Husqvarna 410XE NERA test | trådfri robotplæneklipper med kantklipning

TEST: Dobbelte knivsæt og ingen kantråd. Men fungerer kantklipningen og hvordan er satellit- og appstyringen på Husqvarna 410XE Nera.

Husqvarna 410XE Nera
Radarsensor i spidsen. Kant- eller satellitnavigation i haven samt store hjul, så den ikke hænger fast (Foto: MereMobil.dk)

Kabelfrie robotplæneklippere er tidens trend i privathaverne. I stedet for det kedelige kabeltræk anvendes satellitkommunikation til at styre robotten.

Til 2024-sæsonen har Husqvarna budt ind med robotten Automover 410XE NERA, som kan købes i en standardversion med kabelunderstøttelse. Derudover kan du investere i en trådløs satellitmodtager kaldet EPOS.

At antennen også er trådløs, er faktisk genialt.

Nogle satellitstyrede robotter bruger nemlig en antenne, som skal placeres i umiddelbar nærhed af opladestationen. Det betyder, at man ikke altid kan opnå optimal dækning af satellitterne.

Tag f.eks. Segway-robotplæneklipperen, som jeg anmeldte sidste sommer, hvor antennekablet er ALT for kort. Eller Stiga, som end ikke leverer en monteringsmulighed til antennen.

GUIDE: Her er de bedste kanttrådsfrie robotplæneklippere i 2023

EPOS-antennen til testrobotten Husqvarna 410XE NERA kunne jeg, fordi den er trådløs, let montere med to skruer på mit skur, som er placeret cirka 30 meter fra opladestationen og selve robotten. Det kræver dog, at der er strøm, hvor antennen monteres.

🌱 BILLIGE ROBOTPLÆNEKLIPPERE fra Gardena, Segway, Robomov og AL-KO. Tjek udvalget af robotter til græsplænen nu Annoncelink

Kortet tegnes med telefonen

Plænen tegnes op med en joystickfunktion i en app på telefonen.

Efterfølgende kan kanterne redigeres på skærmen, hvis du f.eks. er kommet for langt ud mod hækken eller for kort hen mod fliserne. Det er fedt, at man ikke skal mappe hele haven hver gang, der skal laves en ændring.

Faktisk er tilretningssystemet så præcist, at du kan justere kantpunkterne ned til få centimeter.

Jeg har delt naboens og vores egen have op i to områder, hvor jeg har en klippeplan for hvert område – både i forhold til tidspunkter, men også i forhold til græssets højde. Denne del fungerer fejlfrit.

Det er også i appens kortfunktion, at du angiver stayoutzoner som trampoliner, pools og blomsterbede.

Appen bærer desværre præg af, at Husqvarna ikke er et techfirma. Den opdaterer ikke informationerne så hurtigt som hos nogle af konkurrenterne, hvilket er frustrerende. Efter lidt tålmodighed går det hele, men faktisk burde hele app-delen redesignes fra bunden.

Kan den klippe kanterne eller kan(t) den ikke?

Årets store nyhed er kantklipning. Når Automover 410XE NERA registrerer en kant, vender den bagdelen til kanten og starter kantknivene. Denne robotplæneklipper har nemlig hele to knivsæt.

Eftersom robotten, ligesom Husqvarnas andre maskiner, kører tilfældigt rundt på plænen, er kantklipningen også tilfældig.

Succesfuld kantklipning kræver, at du nørder i bund med kortdetaljerne.

Jeg kan konstatere, at robotten rent faktisk klipper længere ud til kanterne end andre robotter, som jeg gennem tiden har testet, hvilket er positivt.

Drømmer du derimod om at slippe for turen med kanttrimmeren nogle gange på en sæson, bliver du skuffet. Der vil stadig være steder, som robotten ikke når ud til.

Jeg vil ikke kalde funktionen for “kantklipning”, men nok mere noget i retning af “klipper længere ud til kanterne”-funktion.

Sådan er klipperesultatet

Det med at køre tilfældigt rundt i haven stammer fra robotplæneklippernes barndom, hvor det ikke kunne laves anderledes. Fortællingen er, at det er godt for græsset, når det angribes fra forskellige vinkler.

Andre nyere robotter kører i baner, men skifter banerne fra gang til gang, så man undgår hjulspor – og hvor græsset stadig angribes fra flere sider. Sådan er den bare ikke hos Husqvarna, som holder sig til den gammeldags metode.

Vi kommer ikke uden om, at resultatet fra årets Husqvarna-topmodel er ret fantastisk. Jeg synes, at den klipper virkelig flot. Det skal siges, at jeg endnu ikke er stødt på en robotplæneklipper, som ikke efterlader en pæn græsplæne.

Robotten stopper og finder en ny vej, hvis den rammer en forhindring. Den indbyggede radar hjælper desuden på, at robotten ikke konstant banker ind i ting på dens vej. Tingene skal dog have en vis størrelse, før radaren ser dem. Stolpen fra mit vasketøjsstativ er et eksempel på en ting, der ikke registreres af radaren.

Konklusion: En robotplæneklipper for entusiaster

Husqvarna Automover 410XE Nera er en superavanceret robotplæneklipper for græsentusiaster.

Udover den satellitbaserede klipning understøttes også kanttråd, der kan anvendes som supplement. Har du allerede kanttråden, kan du starte med at bruge robotten og tilkøbe antennen til navigationen på et senere tidspunkt.

Husqvarna-robotten kræver intet abonnement for at kunne klippe.

Automover 410XE Nera med EPOS-navigationspakken er en virkelig stabil robotplæneklipper, hvor alt fungerer som forventet.

De primære kritikpunkter er, at prisen er høj, appen burde være mere lækkert udført, og at kantklipning ikke helt leverer på løftet.

410XE Nera med Epos-pakken vurderer jeg til 5 ud af 6 stjerner.

PRIS: 25.177 kroner (pakke med robot og EPOS-navigation) – vejledende

Aktuelle priser på Husqvarna Automover 410XE Nera

Herunder kan du se dagspriserne på standardversionen af Automover 410XE Nera. Bemærk at prisen er uden EPOS-antennen, som skal købes ved siden af.

Vi henter priserne. Vent venligst ⏳

Indlæses priserne ikke?

Forsøg venligst at genindlæse siden, og vent et øjeblik.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

 • Let installation med app på telefonen
 • Satellitstyret navigation. Ingen kanttråd nødvendig
 • Kanttråd kan bruges som supplement
 • Kortet over plænen kan ændres via appen
 • Stayoutzoner kan oprettes i appen
 • Mulighed for flere zoner med særskilte tidsplaner og længder
 • Radarsensor til detektering af forhindringer
 • Maskinen har en god byggekvalitet
 • Adgang til reservedele
 • Lavt støjniveau
 • Intet abonnement påkrævet
 • Max hældning: 30 procent / op til 1.000 m²

Lidt at tænke over

 • Appen er langsom og opleves gammeldags
 • Kantklipning er mere ’klipper længere mod kanten’
 • Ingen regnsensor
 • Radarsensor ser ikke mindre objekter
 • Høj pris

Mere til historien

Automover 410XE Nera har indbygget SIM-kort til trådløskommunikation. Der er ingen omkostninger forbundet med brugen. Husqvarna lover fri tilslutning i 10 år. Læs mere her.

Husqvarna Automover 410XE Nera
Husqvarna Automower danser måldans

EM-feberen raser i Europa og nu også i haven, hvis du har en Husqvarna Automower robotplæneklipper. Den jubler ved mål.

(mere…)
iPad Pro 2024 er fortryllende lækker

TEST: Du ønsker dig iPad Pro i 2024-modellen, men det er nok ikke den, at du køber. Læs her min 13-tommer iPad Pro test.

(mere…)
Motorola Edge 50 Ultra test | Gør næsten alt rigtigt

TEST: Denne telefon rammer alt det, som du vil elske. Læs detaljerne i min Motorola Edge 50 Ultra test.

(mere…)
Roborock S8 MaxV Ultra er vasker og støvsuger vanvittigt overbevisende

TEST: Robotstøvsuger- og gulvvaskerobotten S8 MaxV fra Roborock er en af de mest overbevisende rengøringsrobotter, som jeg har testet.

(mere…)
Skal du købe Pixel 8a? …måske!

VIDEO: Se med her hvis du vil vide, om Google Pixel 8a er værd at købe.

(mere…)
Her er en solid allround-telefon med mangler

VIDEO: Motorola Edge 50 Pro er en ret solid telefon, der blot mangler store rettelser via softwareopdateringer.

(mere…)
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram