Dansk hovedpine i Chromebook-sag tages op i Norge

Det norske datatilsyn efterlyser en stærkere central styring af privatlivsdata i skolerne.

Samsung Galaxy Chromebook annonceret til CES 2020 (Foto: Samsung)
Hvis man ikke kan bruge moderne it i folkeskolen, så ryger folkeskolen tilbage til stentavlerne, mener Kommunernes Landsforening. (Foto: Samsung/PR)

Den såkaldte Chromebook-sag, har nu spredt sig til Norge, hvor landets datatilsyn ifølge Computerworld følger udviklingen i Danmark tæt.

Således er det norske datatilsyn parat til, at sende problematikken op på politisk niveau.

Det skriver juridisk rådgiver ved Datatilsynet i Norge, Kristin Skolt, i et indlæg i det norske datatilsyns blog om privatlivsspørgsmål:

– “Det norske datatilsyn har i nogen tid efterlyst en stærkere central styring af privatlivsarbejdet i norske skoler. En beslutning fra Datatilsynet i Danmark giver os endnu en mulighed for at rejse emnet på den politiske dagsorden.”

I slutningen af januar kom det danske datatilsyn frem til en afgørelse om, at videregivelse af data til Google er ulovlig.

Det foregår i dag, og er årsagen til at sagen begyndte i 2019. Her klagede en far over, at hans dengang otteårige søns navn og skole kunne ses på den Google-ejede tjeneste YouTube. Sønnen anvendte, som elever i 53 danske kommuner, Google Workspace i undervisningen.

Med afgørelsen fra januar skal folkeskolerne senest 1. marts tilkendegive, hvordan de har til hensigt at efterleve afgørelsen, hvor Datatilsynet har opstillet tre veje til, at kommunerne kan leve op til reglerne:

  • Stoppe med at videregive personoplysninger til Google
  • Der findes en teknisk løsning, så Google ikke behandler oplysningerne til disse formål
  • Folketinget sikrer ny lovgivning.

David mod Goliat

Således risikerer kommunerne selv at skulle slås med tech-giganterne om at sikre, at der ikke foregår deling af data mellem platforme.

Netop den kamp har fået Kommunernes Landsforening til at reagere, og for et par uger siden sendte landsforeningen et brev sendt til tre ministre. Budskabet var, at der er brug for at gøre lovgivningen tidssvarende.

– “At tro, at vi kan få Google til at lave ting på danske særvilkår, det kan vi godt glemme. Det er vi for lille en fisk til,” lød det fra Martin Damm, formand for Kommunernes Landsforening.

Han påpegede, at Danmark vil blive afskåret fra it-udviklingen.

– […] tænk nu, hvis det også betyder, at man ikke må bruge et skriveprogram på computeren, en tablet ude i hjemmeplejen, eller hvis vi helt skal undvære at søge på internettet, sagde Martin Damm til Ritzau og tilføjede:

– “Hvis man ikke kan bruge dem – de er jo en stor integreret del af moderne it i folkeskolen, så ryger vi jo bogstaveligt talt tilbage til stentavlerne.”

Norske Kristin Skolt er på linje med KL, og skriver, at det er svært for hver enkelt kommune at stille krav til store markedsaktører som Google, Microsoft eller Apple, og at “en omfattende og aggressiv statslig privatlivspolitik” vil løse nogle af udfordringerne.

Mere til historien

Chromebooks er en dårlig løsning for skoler, da levetiden er kort og reservedelene dyre. Det har en amerikansk undersøgelse vist. Læs mere om det her

Ny “find min mobil” virker offline

Google er begyndt udrulningen af den nye "Find My Device". Også dine hovedtelefoner vil kunne spores.

(mere…)
Kilder: Google overvejer betaling for søgninger

Google er presset af OpenAI's ChatGPT, og kan stå foran den største omvæltning i søge-forretningen.

(mere…)
Google får styr på dit rod

Digitalt rod er et reelt problem for mange. Nu italesætter Google en håndfuld AI-værktøjer som kan rydde op for dig.

(mere…)
Troede du at inkognito i Google Chrome var privat?

Google vildledte brugere om inkognitotilstand. Data blev indsamlet trods "privat" browsing.

(mere…)
Google Pixel 9 lækket på nye billeder

Nye billeder af Google Pixel 9 er afsløret. Der er også rygter om specifikationer.

(mere…)
Google Pixel 8a – de seneste rygter om den billigere Pixel

Specifikationerne er afsløret på den kommende Google Pixel 8a i netop lækkede oplysninger.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram