn Odense Airport roaming
Nu kan du snart tage mobilen med på ferie, uden at frygte for en ubehagelig høj regning   (Foto: MereMobil.dk)

Forhandlingerne er nu afsluttet blandt EU’s medlemslande. Fra den 15. juni 2017 bliver roaming-afgifterne inden for EU afskaffet. Fremover vil prisen være den samme, om du bruger mobilen i Danmark eller i den øvrige del af Europa.

Over de næste seks måneder skal medlemslandene underskrive aftalen, hvilket vil ske, når Luxembourg overtager formandskabet i EU.

Ifølge EU-parlamentsmedlem Jens Rohde (V), der har gjort EU-roaming til en mærkesag, vil forbrugerne inden roaming-afgifterne bortfalder, kunne mærke positive ændringer på telefonregningen.

Prisfald fra næste sommer

Jens Rohde oplyser til MereMobil.dk, at roamingafgifterne næste sommer sænkes med op til en fjerdedel.

– ”Priserne sænkes med op til 25 procent fra juni næste år – afhængig af land og udbyder. I mellemtiden laver vi et loft over engrospriser, så den store ikke kan sende regningen videre til de små. Og så træder forbud i kraft fra juli 2017,” fortæller Jens Johde.

Et opkald må fra næste sommer ikke koste mere end fem cent i minuttet. SMS får en maksimalpris på to cent mens datatrafik højst må koste fem cent per megabyte.

– ”I den liberale gruppe havde vi oprindeligt foreslået en afskaffelse i december i år, men tidsplanen er skredet, fordi forhandlingerne træk ud – ikke mindst på grund af et italiensk formandskab sidste år. Men nu er det lykkedes os at lave en glimrende omelet af hårdkogte æg, og i fremtiden vil prisen være den samme, om du bruger din telefon i Danmark eller i resten af Europa,” siger Jens Rohde.

Prisguide: Det koster mobilbrug i sommerferien 2015

Allerede ændringer i gang

Teleselskaberne har godt vidst, at tiden med overpris på roaming lakkede mod enden, og det blev særligt tydeligt, da det danske EU-parlamentsmedlem Jens Rohde (V) i marts 2013 fremsatte et forslag om afskaffelse af roaming fra 2015.

I mellemtiden har selskaberne indført forskellige tiltag, for at tage fat på den nye fremtid. Eksempelvis har Telia en roaming-pakke der kan tilkøbes, mens 3 er gået hele vejen, og fuldstændigt afskaffet roamingafgifterne i en lang række lande.

Læs vores guide hvor de aktuelle roaming-tilbud fra selskaberne gennemgås.

Langt fra alle EU-lande har været begejstrede for kommissionens tiltag. Særligt de store sydlige turistlande har strittet voldsomt imod et EU-forbud mod roaming.

Mere til historien

I maj 2014 producerede vi et podcast om EU-roaming. Her kan du genhøre udsendelsen.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer