Android 5.0 Lollipop kommer først i 2015

8

Regn ikke med at kunne opdatere til Android 5.0 Lollipop før til næste år, hvis du overhovedet får den. Læs her hvorfor.

Motorola klar til Lollipop - Android 5.0
Motorola klar til Lollipop Android 5.0, men der kan gå længe inden alle telefoner på markedet er med.

Du har nok hørt, at Google har offentliggjort den nyeste version af styresystemet Android. Arbejdsnavnet var Android L, men det endeligt navn endte med at blive Android 5.0 Lollipop.

Pressemeddelelsen fra Google var dårligt nået frem til medierne, inden de første spørgsmål fra slutbrugerne meldte sig om det nye system.

De to primære spørgsmål er:

  1. Bliver min smartphone opdateret til Android 5.0 Lollipop?
  1. Hvornår kan jeg hente Android 5.0 Lollipop på min telefon?

Spørgsmålene er desværre ikke så lette at besvare, men svarerne i kort for er, at din smartphone ikke nødvendigvis kan opdateres til Android Lollipop og hvis den kan, vil det sandsynligvis først ske omkring første kvartal 2015.

Android 5.0 Lollipop – Googles nye system

Nexus kommer først

Vil du være sikker på, at være blandt de første til at modtage en ny Android-version, så køb en Nexus-telefon som er Googles egne produkter.

Som det ser ud nu vil telefoner tilbage til Nexus 4 blive opdateret, men datoen er ikke kendt. Normalt vil dette ske relativt hurtigt da Google selv har kontrol over Nexus-telefonerne.

Samarbejde for lukkede døre

I udviklingsforløbet til en ny stor Android-version, der typisk kommer en gang om året, udvælger Google en hardware-samarbejdspartner, som skal levere en telefon med de tekniske specifikationer, der understøtter den nye version bedst muligt.

Motorola blev valgt som hardwarepartner på Nexus 6, mens det var LG, som stod for hardwaren i Nexus 5.

Jeg har tidligere talt med Google Danmark omkring opdateringer. ”Det handler om at et såkaldt ’lead device’ skal vise den nye Android-versions fulde potentiale. Ved hver stor opdatering samarbejder vi med én producent,” lød det dengang.

Udviklingsholdet omkring Nexus 6 hos Motorola var de første uden for Android-teamet der fik adgang til Android 5.0 Lollipops programkode. Det er nødvendigt for at kunne tilrette hardwaren og få den til at spille optimalt sammen med softwaren.

Indtil en given ny stor Android-version er præsenteret har ingen andre Android-producenter adgang til koden og de er i bogstaveligste forstand sat uden for døren.

Koden frigives

Da udviklingskoden blev frigivet officielt fik de andre samarbejdspartnere omkring systemet adgang til Android 5.0 Lollipop. Ofte bliver koden først frigivet til samarbejdspartnere, efter præsentationen af selve Nexus-telefonen. Android 5.0 Lollipop gjorde Google tilgængelig for producenterne den 3. november 2014, men der har dog siden sommeren været forskellige developer-previews.

Nu skal producenter som Sony, LG, HTC, Samsung og alle de andre i gang med at se på koden og systemet samt overveje hvordan det kan implementeres på deres telefoner.

Dernæst skal programkoden tilpasses hardwaren på de forskellige telefoner, eventuelle overlays og skins skal tilføjes og så skal de naturligvis testes så produktet er stabilt og fungerer når slutbrugeren få opdateringen i hånden.

Med i overvejelserne er også om det kan svare sig økonomisk at lave opdateringen klar til gamle enheder og hvor mange generationer tilbage, der skal opdateres.

Nogle producenter vil sandsynligvis fokusere på at lancere nye telefoner med Android Lollipop fremfor at bruge resurser på gamle telefoner, der alligevel er på vej ud af markedet.

Først i det nye år

Mange tror fejlagtigt, at en producent bare kan kaste den nye Android ind på de gamle enheder og så udsende en opdatering, men det er langt fra tilfældet.

Sony oplyser til MereMobil.dk, at de første telefoner med Android 5.0 Lollipop er klar i begyndelsen af det nye år. Det samme gælder for HTC, siger rygterne.

LG siger til MereMobil.dk, at de er i overvejelsesfasen. Det er endnu ikke lykkedes at få nogle meldinger fra verdens største producent Samsung.

Samlet set skal du dog ikke forvente Android 5.0 Lollipop før efter nytårsraketterne er fyret af.

Her er alle Googles Nexus nyheder

Mere til historien

Inden du nu bliver sur på din mobilproducent så overvej lige, at du på intet tidspunkt da produktet blev købt, fik lovning på fremtidige Android-opdateringer. Med andre ord. Vær glad hvis du bliver opdateret.

Læs også:
Danske priser på Nexus 6
Priserne på Nexus 9

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer