Min mening om Sony Xperia 1 VI | Test

TEST: Xperia 1 VI er på rette spor, men tilbyder ikke noget særligt i forhold til konkurrenterne – og så er den DYR! Her er min test af Sony Xperia 1 VI.

Sony Xperia 1 VI, 2024
Xperia 1 VI har processorkraft nok til at spille avancerede spil (Foto: Sony)

Jeg har i et stykke tid brugt Sony Xperia 1 VI som min primære telefon, og min test af Xperia 1 VI viser, at Sony er på rette vej. Desværre synes jeg ikke, at de tager produktudviklingen alvorligt nok.

Det mest fremtrædende, og nok også det positive, er, at Sony denne gang går mere i samme retning som konkurrenterne, fremfor at opfinde noget, som der blandt de brede købere ikke er et stort behov for.

Alligevel må jeg konstatere, at Sony i det store hele ikke tilbyder noget særligt. Til gengæld er prisen høj.

Specifikationer: Sony Xperia 1 VI

 • Skærm: 6.5″, OLED, 1-120 Hz opdateringshastighed, 240 Hz touchsampling
 • Skærmformat: 19.6:9 format, Full HD+ (1080 x 2340 px)
 • Beskyttelse: Gorilla Glass Victus 2 på front, Victus på bagsiden.
 • Processor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
 • 5G: Ja
 • RAM: 12 GB
 • Lagerplads: 256 GB
 • Ekstra lagerplads: microSDXC, op til 1.5 TB
 • Kamera 1: 12, megapixels, 123 gr, 16 mm ultra vidvinkel
 • Kamera 2: 52 megapixels, 24 mm standardlinse
 • Kamera 3: 12 MP, 85-170 mm telefotolinse (3.5 – 7.1x optisk zoom)
 • Frontkamera: 12 megapixels, 24 mm, 83 grader
 • Andet: Wi-Fi 7, 3.5 mm jackstik, HiRes Audio, Hi-Res Audio Wireless, LDAC, Bluetooth 5.4
 • Batteri: 5.000 mAh
 • Opladning: Kablet (USB-PD) og trådløst
 • IP-certificering: Vandtæt (IPX5/IPX8)[FN_35], Støvtæt (IP6X)
 • SIM: Dual SIM – nanoSIM + eSIM
 • Størrelse: 162 x 74 x 8.2 mm
 • Vægt: 192 gram
 • System: Android 14

Vigtige ændringer i Xperia 1 VI

Sony Xperia 1 VI skifter spor på et par vigtige områder.

Det klassiske 21:9 biograffilm-skærmformat droppes til fordel for et mere almindeligt 19.5:9 format. Dette gør telefonen en smule bredere, men bringer den mere i tråd med konkurrenternes designs.

Jeg er ikke uenig i, at det er klogt at følge markedsstandarder som f.eks. 21:9, men omvendt er det også uklogt at holde fast i noget, hvis det ikke sælger.

En anden stor ændring er skærmopløsningen. Sony dropper endelig den håbløse 4K-opløsning og går i stedet ned til Full HD+. Dette giver bedre mening i forhold til skærmstørrelsen og sparer på batteriet.

4K på en mobilskærm har aldrig givet nogen form for mening. Når vi kommer ud over Full HD+, så er det nemlig virkelig svært at se forskel.

Lysstyrken har haltet i flere Xperia-modeller, men er forbedret med Xperia 1 VI. Den nye model har 50 procent kraftigere lysstyrke end sin forgænger og har desuden en “Sunlight Vision boost”-funktion for bedre udendørs synlighed.

Udendørs i direkte sol er det tydeligt, at Xperia 1 VI har en rigtig god lysstyrke. Ikke helt på niveau med iPhone 15 Pro Max, men alligevel så meget, at lyset ikke længere er et problem.

Kameraet falder stort set igennem

Sony er storleverandør af kameralinser til konkurrenterne, men når det kommer til deres egne telefoner, så er de bagud. Den nye model er, desværre, ikke en undtagelse.

Farvemæssigt er Sonys billeder nok lidt mere korrekte, men også kedelige. Jeg tror, at mange mobilbrugere sætter pris på billeder, som er flotte – uden de selv skal gøre noget, men det får du ikke hos Sony.

Desuden har kameraet tendens til at overstyre på de lyse områder i en sådan grad, at en blå himmel i baggrunden nogle gange viskes ud.

Jeg har taget nogle sammenligningsbilleder med billeder fra Xperia 1 VI og den noget billigere Motorola Edge 50 Ultra. Her er Motorola foran på flere punkter.

Sonys telefon åbner heller ikke kameraet ret hurtigt – ja og mangler faktisk bare overskud på dette punkt.

Videooptageren er heller ikke noget, der har imponeret mig.

Det er ellers ikke fordi der ikke er potentiale i hardwaren. Desværre udnyttes den ikke.

SÅDAN BLIVER SONY XPERIA 1 VI OPDATERET: Du får tre års Android-opdateringer og fire år sikkerhedsopdateringer, ifølge Sony.

Billeder taget med Xperia 1 VI

To døgn uden opladning

Batteriet på 5.000 mAh er en af telefonens lyse sider. To fulde dage på en opladning, er ikke noget problem. Jeg har også været glad for trådløs opladning.

Opladetiden er derimod temmelig konservativ. På en halv time nåede jeg kun cirka fra 1-50 procents kapacitet. På under den halve tid kan f.eks. en OnePlus eller Motorola telefon oplades fuldt ud.

Sony skal dog have ros for at indarbejde indtil flere batteribeskyttelsesteknologier i softwaren, så du har telefonen i mange år frem med et friskt batteri.

Apropos ”mange år”… Sony Xperia 1 VI opdateres kun i tre år med nye systemversioner og du får fire års sikkerhedsopdateringer. Det er en fremgang i forhold til, hvad vi har set tidligere, men stadig langt fra de kommende EU-krav til opdateringer.

Sony Xperia 1 VI er baseret på Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 chipset, hvor der denne gang, sammenlignet med tidligere Xperia-modeller, er kommet bedre styr på varmeudviklingen. Herunder kan du se mine benchmarkmålinger sammenlignet med andre telefoner, der anvender den samme platform.

Antutu3D MarkGB 1/2GB OpenCL
Xperia 1 VI1.597.4964.3312.100/6.13514.193
Xiaomi 141.946.3584.8282.159/6.51413.893
OnePlus 121.630.4024.763930/4.68713.691
GB = GeekBench 6

Her kan du opleve Xperia 1 VI

Se flere techvideoer på dansk – følg gratis vores YouTube kanal

Konklusion: Ikke godt nok, Sony!

Med en fingeraftrykssensor på siden, ingen ansigtsoplåsning og et slattent kamera fremstår Xperia 1 VI ikke som telefon, der er værdig til at koste 9.999 kroner.

Dertil skal lægges kun tre års systemopdateringer.

Jeg er superglad for den dedikerede kameraknap, og et 3,5 mm jackstik vil for nogen være et altafgørende plus i forhold til f.eks. tilslutning af en ekstern mikrofon. Det samme gælder IP65/68-certificeringen mod vand og støv.

At Sony har droppet 4K-skærmen og forbedret lysstyrken, der trækker op, men der er ingen steder, hvor Sony viser noget særligt, som andre ikke kan, hvis vi ser bort fra nicheapps som Music- og Video Pro.

Normalt får Sony meget medvind hos os, men ikke denne gang, hvor jeg lander på 4 ud af 6 stjerner.

Min mening om Sony Xperia 1 VI er, at du kun skal købe den, hvis du vil have en Sony, og hvis du vil have en Android-telefon, som ikke er kinesisk eller koreansk.

Hvis du vil have et stærkt alternativ til Xperia 1 VI, så tjek her min anmeldelse af Motorola Edge 50 Ultra. Se også denne video hvor du kan se en livedemo af Music Pro.

Aktuelle priser på Sony Xperia 1 IV, 2024

Herunder kan du se dagspriserne på Xperia 1 VI med 12 GB RAM og 256 GB lagerplads.

Vi henter priserne. Vent venligst ⏳

Indlæses priserne ikke?

Forsøg venligst at genindlæse siden, og vent et øjeblik.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

 • Forbedret lysstyrke i skærmen
 • Nedgradering af 4K til Full HD+ opløsning
 • Høj ydelse
 • 3,5 mm. stik til hovedtelefoner eller mikrofon
 • Dedikeret kameraknap med ”halvtryk” som fokus
 • Trådløs opladning
 • MicroSD-kort mulighed

Lidt at tænke over

 • Kamera- og videokvalitet er ikke niveau med konkurrenterne
 • Forholdsvis kort periode med opdateringern
 • Ingen ansigtsgenkendelse
 • Fingeraftrykssensor i sideknap virker gammeldags
 • Oplader langsomt med kabel
 • Meget høj pris

Mere til historien

Xperia 1 VI har, som flere andre Android-telefoner, en personlig sikkerheds sektion. Her fremgår det, at funktionen registrering af bilulykker ikke er tilgængelig på netop denne telefon.

Sony Xperia 1 VI
OnePlus Nord CE 4 Lite er lidt for “lite” | Test

MINE INDTRYK: Inden sommerferien ramte præsenterede OnePlus den nye lavprismodel Nord CE 4 Lite. Er den værd at købe?

(mere…)
Samsung Galaxy Z Fold6 rammer ikke mig | Test

TEST: Høj kvalitet, fleksibel brug og imponerende skærmteknologi. Samsung Galaxy Z Fold6 har også de nyeste AI-funktioner. Læs testen her.

(mere…)
Jeg har prøvet et MEGA-solidt el-løbehjul

MINE INDTRYK: 60 km på en opladning og virkelig driftssikkert. Jeg har set nærmere på Xiaomi Electric Scooter 4 Pro (2nd gen).

(mere…)
OnePlus Nord 4 er alt du behøver | Test

TEST: Denne budget-telefon vil de fleste blive glade for. OnePlus Nord 4 har alt du behøver og ikke ret mange problemer.

(mere…)
Sony bliver ved med at skyde forbi

VIDEO: Sony Xperia 1 VI er et fremskridt. Desværre rammer Sony ikke skiven, selvom Xperia 1 VI dog har flere fordele. Se min videotest her.

(mere…)
OnePlus Nord 4 – mine første indtryk

FØRSTE INDTRYK: OnePlus Nord 4 kommer snart i butikkerne. Jeg har nu telefonen i hænderne, så her er mine første indtryk.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram