Opråb til Meta: Stop svindlen

Meta mener det er vanskeligt, at stoppe svindleres annoncer. Kunstig intelligens er sat på opgaven, men fejler.

Skærmdump fra Facebook
Den 14. december slog Anders Lund Madsen denne billedcollage op på Facebook. Collagen viser en række eksempler på, hvordan svindlere misbruger blandt andre den kendte mediepersonlighed i forsøg på at svindle Facebooks brugere. (Foto: Skærmdump fra Facebook)

Tre topchefer fra tre store, danske medier har underskrevet et fælles åbent brev til den amerikanske mediegigant Meta.

De tre chefer har fået nok af falske annoncer og artikler, “der tager sig ud som indhold fra danske journalistiske medier, som udnytter kendte værter og vildleder danskerne”.

Underskriverne er nyhedsdirektørerne Ulla Pors fra TV 2 og Sandy French fra DR samt ansvarshavende chefredaktør Simon Richard Nielsen fra B.T.

– “Det eskalerer nu så voldsomt, så vi bliver nødt til at råbe jer op. For I er svære at få i tale, og de veje, som vi har forsøgt os med, virker nyttesløse,” står der blandt andet i det åbne brev.

Brevet kommer i kølvandet på det uafhængige, danske tjekmedie TjekDet, som i en større artikelserie er i gang med at afdække, hvordan Meta-platformen Facebook giver plads til en eskalerende svindel.

Svindlet for halvanden million

TjekDet beretter blandt andet om en førtidspensionist, der mistede halvanden million kroner. Svindlerne fik førtidspensionisten i nettet med falske B.T.-artikler, hvor blandt andre tv-værten Anders Lund Madsen og livsstilseksperten Anne Glad misbruges til, at tale rosende om en falsk online investeringsplatform.

TjekDet har også dykket ned i Facebooks annoncebibliotek og en ekspert vurderer, at Meta alene på svindelannoncer globalt scorer et trecifret millionbeløb.

TjekDet har forsøgt, at få Metas politiske chef i Norden, Martin Ruby, i tale. Det er ikke lykkedes. Han reagerer dog per mail og skriver, at Meta fjerner tusindvis af svindelannoncer fra deres platforme døgnet rundt, og selvom annoncerne kan se simple ud, er det en svær kamp, fordi “svindlerne er velorganiserede, bruger nye teknologier og er stærkt motiverede til konstant at prøve at snyde vores systemer”.

Han tilføjer, at Meta helst var fri for de mange millioner fordi indtjeningen “står på ingen måde mål med den dårlige omtale, vores platforme får som resultat”.

Mediechefer: Ansvaret er Metas

I det åbne brev skriver de tre mediechefer, at “det er jer, Meta, der har ansvaret, og det er jer, der kan få sat en stopper for det her. Men det sker ikke.”

Mediecheferne peger på, at klager over svindel besvares med et autogenereret svar, “der fortæller, at I har kigget på det, men ikke vurderer, at indholdet bryder med jeres annonceringsregler”.

Brevet afsluttes med en opfordring til Meta om, at gøre noget ved svindlen og tage “det ansvar, der er jeres.”

– “Få nu sat en stopper for vildledelsen af danskerne, undermineringen af danske medier og krænkelsen af vores medarbejdere,” står der i det åbne brev.

VI MENER!

Meremobil.dk mener, at politikerne må være langt mere handledygtige og agere i nuet.

Det kan ikke være rigtigt, at krænkelser af kendisser og svindel af almindelige borgere ikke stoppes, så snart det er kendt i almindelighed.

Det kan ikke være rigtigt, at minister Marie Bjerre nøjes med at være forarget og opfordrer techgiganterne til, at opføre sig ordentligt. Hun skal træde i karakter.

I øvrigt tror vi ikke på forklaringen om, at Meta ikke kan sætte en stopper for det. Det handler, mener vi, om resurser og dermed økonomisk vilje.

Slutteligt: Tror medierne virkelig, at Meta ændrer noget, fordi nogle fra lille Danmark siger det i et brev?

Huller i luften

Brevet kommer dog til, at lyde hult og bliver som, at slå huller i luften, når man tager svaret til TjekDet fra Metas politiske chef i Norden, Martin Ruby, in mente.

Martin Ruby skriver i sit svar, at Meta ikke kan “fjerne svindlen helt og med det samme”, og at “det er sværere, end man skulle tro selv for store platforme som os.”

Han oplyser desuden, at Meta benytter kunstig intelligens og maskinlæring til at spore svindelannoncer.

Tjek det ville gerne vide, hvorfor Meta har sat robotter til at finde svindelannoncer og ikke bruger “menneskelige moderatorer, når vi (TjekDet, red.) med få klik kan lokalisere over 9.000 svindelannoncer med Anders Lund Madsen i Ad Library”.

Det har Martin Ruby – og dermed Meta – ikke svaret på.

Det siger ministeren

På ministerielt niveau er digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) meget forarget og opfordre techgiganterne til at være deres ansvar voksent.

Ministeren fortæller til TV 2, at EU-lovgivning skal sikre, at platforme er ansvarlig for, at man kan anmelde eksempler på svindel til dem. Men hun mener også, at politiet bør også være opmærksom på problemet.

Mere til historien

Med til historien hører også, at DR og TV 2 har meldt Meta til politiet for svindel, ærekrænkelser og injurier.

Flertal ønsker aldersgrænsen hævet for sociale medier

Frankrig ønsker at forbyde sociale medier for børn og unge under 18 år. En meningsmåling i Norge peger i samme retning.

(mere…)
Ekspert: Internetsvindel kan sagtens stoppes

Falske webshops med kan sagtens lukkes ned. Opfordring til fælles initiativ mod internetsvindel.

(mere…)
Her er navnene på de kvinder som svindles oftest

Svindlere går bevidst efter helt specifikke navne, når der skal udvælges ofre at narre penge fra.

(mere…)
Fritidsaktiviteter byttes ud med sociale medier

Det fylder mere for børn i 7. klasse, at være på mobilen eller computeren end at være sammen med vennerne fysisk eller dyrke sport.

(mere…)
Børn er alt for tidligt på sociale medier

En ny rapport fra Børns Vilkår viser, at børn alt for tidligt kommer på de sociale medier. Tæt på 50 procent har en profil før de er 10 år.

(mere…)
Sådan gør du noget ved din afhængighed af sociale medier

TIP: Flere og flere danskere bliver afhængige af sociale medier, det viser en ny undersøgelse. Her er 5 tips til at gøre noget ved det.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram