Chromebook-sagen: Digitale redskaber i undervisningen er i fare

Den langstrakte sag om brugen af Chromebooks og Google Workspace i folkeskolen trækker endnu en gang ud.

ASUS Chromebook Flip C434T
Sagen om folkeskolernes brug af Chromebooks og Google Workspace i undervisningen begyndte i 2019. (Foto: Asus/PR)

Endnu tre måneders ventetid er lagt til den langstrakte sag om folkeskolernes brug af Chromebooks og Google Workspace.

Og nu skabes der tvivl om, hvorvidt eleverne overhovedet vil blive undervist ved hjælp af digitale redskaber i det kommende skoleår.

Sagen begyndte i 2019 og endnu ved 52 kommuner således ikke, hvordan den kommende skolestart skal håndteres.

Det står nemlig klart efter Kommunernes Landsforening (KL) endnu en gang i et brev opfordrer regeringen til at forholde sig til sagen.

I en kommentar fra Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet til Ritzau lyder det, at regeringen arbejder på sagen, men at den ikke klar til at melde noget ud.

– “De skal bare vide, at for hver dag der går, er der en dag mindre til at forberede sig. Tid er en kæmpe faktor her, og der er en tiltagende bekymring i kommunerne over den usikkerhed, der hersker i forhold til, hvilke løsninger der er gangbare.”

Det udtaler Peter Rahbæk Juel (S) i en skriftlig kommentar til Ritzau. Han er borgmester i Odense og formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg.

Fandt sønnens data på YouTube

Sagen begyndte, da en far klagede over, at hans dengang otteårige søns navn og skole kunne ses på den Google-ejede tjeneste YouTube.

Siden har Datatilsynet i flere gange udskudt en afgørelse i sagen, som oprindeligt var lovet klar i 2022. Afgørelsen blev alene sidste år udskudt tre gange sidste år, og så sent som i januar opstillede Datatilsynet “tre veje” til, at kommunerne kan leve op til reglerne.

De “tre veje” er at påbud til de 52 kommuner om, at det er deres ansvar og at de fra 1. august har styr på sagerne, så brugen af Google-produkterne Chromebook og Google Workspace i undervisningen harmonerer med lovgivningen for behandling af data.

Men kommunerne ønsker lovgivningen ændret. Ellers vil kommunerne blive nødt til, at droppe digitale redskaber i undervisningen, lyder budskabet fra kommunerne.

Ifølge Ritzau efterlyser kommunerne, at “regeringen hjælper med muligheden for at sikre et retsgrundlag for særlige videregivelser af data til it-leverandører samt anvendelse af disse data til en række angivne formål”.

Mere til historien

Også i Norge er der panderynker over at data flyder frit mellem Googles platforme. For knap to måneder siden hejste Datatilsynet i Norge et flag for at råbe politikerne op. Læs mere om det her

Google Maps får nyt design på Android

Google har ændret designet på Google Maps til Android. Her er ændringerne.

(mere…)
Søg i Google Fotos med AI

Google Fotos får en rigtig stor og praktisk opgradering med AI-søgning, som giver nye muligheder.

(mere…)
Google går all-in på AI

Google annoncerede forbindelse med Google I/O 2024 deres store satsning på kunstig intelligens. Få overblikket her.

(mere…)
Google I/O – sådan ser du med

Google afholder i aften deres årlige udviklerkonference, som du kan følge med i live. Se her hvordan.

(mere…)
Google I/O – disse nyheder forventer vi

Google afholder i aften deres årlige udviklerkonference. Du kan her blive klogere på, hvilke nyheder vi forventer.

(mere…)
Ny Chromecast 4K med Google TV på vej

Inden længe forventes Google at være på vej med en opdateret hardwarenyhed.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram