Er trådløs opladning smart? Få styr på fordele og ulemper
WEB-TV: Langsom opladning og minimal udbredelse, er blandt ulemperne. Men trådløs opladning har også fordele. Se med her.
Visionen var stor folkelig udbredelse
Samsung har en lang række telefoner med trådløs opladning. Nokia var en stor fortaler for det i Lumia-perioden og senest er Apple sprunget med på vognen da muligheden blev indbygget i iPhone 8, iPhone 8 Plus og iPhone X.
– TEST: iPhone 8 Plus – kameraet slår alt
Selvom teknologien har været omkring os siden 2012, mangler et gennembrud stadig. Visionen var ellers god nok. Borde på caféer og restauranter skulle have indbygget oplademulighed. Det samme var tanken omkring ventepladserne i lufthavne og naturligvis som en del af møblerne til hjemmet.
Reelt er det meget lidt vi har set til trådløs opladning uden for tech-kredse.
IKEA har introduceret nogle møbler og produkter, der er født med lademulighed. Det er nok det tætteste trådløse opladning nogensinde er kommet på folkelighed. Måske kan IKEA rent faktisk blive en driver på dette område.
– iPhone 8’erne virker med IKEA’s trådløse produkter
Her er ulemperne og fordelene
Naturligvis er der fordele ved trådløs opladning, men der er i den grad også ulemper. Jeg har her samlet nogle af de vigtigste.
Fordele:
- Telefonen lader, så snart den lægges på pladen
- Slid på kabler og stik minimeres
Ulemper:
- Betydeligt (meget betydeligt) langsommere opladning
- Ladepladen skal have en fast plads, og stadig tilsluttes strøm
- Du kan ikke bruge telefonen (f.eks. læse nyheder) mens den lader
- Trådløse opladere medfølger ikke, og er en betydelig ekstra udgift
– BAGGRUND: Bag om Qi, trådløs opladning
Hvad med smartwatches?
Hvis du har besluttet dig for at købe trådløs opladning, og egentlig er blevet glad for det (for det bliver du sandsynligvis) så opdager du, at hverken Apple Watch eller Samsung Gear smartwatches kan bruges mens de er på ladeprodukterne. Så her skal du stadig have fat i standardladeren.
– TEST: Gear S3 – nu er Samsung i gear
Måske kan Apple skabe et gennembrud for teknologien? Jeg tror det ikke. Trods alt er trådløs opladning ikke nyt, og har været en mulighed på mange telefoner i flere år, uden det har rykket.
Appel er en stor spiller, men det er langt fra på alle markeder, at de har samme udbredelse og markedsandel som i Danmark. Samsung er stadig en største producent af smartphones. Derfor er Apples ”magt” i andre lande ikke den samme, som tilfældet er i Danmark.
I 2018 kommer Apple med deres opladeplade AirPower. Denne understøtter både Apple Watch, iPhone 8 (og nyere) samt AirPods (med ny oplade-æske).
Mere til historien
Når du køber opladeplader til trådløs opladning skal du se efter ”Qi”. Det er standarden at blandt andet Samsung og Apple benytter. Produkterne fra IKEA er eksempelvis af denne type.