Falske annoncer med tv-værter overdrages til EU

Dansk tilsyn vurderer, at EU-reglerne overtrædes af Meta på Facebook og Instagram.

Facebook logo
Nu kommer EU ind i sagen (Foto: Pixabay/Thomas Ulrich)

Kampen mod falske annoncer og kendte personer, som misbruges i svindelkampagner på sociale medier, lander nu på EU’s bord.

Det danske DSA-tilsyn har nemlig efter indledende undersøgelser sendt sagen om brug af tv-værter i falske annoncer på sociale medier videre til EU-Kommissionen.

Det oplyser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en pressemeddelelse.

Midt i december råbte medie-personligheden Anders Lund Madsen højt om hjælp i et forsøg på, at stoppe misbrugen af ham til, at svindle Facebooks brugere med falske annoncer.

I april skrev topchefer fra tre store, danske medier et fælles, åbent brev til den amerikanske mediegigant Meta, som står bag Facebook og Instagram.

– “Det eskalerer nu så voldsomt, så vi bliver nødt til at råbe jer op. For I er svære at få i tale, og de veje, som vi har forsøgt os med, virker nyttesløse,” stod der blandt andet i det åbne brev.

FAKTA: Det danske DSA-tilsyn

For at sikre et trygt og pålideligt onlinemiljø har udbydere af digitale formidlingstjenester pligt til at efterleve en række regler. Reglerne følger af forordning om digitale tjenester, der på engelsk hedder “Digital Services Act” (DSA). (Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen)

Har Meta overtrådt reglerne?

I pressemeddelelsen skriver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, at Meta har pligt til at begrænse risikoen for, at der udbredes ulovligt indhold på Metas platforme.

– “Vi vurderer på baggrund af vores indledende undersøgelser, at Meta kan have overtrådt reglerne,” udtaler styrelsens direktør, Jakob Hald.

Ifølge EU-lovgivning har de sociale platforme pligt til omhyggeligt, at behandle alle anmeldelser om ulovligt indhold – og inden for rimelig tid.

Loven pålægger desuden techgiganterne, at de skal begrænse såkaldte systemiske risici ved deres platforme.

Den lov bliver ikke nødvendigvis overholdt, mener Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

– “Det er den første sag, hvor vi benytter muligheden for selv at tage en sag op om en eventuel overtrædelse af EU-forordningen, der skal nedbringe udbredelsen af ulovligt og skadeligt indhold på nettet. Sagen er sendt til Europa-Kommissionen og de irske myndigheder, som kan gribe effektivt ind, hvis de vurderer, at Meta ikke lever op til reglerne,” siger Jakob Hald.

I pressemeddelelsen fremgår det desuden, at DSA-tilsynet har været i dialog med Europa-Kommissionen og aftalt, at overdrage sagerne og det relevante materiale. Det danske DSA-tilsyn vil desuden bistå Europa-Kommissionen og det irske DSA-tilsyn (Meta har sit europæiske hovedsæde i Dublin, red.).

Mere til historien

For nylig kunne vi fortælle, at Nick Lissner fra IP-konsulenthuset Patrade oplever, at blandt andre Meta er samarbejdsvillig, når det kommer til nedtagning af falske annoncer. Læs mere om det her

TikTok er klar med Instagram-lignende app

En ny app fra TikTok er i al stilhed blevet lanceret - og den minder en del om Instagram.

(mere…)
Arto er tilbage – det første danske sociale medie

Der var mange skriverier om Arto med alt fra krænkelser af børn, mobning og trusler på livet. Nu er Arto tilbage!

(mere…)
Advarsel: Pas på falske Snapchat-venner

Politiet er ude med en advarsel mod falske Snapchat-venner, som hacker din konto.

(mere…)
It-kriminaliteten vokser markant: 190.000 danskere udsat for digital svindel

GODE RÅD: Flere former for IT-kriminalitet er i vækst. Her får du masser af gode råd om, hvordan du kan undgå svindel.

(mere…)
Gode råd: Svindlere jager også i din ferie

TIPS: Få gode råd til bedre IT-sikkerhed i ferien. I 2023 blev 189.000 danskere udsat for digital svindel.

(mere…)
Skal Meta bruge DINE data til træning?

Hvis du ikke ønsker, at Meta skal bruge dine data til træning af kunstig intelligens, så er denne artikel værd at læse.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram