Så mange børn oplever ubehageligt indhold på nettet

DR sætter fokus på, hvad børn og unge egentlig ser på deres skærm – og alt for meget er ubehageligt. Hvad kan man gøre?

Alene hjemme på nettet
DR sætter fokus på, hvad børn og unge ser på de sociale medier i udsendelsen “Alene hjemme på nettet”. (Foto: Simon Mouridsen / DR)

En Epinions-undersøgelse lavet for DR Ultra Nyt viser, at tre ud af fire børn i alderen 9-14 år ser ubehageligt indhold på nettet.

LÆS MERE: Børn har barske oplevelser bag skærmen

Hvilken form for ubehageligt indhold der er tale om, det er forskelligt. Men kan være alt fra ucensurerede videoer med vold, mord, selvmord og lignende. Det sker på de sociale medier, som TikTok, Snapchat, Instagram, Discord og Facebook.

Hver tredje fortæller i undersøgelsen, at de støder på det hver eneste uge.

Det fremgår ikke præcist, hvad de unge definerer som “ubehageligt”. Men i DR’s dokumentarserie fortæller unge om videoer med vold, skyderier, drab, porno, selvskade og selvmord.

KAN IKKE SLUKKE: Nogen vil mene, at børn ikke skal opsøge det dårlige indhold. Virkeligheden er, at det er algoritmerne på f.eks. TikTok og Snapchat , der smider ubehagelige videoer i ansigtet på børnene. Det sker for at teste, om de ser det. I så fald så vil algoritmerne begynde at eksponere mere af de problematiske indhold.

Epinions har lavet en undersøgelse for DR Ultra Nyt viser, at tre ud af fire børn i alderen 9-14 år ser ubehageligt indhold på nettet.
Epinion har lavet en undersøgelse for DR Ultra Nyt viser, at tre ud af fire børn i alderen 9-14 år ser ubehageligt indhold på nettet.

Det er derfor ikke uden grund, at de fleste sociale medier har en aldersgrænse på omkring 13 år. Men virkeligheden er en anden. Rigtigt mange yngre børn ned i 7-8-årsalderen er nemlig på de sociale medier.

BAGGRUND: Derfor skal dit barn ikke bruge Snapchat

I dag kommunikerer flere børn via Snapchat end almindelige SMS-beskeder. En af grundene er de mange filtre – ligesom det at lave vilde streaks kan gøre, at man ”aldrig” får fri fra mobilen.

Et af de helt store problemer i dag er måske også, at mange børn faktisk er mere IT-kyndige end forældrene og derfor kan langt mere på både sociale medier og andet end forældrene faktisk kan.

LÆS MERE: Nu skal forældre forstå deres børns digitale liv

Red Barnet står bag forskellige guides, der kan hjælpe dig, hvis du ikke selv ved, hvordan du agerer i de forskellige apps. Det kan være til at slette noget eller ændre i privatlivsindstillinger og meget andet.

Mange unge i undersøgelsen siger, at de ikke fortæller forældrene om det, da de er bange for, at de enten får appen slettet eller forældrene tager telefonen. DR er klar med 7 gode råd til, hvad forældre kan gøre.

DR oplyser, at “Alene hjemme på nettet” ikke er velegnet for børn, men kan være en god idé, at se for forældre.

Dette gør skærmbrug ved dine børn

Skærmbrug kan føre til dårligere hukommelse og mindre kreativitet. En ekspert giver i denne podcastepisode gode råd til familier med børn. Et skræmmende faktum er, at spil og apps er designet til at kidnappe børnene. Læs mere her og hør episoden herunder eller i din podcast-app; søg efter ‘meremobil’.

Mere til historien

Vi har tidligere skrevet, at børn helt ned i børnehavealderen sad alene med skærmen enten, mens forældrene lavede noget andet – eller selv sad med en skærm.

Disse børnespil stjæler dine data – se listen

En ny dansk undersøgelse af mobilspil viser hvilke populære børnespil, der videregiver børn og unges data. Se listen her.

(mere…)
Mobilspil lokker penge ud af børn og unge

Børn kan risikere at blive ludomaner i en alt for tidlig alder ved at spille mobilspil. Sådan lyder advarslen fra Forbrugerrådet Tænk.

(mere…)
Lader Meta bevidst skadeligt indhold ligge for at tjene penge?

Den danske psykolog Lotte Rubæk vender Metas ekspertgruppe ryggen. Hun frygter ekspertgruppen har givet en legitimitet til Meta.

(mere…)
Teknologiforståelse kommer på skoleskemaet

Et nyt fag kommer på skoleskemaet. Det skal hjælpe eleverne med at forstå sig på digitaliseringen.

(mere…)
Børn har barske oplevelser bag skærmen

DR har frigivet en skræmmende dokumentar - ”Alene hjemme på nettet”, som har fokus på børns grænseoverskridende oplevelser.

(mere…)
Skærme er skyld i stigende træthed

Danskerne bliver mere og mere trætte, hvilket skærmen er skyld i, lyder det fra eksperter.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
46 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram