iPhone 5C – giver den farve på tilværelsen?

MINITEST: Vi har haft iPhone 5C under luppen. Er den pengene værd, eller skal man gå ”all the way” til topmodellen iPhone 5S?

iPhone 5C er den nye i klassen i den forstand, at den som sådan ikke er en direkte efterfølger til nogen tidligere model, som da iPhone 5 blev efterfulgt af iPhone 5S.

Men under motorhjelmen på iPhone 5C, der finder vi specifikationsmæssigt den tidligere iPhone 5 – blot i nyt design med plastikbagside, og i et væld af farver.

Hvorfor Apple har valgt, at droppe iPhone 5 og i stedet komme med iPhone 5C-modellen er et godt spørgsmål, som vi desværre ikke kan give svaret på. Vores bud er dog, at det er fordi iPhone 5C og iPhone 5S henvender sig til forskellige målgrupper.

Test: Sådan er iPhone 5S

Prismæssigt er iPhone 5C også lidt billigere, dog ikke meget, og ikke den billig-iPhone mange havde ventet.

Apple iPhone 5C
Apple iPhone 5C

Telefonen vejer 132 gram og har målene 124,4 x 59,2 x 9 mm, dette gør den lidt større fysisk end både iPhone 5 og iPhone 5S. Skærmen er fire tommer og af typen Retina display, hvilket er Apples udtryk for en højtopløselig skærm. Opløsningen er på 640 x 1136 pixels med en PPI på 326.

For den opmærksomme læser kan det bemærkes, at opløsningen er mindre end tilfældet er på de Full HD-skærme, som findes i mange konkurrerende produkter.

iPhone 5C kommer i to varianter med henholdsvis 16 og 32 GB intern hukommelse, begge varianter har 1 GB RAM.

iPhone 5C er til et bredere publikum

Designet i plastik

iPhone 5C har fået mange ord med på vejen, da den for det første overraskede mange med, at være i et plastikdesign – indtil prisen blev offentliggjort, var mange positive omkring dette.

Plastikken giver ikke samme høje kvalitetsfølelse, som forgængerne og iPhone 5S – med henholdsvis både glas og aluminium som materialer. Til gengæld så giver plastikken runde kanter, og et flashback tilbage til iPhone 3G og iPhone 3GS. Dog synes jeg, at det på iPhone 5C er en smule mere billigt at se på. Men den ligger rigtig godt i hånden.

Farvevalget gør det for mig heller ikke bedre. Vores testeksemplar – er GUL!!!, men ikke ”pang-gul”, som det kendes fra eksempelvis Nokias Lumia modeller, men derimod sådan rigtig fesen i farven.

God kameradel – både billeder og video

Kameraet i iPhone 5C er det samme, som vi kender fra iPhone 5. Det betyder, at det er et 8 megapixels kamera, som tager nogle ganske hæderlige billeder.

iOS 7 har givet nye kamera-muligheder, hvis man ser i forhold til da iPhone 5 kom på markedet, hvor denne havde iOS 6. Med iOS 7 kom mulighederne for, at tage billeder med blandt andet diverse filtre. Burst-funktionen er forbeholdt iPhone 5S og er således ikke en del af kameramulighederne i 5C.

Videokameraet optager i 1080p HD kvalitet, og der er mulighed for, at tage still-billeder, mens videooptageren kører.

Noget der irriterer nogen er i øvrigt, at Apple benytter sig af widescreen skærmformat, men fotos tages fortsat i 4:3 på iPhone. Det burde, som minimum, være muligt at vælge til eller fra.

Batteriet holder en dag

Under testperioden har batteriet på iPhone 5C holdt til en dags brug, hvis ikke den har været brugt for meget til mails, spil, diverse programmer, opkald, sms m.v.

Batteriet i iPhones er generelt på mindre mAh end konkurrenternes topmodeller, til gengæld er iPhones utrolig strømbesparende, når de ikke bruges, altså når de blot er ”standby”. I drift er iPhones nogenlunde lige så strømforbrugende som andre modeller i markedet.

Super godt tastatur

Du kan på iPhone ikke vælge det gammeldags T9-tastatur, som man kan gøre det på mange konkurrerende telefoner – her er det dog på vej ud. Derfor må du nøjes med et komplet QWERTY tastatur.

Tastaturet på iPhone er absolut et af de allerbedste på markedet, hvilket personligt gør for mig, at jeg har langt mindre fejl-indtastninger i beskeder, end på mange andre smartphone.

Så foruden tastaturet på iPhone er et af dem, hvor jeg skriver allerhurtigst, så er det også det hvor jeg laver færrest fejl.

Test: Læs anmeldelsen af iPad Air

iPhone 5C kommer med iOS 7

Apples iPhone 5C kommer, ligesom iPhone 5S, på markedet med iOS 7 præ-installeret. Og har man ikke haft stiftet bekendtskab med iOS 7 før, så åbner der sig en ny verden, da tingene ser anderledes ud – nye baggrunde, mapper og redesignede applikationer osv. Men under ”lakken” er funktionerne meget lig det man er vant til fra tidligere iOS-versioner.

Der er nye muligheder i topgardinet, men også i kontrolcenteret, som kan trækkes op fra bunden af skærmen. Her er en række genveje til at tænde og slukke WiFi, Bluetooth, Forstyr Ikke, Fly-funktion m.fl.

En af de super smarte nyskabelser i iOS 7 er funktionen AirDrop, hvor man hurtigt og nemt kan overføre billeder, videoer, kontakter og notater til andre iOS 7-enheder.

Kalendertip til iPhone og iPad

Men også funktionen, hvor man kan trække skærmbilledet fra venstre mod højre er smart – og vanedannende – heldigvis er flere applikationer også begyndt at understøtte denne funktion. Denne form for navigation ses i internetprogrammet Safari samt i mails og SMS-beskeder.

Apple iPhone 5C
Apple iPhone 5C

Konklusion – farverne er den eneste ændring

Min hverdag er ikke blevet mere ”sjov og farverig” med en iPhone 5C i lommen – tværtimod vil jeg nok mene, at designet på iPhone 5 og iPhone 5S er mere mig.

iPhone 5C ligger dog rigtig godt i hånden, men jeg synes personligt, at farverne den fås i er sådan lidt kedelige. Skal der være farver, så synes jeg, at de skal være med mere ”kulør” på – så den gule er GUL og den lyserøde er PINK, eller lignende. Ikke ”fesen” som tilfældet er blevet her.

iPhone er den mest populære julegave

Derfor er min konklusion også, at iPhone 5C på mange måder er et unødvendigt produkt. Jeg tror reelt set, at man skal se telefonen som en iPhone 5, der blot er kommet i en plastik-variant – og dermed ikke se den som en ”ny” telefon.

Dog kan man ikke sætte en finger på applikationsudvalget, der fortsat er i høj kvalitet og kæmpe stort, ligesom også den har et sublimt samspil med iPad, Mac og Apple TV. Her er Apple fortsat bare god til, at gøre komplekse ting meget enkle.

Har du en iPhone 5, så er iPhone 5C ikke en overvejelse værd. Har du derimod en iPhone 4 eller ingen – og ønsker en, som er en lille smule billigere end topmodellen iPhone 5S, så er iPhone 5C bestemt et godt bud.

Men man skal tænke den som ”sidste års model”. Dog er den fortsat en god telefon, som stadigvæk opfylder de behov, at de fleste brugere har.

Derfor ender iPhone 5C også på 4 ud af 6 stjerner. Prisen taget i betragtning og sammenholdt med, at det reelt er en iPhone 5, som fik 5 ud af 6 stjerner, der blot er pakket ind i plastik.

iPhone 5C
iOS 17.5 er på vej – her er nyhederne

Apple har udgivet den anden betaudgave af iOS 17.5. Vi har set på de største nyheder i opdateringen.

(mere…)
Motorola Edge 50 Pro test | Udfordrer men scorer ikke

TEST: Prisen er rimelig, men udførelsen og brugeroplevelsen har udfordringer. Læs min test af Motorola Edge 50 Pro.

(mere…)
iPhone 16 Plus kommer måske i disse farver

Når Apple er klar med iPhone 16-serien til efteråret, så kan iPhone 16 Plus måske komme i syv forskellige farver.

(mere…)
Samsung Galaxy A55: God til prisen, men ikke uden ulemper

VIDEO: Kameraet og batteritiden overrasker, men ydelsen er begrænset. Se min Samsung Galaxy A55 test her.

(mere…)
Apple måske på vej med AirPods Lite?

Rygterne svirrer om, at Apple senere i år vil lancere en billigversion af AirPods, der måske vil hedde AirPods Lite.

(mere…)
iPhone 12 har fået kraftigere trådløs opladning

iOS 17.4-opdateringen har angiveligt åbnet op for den nye trådløs opladestandard på iPhone 12.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram