Nokia Lumia 1020 er måske årets kameratelefon

MINITEST: Nokia Lumia 1020 tager de vildeste fotos og er samtidig en god smartphone, der dog har nogle udfordringer.

Nokia Lumia 1020

Nokia Lumia 1020 (Foto: Nokia)

Den første Windows Phone med et stort kamera, der kan betegnes som en dedikeret fotomobil, til den der tager billeder med telefonen, er uden tvivl Nokia Lumia 1020, der vejer 158 gram.

Kameralinsen fylder så meget, at når telefonen er placeret på på bordet, så ligger den ikke plant, men er skråt vinklet. Dette betyder, at ved betjening ligger den og vipper, hvilket er meget irriterende.

I bunden midt på sidder USB-stikket mens headset-tilslutningen er placeret midt for i toppen af telefonen. Efter min mening, et yderst optimalt sted.

- Nokia salget er godkendt

Klassisk Lumia-design

Lumia 1020 er nem at kende, da den har det klassiske design i forhold til Lumia-serien.

Materialet er plastik-materialet polykarbonat. Nogle af fordelene ved dette materiale er gennemfarvning og stor slagfasthed, der ud over høj brudstyrke også gør, at skrammer og ridser ikke er nær så visuelt synlige, som på telefoner, der er udført i glas eller aluminium.

Telefonens mål er 10.4 x 71.4 x 10.4 mm hvilket gør den er større og tungere end Lumia 925. Den er dog alligevel til at holde i hånden, og stadig til have med i lommen.

På specifikationerne ligner den Lumia 925. Der er tale om samme skærm, processor, grafik- og chipset.  Det samme gør sig gældende for de trådløse forbindelser som Bluetooth, Wi-Fi, NFC og mobilnetværk. Du får også FM radio, GPS, A-GPS og Glonass sammen med Nokia Lumia 1020.

Skærmen på Lumia 1020 er 768 x 1280 pixels fordelt på 4,5 tommer (332 PPI) hvilket ikke er Full HD. Den har til gengæld ClearBlack display-teknik, så AMOLED-skærmen er lettere at aflæse i sollys.

Telefonen opleves hverken langsom, hostende eller haltende, selvom vi kun taler om en 1,5 GHz dual-core processer. Den daglige betjening er super smooth.

Fantastisk kamera

Kameraet i Nokia Lumia 1020 er nok det vildeste der findes på markedet.

Ifølge Nokia er kameramodulet designet og udviklet af dem selv, så det er altså ikke bare en hyldevare der er taget ned ved en underleverandør.  Det samme gælder for kamerasoftwaren Nokia Pro Cam som erstatter den almindelige kamera-app som Windows Phone er født med.

Det særlige ved Nokia Pro Cam er, at den spiller sammen med kameramodulet uden om det øvrige operativsystem. Dette giver unikke muligheder for at optimere på den samlede kameraperformance.

Sensoren er på 41 megapixels hvoraf de 34 megapixels kan betegnes som de aktive, når der benyttes 16:9 format.

Når der skydes fotos med Lumia 1020 gemmes de i to versioner. De placeres i hukommelsen side om side og er på henholdsvis 5 og 34 megapixels. Det er den lille version af billedet  der anvendes på de sociale medier, via beskeder og mails.

Billedet på 5 megapixels fylder omkring 2 MB mens udgaven på 38 megapixels fylder mellem 7 og 10 MB.

Man kan arbejde grafisk med begge versioner i telefonen, men vil man overføre det store højtopløselige foto til computeren, kan dette kun gøres via et kabel. Det er muligt at aktivere automatisk upload til Skydrive i bedste kvalitet når telefonen er på Wi-Fi, det er dog stadig 5 megapixels-billedet, der uploades til Microsoft cloud-tjeneste.

Billederne fra Nokia Lumia 1020 er det bedste fotos, jeg nogensinde har taget med en telefon.

Langsomt kamera

Det er det lille foto der vises i fotogalleriet, med mindre man under billedet klikker på linjen ”optaget med Nokia Pro Cam”.

Du kan vælge at bruge autoindstillingerne eller de mange indstillingsmuligheder du får ved at trække skærmens udløserknap mod venstre. Du kan efterfølgende redigere dine fotos i Nokia Creative Studio.

Nokia Lumia 1020 er ikke kun et point-and-shoot kamera, det er også et apparat der kan bruges i mere planlagte situationer. Resultatet bliver bedst, når motivet står forholdsvis stille, da udløseren ikke er ret hurtig.

Udfordringen i det kreative fotoarbejde er, at det tager kameraet 2-3 sekunder at starte op, før den er klar til optagelse. Fra et billede til et andet skal du regne med 3-4 sekunder.

Zoom-delen er bedre end hvad andre telefoner kan levere, men du skal ikke forvente at få knivskarpe detaljer når du zoomer i billederne, ved redigering på computeren.

De store oversigtsfotos bliver flotte og gode men ved zoom i billedet bliver det hurtigt grynet. I direkte sammenligning med præstationen i Lumia 925, klarer den lille model, sig ikke voldsomt meget dårligere.

Ikke optimal samtalelyd

Brugerinterfacet er Windows Phone som vi kender det, med de farvede felter i forskellige størrelser. Nogle af dem er aktive, og kan vise notifikationer – såkaldte Live Tiles.

App-udvalget går godt fremad, og Facebook-applikationen er ved at være fornuftig, og Twitter fungerer fremragende. Dog er udvalget stadig præget af, at de gængse og forventede apps, ikke altid er tilgængelige i Windows Phone Store.

Hallo – hvad siger du? Egentlig er lydkvaliteten ved samtaler ret god, desværre er den bare ikke ret høj. Så ved en lydstyrke 10 ud af 10, skal der desværre ikke være ret meget støj omkring en, før man intet kan høre. Dette problem er tidligere set på Windows Phone-telefoner, men er før blevet løst af en softwareopdatering.

Batteritiden på Lumia 1020 er et af de store problemer. Den skal som minimum oplades en gang i løbet af arbejdsdagen. Dette er ikke optimalt.

Windows Phone og dermed også Nokias produkter har et fantastisk godt samspil med særlig Office, Outlook og Microsoft Exchange. Det er let at redigere i dokumenterne der ligger på Skydrive eller på Sharepoint, og så sende dem videre fra Smartphonen, uden brug af computeren.

- Så godt sidder Nokia på Windows Phone

Nokia Lumia 1020

Nokia Lumia 1020 (Foto: Nokia)

Konklusion: Godt kamera, men er det nok?

Nokia Lumia 1020 er en vild kameratelefon, der sælges på kameraet og hvad det kan præstere. Telefonen har 32 GB intern hukommelse, der ikke kan udvides.

Tastaturet er fremragende og adressebogen er blandt de bedste på markedet. Telefonen har hverken problemer med Bluetooth, Wi-Fi, 4G eller andre af de dagligdags nødvendigheder, men man kan godt syntes, der mangler noget.

Telefonen er væsentligt mere kluntet at holde ved og se på, i forhold til Lumia 925, og kameraet er bare ikke nok i bytte, i forhold til det er langsomt ved anvendelse. Jo det ER en vild kameratelefon, men der er ikke det bedste everyday-kamera.

Nokia Lumia 1020 får 5 ud af 6 stjerner

- Windows Phone vækster fortsat

Mere til historien

En undersøgelse som YouGov har lavet for Sony viser, at mobilen er det primære kamera for mange mennesker. For de unge er smartphone-kameraet det primære kamera hos tre ud af fire.

Lyt også til vores podcast om, hvordan Nokia skal komme tilbage på markedet.

Nokia Lumia 1020
Xiaomi 13 Pro test | Er dette årets bedste telefonkamera?

TEST: Xiaomi 13 Pro har et helt utrolig godt kamera, men også andet at byde på. Læs min Xiaomi 13 Pro test - Xiaomis nyeste topmodel.

(mere…)
Se mine hverdagsbilleder: Taget med Galaxy S23 Ultra

GALLERI: Se nogle af mine hverdagsbilleder, som jeg har taget med Samsung Galaxy S23 Ultra.

(mere…)
Eksklusiv Pixel-funktion er klar til alle

Da Google Pixel-telefonerne kom på markedet, havde de en eksklusiv feature. Nu kommer ”magisk viskelæder” ud til alle.

(mere…)
Denne computer er et vildt arbejdsredskab

VIDEO: Hvis du har brug for en bærbar arbejdscomputer, hvor særligt grafikydelsen er vigtig, skal du overveje MacBook Pro 14-tommer med M2 Pro-chip.

(mere…)
Nostalgisk logo får nyt design

Hvis fødselsattesten gør, at du er tæt på 40 år i dag eller ældre, så husker du helt sikkert Nokia-logoet. Nu er det (næsten) slut.

(mere…)
Ny reparationsvenlig smartphone – mød Nokia G22

Nokia G22 er måske den mest reparationsvenlige smartphone, hvor der er mulighed for udskiftning af skærm og batteri.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram