Apple Pay kan koste din bank penge
Danske Bank er i gang med Apple Pay. Det er uvist, hvor store udgifter de danske banker bliver pålagt, når Apple Pay kommer til Danmark.
I kølvandet på de seneste dages skriverier om Apples indtog på det danske betalingsmarked, mener Computerworld, at de danske banker meget vel kan komme til at betale gildet for den amerikanske it-gigant.
– Apple Pay kommer til Danmark senere i år, bekræfter Apple
Apple Pay ventes til Danmark som en konkurrent til MobilePay og Nets Dankort-app inden årets udgang. Og hverken forbrugerne eller butikkerne vil blive pålagt et gebyr for at tage Apple Pay til sig og anvende det som betalingsmiddel.
– “Der har været forskellige tal fremme i pressen, men der har aldrig været offentliggjort nogen pris, og vi ved ret beset ikke noget om, hvilke vilkår bankerne bliver tilbudt,” siger Henning N. Jensen. Han er seniorkonsulent i virksomheden Pluscon, som rådgiver om betalingsløsninger.
Det er således uvist, hvor store udgifter bankerne bliver pålagt. Men da Apple Pay blev lanceret i USA for tre år siden kostede det bankerne et transaktionsgebyr på 0,15 procent af beløbet. Det gebyr skulle britiske banker dog have presset længere ned, skriver Computerworld.
Omkostning ad omveje
Og selvom Apple ikke pålægger butikkerne gebyr for at tage imod Apple Pay, så kan det meget vel koste butikkerne penge alligevel, at kunderne betaler med Apple Pay.
Henning N. Jensen mener nemlig, at Apple Pay kan flytte transaktioner fra Dankortet, der er kendetegnet ved lave transaktionsomkostninger, til Mastercard og Visakortet, der er mere omkostningstunge for butikkerne.
– Humac: Vi er klar til at modtage Apple Pay
Banker tager forbehold
Men det kan meget vel også ende med ikke, at koste de danske banker gebyrer. For da nyheden om Apple Pays indtog i Danmark slap ud først i august ville hverken Nordea, Jyske Bank eller Danske Bank garantere et samarbejde med Apple.
– Apple Pay modtages ikke med åbne arme af bankerne
Blandt andre tog Leif Flemming Larsen, direktør og medlem af Jyske Banks ledelse ledelse, forbehold for, hvad der vil ske og sagde til Computerworld, at banken “følger slagets gang og ser, hvad der sker”:
– “Vi er med i MobilePay og dækker vores behov for mobilbetalinger ad den vej. Når det gælder Apple Pay, har vi ikke taget konkret stilling endnu.”
Noget tyder dog på, at Danske Bank er i gang med at høste erfaringer af at samarbejde med Apple. Danske Banks nordirske afdeling begyndte nemlig at tilbyde sine kunder Apple Pay i slutningen af juli.
Mere til historien
Apple Pay bliver efter al sandsynlighed ikke den eneste betalingsløsning af sin slags i Danmark. Tjenester som Samsung Pay og Android Pay ventes også at blive lanceret i Danmark. Apple Pay, Android Pay og Samsung Pay er baseret på den en trådløse netværksteknologi NFC, mens MobilePay og Dankort-appen gør brug af bluetooth.