Lumia 830 test – et løft til mellemklasse smartphones

MINITEST: Lumia 830 leverer god kvalitet i mellemklasse-kategorien til en rimelig pris. En Windows Phone der er et tjek værd. Læs min Lumia 830 test.

Lumia 830 test

Lumia 830

God kvalitet til en rimelig pris. Så er den ikke længere. Sådan kunne min test af Lumia 830 både starte og slutte, men der er selvfølgelig mere til det, end blot det.

I forhold til de efterhånden mange Lumia-telefoner jeg har testet, hæver Lumia 830 sig over mængden, og bliver en smartphone der lander lige mellem en topmodel som Lumia 930 og den meget billige Lumia 630 som fik en rigtig god anmeldelse.

Lumia 830 ligner mest af alt en nedskaleret Lumia 930, og det gør bestemt ikke noget. Den er lidt tyndere, lidt smallere men også en smule længere. På vægten har den tabt 17 gram.

Ved første øjekast er designet fint, men opladestikket i toppen er et grimt krater ned i rammen. På højre side er telefonens eneste fysiske knapper. Lydstyrke, power og kamera har fået deres egne taster. Betjeningstasterne til systemet er softtouch-punkter, der er placeret lige under selve skærmen.

Metalrammen mellem skærm og plastikbagside får denne telefon til at hæve sig over mange andre midrange-telefoner, og slibningen af topglasset med en blød afslutning mod kanten gør det bare endnu mere lækkert.

Bagsiden er som nævnt i tynd plastik, og den er heldigvis ikke særlig glat, så generelt har man et godt greb om telefonen. Under bagsiden er der adgang til montering af SIM-kort (Nano-SIM) og MicroSD-hukommelseskort, samt udtagning af batteriet.

Blandt de ting du får mindre af i denne telefon er kameraets opløsning, skærmens opløsning og processorens hastighed.

Lumia 830

Lumia 830

Fin stor HD-skærm

Skærmstørrelsen på 5,0 tommer har været en behagelig oplevelse, at gå rundt med i lommen. Lumia 830 fylder en smule mere end iPhone 6, men er stadig markant mindre end iPhone 6 Plus, for lige at nævne nogle størrelser mange kender.

Test: iPhone 6 er det rigtige iPhone-valg

Opløsningen er kun HD 720 x 1280 pixels, hvilket på papiret er irriterende, men i dagligt brug ikke noget man reelt oplever som et problem. Det er mest tanken om at vide, at Lumia 930 kommer med både bedre opløsning og højere pixeltæthed, der er en smule træls på det psykiske plan.

Denne IPS-LCD skærm gør det generelt rigtigt fint, og i forhold til prisklassen bliver du ikke skuffet.

På de basale egenskaber vil du ikke blive skuffet, og selvom Lumia 830 kan erhverves til godt 2.700 kroner uden abonnement, er det stadig en vældig god telefon. Jeg blev noget overrasket, da jeg opdagede, at den også understøtter HD Voice samtaler, hvilket blot forbedrer lydkvaliteten ved samtaler yderligere. Desværre er telefonens højtaler placeret på bagsiden, og kvaliteten er ikke synderligt god.

Jeg er meget begejstret for SMS-delen, og særligt de grafiske symboler den automatisk foreslår ved skrivningen, er hyggelige. Skriv f.eks. ”bil” og ”sol” hvorefter du også for vist mulighed for tilføjelse af en bil eller en sol til teksten. Jeg ved godt det er i småtingsafdelingen, men det er sådan en lille ting der bare er hyggelig.

Godt kamera til det meste

Selvom Lumia 930 kommer med dobbelt så høj opløsning i kameraet (20 megapixels) betyder det ikke dobbelt så ringe kamera i Lumia 830. De 10 megapixels er ledsaget af Zeiss optik med optisk billedstabilisator (OIS) og de kamera-indstillingsmuligheder vi også finder i f.eks. de dyrere Lumia’er. Jeg er eksempelvis vild med muligheden for manuel fokusindstilling, der ligger i kameraapplikationen Lumia Camera (tidligere Nokia Camera).

Ved fotografering i mørke omgivelser er kameraet i stand til at opfange, i forhold til prisen på telefonen, overraskende meget lys. Billedstøjen i vores testsetup er ikke overvældende, men desværre står skarpheden ikke helt i skabet.

Udenfor og steder med meget lys bliver billederne flotte og med naturtro farvegengivelse.

Telefonen er baseret på Windows Phone 8.1 (med Lumia Denim), som også har integration med OneDrive, hvor ens billeder automatisk gemmes, hvorefter de kan ses på computeren.

Billeder taget med Lumia 830

Ingen manglen på kræfter

Selvom Lumia 830 på papiret har en forholdsvis lille motor, behøver du ikke være bekymret. Godt nok har den blot 1,2 GHz quad-core (Qualcomm Snapdragon 400) processor og 1 GB RAM, men den afvikler fint de forskellige applikationer du måtte byde den.

Den daglige drift er godkendt, og heller ikke ved kameraopstart eller skift mellem programmer opleves der ventetider.

En af årsagerne er det meget effektive Windows Phone-system, der kører flyende på selv begrænset hardware.

Som på de øvrige Lumia telefoner kommer denne også med navigations- og kortprogrammerne Here Drive og Here Maps samt perfekt integration af Microsoft Exchange mail ligesom du også kan redigere dokumenter i den indbyggede Office 365 applikation. Andre mailadresser som Gmail er også understøttet.

Lumia 830 er ikke specielt batterislugende. Efter 16-17 timers drift er det ikke unormalt for mig, at have 20 procent tilbage på batteriet, selvom jeg kører med Facebook notifikationer og push-service aktiveret på et par mailkonti.

Små irritationsmomenter

Den indbygget stemmesøgningsfunktion har levet sit eget liv under testen. Ofte er den bare startet af sig selv, og har afventet mit stemmeinput. Jeg tillægger dette en fejl på min testenhed for nøj det er irriterende.

Som jeg altid skriver i tests af Windows Phones, så lider denne også af udviklernes ringe fokus på platformen, men jeg har lært at klare mig. Konkret betyder det, at forskellige applikationer og spil oftest kommer sidst på Windows Phone, hvis de da overhovedet kommer. Det betyder også, at du må undvære en række af de apps, som du er vandt til fra andre platforme.

Eksempelvis er TV 2 Play den eneste officielle applikation fra TV 2 Danmark. Det samme gør sig gældende for DR TV, der er Danmarks Radios eneste applikation. Ikke just et plus for nyhedsnarkomaner.

Konklusion: En glimrende midrange mobil

Lumia 830 giver et løft til kategorien af midrange-telefoner, der ikke længere kendetegnes ved produkter af ringe kvalitet. Denne telefon kunne sagtens for et år eller halvandet siden have været placeret i den billigste del af highend-produkter.

Telefonen fejler egentlig ikke noget, og du kan roligt tage et kig på den, hvis der jagtes en Windows Phone.

Kameraet klarer sig godt. Samtalekvaliteten er god. SMS, mail, kalender og beskeddelen er også en fin oplevelse. Det samme er batteritiden. Den største udfordring er stadig app-udvalget.

Lumia 830 lander på 5 ud af 6 stjerner.

Fordele og ulemper

Fordele

– Design af fin kvalitet
– Kamera med godt resultat
– God batteritid og samtalekvalitet

Ulemper

– Ikke så godt app-udvalg
– Kun HD 720p skærmopløsning
– Højtaler på bagsiden

Mere til historien

Hvis din nye Windows Phone mobil skal være endnu billigere, uden stadig at være helt billig, så kan Lumia 735 overvejes. Her er vi nede på godt 2.000 kroner uden abonnement. Produktet er trods prisen stadig fornuftig.

Det bedste smartwatch til Android-telefoner

DUELTEST: Lang batteritid eller omfattende sundhedsdata. Det er hovedforskellene på disse to smartwatches.

(mere…)
Samsung Galaxy A55 test | faktisk ret god billigtelefon

TEST: Denne telefon bringer dig ned i gear! Kameraet og batteritiden overrasker men ydelsen er begrænset. Læs min Galaxy A55 test her.

(mere…)
Min mening om Xiaomi 14

VIDEO: Xiaomi 14 er på papiret en spændende topmodel-smartphone med Leica-kamera. Desværre er den for dyr og ikke så god som konkurrenterne.

(mere…)
M3 MacBook Air test | en lækker lille opgradering

TEST: Forvent ikke en revolution i MacBook Air M3. Forvent en lækker lille, og dyr, opgradering. Læs min MacBook Air test her.

(mere…)
Xiaomi 14 test | Fejler på vigtige punkter

TEST: Overvejer du at købe Xiaomi 14, skal du først læse min Xiaomi 14 test, så du er oplyst om fordele og ulemper.

(mere…)
OnePlus Watch 2 test | én ting gør hele forskellen

TEST: 100 timer uden en oplader. Lækkert design og relevante funktioner. Læs min OnePlus Watch 2 test.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram