Ekspert: Internetsvindel kan sagtens stoppes

Falske webshops med kan sagtens lukkes ned. Opfordring til fælles initiativ mod internetsvindel.

en person ved en pc
Hver tredje dansker er bekymret for at blive svindlet, når de handler online. Samtidig har helt op mod hver tiende dansker oplevet at blive snydt i forbindelse med køb på nettet. Det viste en undersøgelse som Kantar Public foretog for Gjensidige først på året. (Foto: Gjensidige/PR)

Advokat Nick Lissner er træt af at høre den usande fortælling om, at ingen kan gøre noget ved falske webbutikker. Det siger han i en pressemeddelelse.

– “Vi har udviklet et værktøj, som hurtigt og effektivt opdager og fjerner disse sider. Det har allerede lukket titusindvis af falske sider over hele verden,” siger Nick Lissner.

Han er ekspert i online mærkevarebeskyttelse og partner i IP-konsulenthuset Patrade, og han inviterer alle danske virksomheder med i et fælles initiativ mod svindel med internethandel.

Patrade har stoppet mange falske hjemmesider for DK Company, som med 25 brands som Matinique, ICHI, Gestuz og InWear er et stort navn på B2C-markedet.

– “Absurd mange falske hjemmesider”

DK Company oplever dagligt nye forsøg på forfalskning af sine hjemmesider.

– “Vi ser absurd mange falske hjemmesider med vores brandnavne på. Der kommer nye hver eneste dag. Straks, de bliver opdaget, bliver de konfronteret og lukket,” fortæller DK Companys topchef Jens Poulsen.

Patrades værktøj opdager, når en svindler søger om et domæne, der ligner et af DK Companys brandnavne.

– “Så får vi rykket på det med det samme. Kundernes tryghed er helt central for os. Vi vil ikke risikere, at forbrugerne får et elendigt kopiprodukt eller slet ingenting modtager, fordi de har købt fra en falsk hjemmeside med vores navn på,” tilføjer Jens Poulsen.

Ifølge Nick Lissner er problemet, at for få brands effektivt bekæmper de falske hjemmesider.

– “Mange tror fejlagtigt, at der ikke er noget at gøre. Men vi får lukket selv kopi-domæner, som virksomheder har kæmpet forgæves mod i årevis. Det har større gennemslagskraft, at en advokat henvender sig, fordi aktørerne ved, at vi har bemyndigelse til at sagsøge dem,” siger Nick Lissner.

Patrades erfaring er, at en kontinuerlig indsats får mængden af svindel til at dale over tid.

– “Så det er muligt at bekæmpe internetsvindel. Men det er ikke nok, at kun nogle virksomheder gør det,” fortsætter Nick Lissner.

Fælles initiativ afslører bagmænd til Europol

Patrades initiativ om en fælles indsats skal ramme og stoppe flere bagmænd.

Som en del af initiativet sender Patrade alle informationer, der kan lede på sporet af svindlere til både danske myndigheder og til Europol, som koordinerer politiindsats på tværs af lande.

På baggrund af informationerne er Europol i gang med sag, hvor det løbende lykkes at koordinere anholdelser af bagmænd.

Alibaba, Amazon og Meta samarbejder gerne

Nick Lissner oplever desuden samarbejdsvilje både hos internationale domæneudbydere og hos andre aktører som Alibaba, Amazon, eBay og Meta, når det kommer til nedtagning af falske annoncer.

– “Hemmeligheden bag vores succes med at fjerne falske annoncer er at gøre mellemmænd som domæneudbydere og hosting-udbydere opmærksom på det såkaldte mellemmandsansvar. Det betyder, at platformen bliver medansvarlig ved at formidle falske annoncer. Vi har også løbende kontakt til Meta, Amazon og eBay, som gerne fjerner de falske annoncer, vi udpeger. Alibaba har ligefrem godkendt os som særligt betroet samarbejdspartner,” slutter Nick Lissner.

Ifølge Patrade modtog organisationen e-mærket, som drives af blandt andre Forbrugerrådet, Dansk Erhverv og Dansk Industri, i 2023 1.500 anmeldelser om svindel på webshops. Det reelle tal menes, at være langt højere.

Mere til historien

Er du nogen gange i tvivl om en hjemmeside er falsk eller ej, så kan du få gode råd til at spotte og håndtere falske webshops på onlinesynlighed.dk

Advarsel: Pas på falske Snapchat-venner

Politiet er ude med en advarsel mod falske Snapchat-venner, som hacker din konto.

(mere…)
It-kriminaliteten vokser markant: 190.000 danskere udsat for digital svindel

GODE RÅD: Flere former for IT-kriminalitet er i vækst. Her får du masser af gode råd om, hvordan du kan undgå svindel.

(mere…)
Gode råd: Svindlere jager også i din ferie

TIPS: Få gode råd til bedre IT-sikkerhed i ferien. I 2023 blev 189.000 danskere udsat for digital svindel.

(mere…)
Falske annoncer med tv-værter overdrages til EU

Dansk tilsyn vurderer, at EU-reglerne overtrædes af Meta på Facebook og Instagram.

(mere…)
Svindel mod elbils-ejere – vær opmærksom ved ladestandere

Lader du din elbil ved en ladestation, så skal du være ekstra opmærksom, da et nyt svindelnummer har set dagens lys.

(mere…)
Her er navnene på de kvinder som svindles oftest

Svindlere går bevidst efter helt specifikke navne, når der skal udvælges ofre at narre penge fra.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram