Sundhedsstyrelsen klar i mælet: Mobilen skal væk før sengetid

En ny kampagne fra Sundhedsstyrelsen er klar og budskabet lyder, at mobilen skal væk til sengetid, så nattesøvnen bliver god. 

Sundhedsstyrelsen er klar med en kampagne, der skal få mobiltelefonerne væk ved sengetid. Kampagnen hedder “Skærmmonster” (Foto: Sundhedsstyrelsen)
Sundhedsstyrelsen er klar med en kampagne, der skal få mobiltelefonerne væk ved sengetid. Kampagnen hedder “Skærmmonster” (Foto: Sundhedsstyrelsen)

Søvn har en rigtig stor betydning for, hvordan trivslen er og det gør sig også gældende for børn og unge.

Sundhedsstyrelsen er nu klar med en ny kampagne, der sigter mod at børn og unge skal have mere søvn, så de får mere overskud til at klare de udfordringer, som de møder i hverdagen.

-“Hvert tredje barn i 7. klasse får deres søvn forstyrret af mobilen, fordi de bruger skærm, når de burde sove, og i 9. klasse er det over halvdelen, der ikke får den søvn, de har brug for på grund af mobilen. Derfor vil vi gerne opfordre til, at skærmene kommer ud af soveværelserne, så der er rum til en god nats søvn,” lyder det fra sektionsleder hos Sundhedsstyrelsen, Maja Bæksgaard Jørgensen.

Skræmmende mange børn skriver personligt med AI-robotten i Snapchat

Voksne skal være rollemodeller

Det gælder ikke kun børnene – men også alle andre. For hvordan kan voksne være rollemodeller for børnene, hvis de også bruger mobilen i soveværelset? Derfor skal de vise, at mobilen ikke skal bruges, når der er sagt godnat, samt sørge for mobilen ikke “sover med deres børn”. Det kan være, at alle i familien ligger mobilen samme sted til natten.

-“Det giver også plads for andre aftenritualer, der kan give en god nats søvn. For nogle kan det for eksempel være en god idé at læse en bog eller lytte til musik, mens andre børn har brug for en hyggelig snak for at slutte dagen på en god måde,” siger Maja Bæksgaard Jørgensen.

Gode råd til, hvordan man kan sætte rammer for skærmbrugen op til sengetid

  • Undgå, at telefonen er i børneværelset om natten. Aftal i stedet et sted i hjemmet, hvor alle telefoner parkeres og sættes på lydløs
  • Brug et vækkeur i stedet for en mobil
  • Lav en aftale med de andre forældre i klassen fx på forældremøder om, hvornår der lukkes ned for (gamer)computer og telefon om aftenen
  • Sæt et godt eksempel: Læg din mobil fra dig om aftenen og hold den ude af soveværelset.

Sluk mobilen på en god måde

Det gælder om, at skabe gode digitale vaner for børnene så tidligt som muligt, så det bliver mere naturligt for dem, når de bliver ældre. Så derfor skal man også i god tid minde om, at det snart er sengetid, så børnene får afsluttet et spil på en god måde – eller de kan nå at sende den sidste besked.

Små børn får alt for meget skærmtid

I kampagnen fra Sundhedsstyrelsen konkurrerer et monster, der tidligere ville have forstyrret søvnen, med mobilen. Uanset hvilket monster der forstyrrer, er det vigtigt, at børn får deres søvn. Hvis det er mobilen, er en af metoderne at holde den ude af soveværelse, når barnet skal sove.

Du kan læse mere om kampagnen Skærmmonster her, samt få idéer og tips til hvordan du kan gøre det bedst muligt i din familie. Se kampagnevideoen her.

Dette gør skærmbrug ved dine børn

Skærmbrug kan føre til dårligere hukommelse og mindre kreativitet. En ekspert giver i denne podcastepisode gode råd til familier med børn. Et skræmmende faktum er, at spil og apps er designet til at kidnappe børnene. Læs mere her og hør episoden herunder eller i din podcast-app; søg efter ‘meremobil’.


LYT TIL PODCASTEN: Du kan lytte til techpodcasten fra MereMobil.dk, hvor vi taler om teknologi på dansk, via Apple Podcasts, Spotify, Podimo samt i alle podcastapps. Søg efter ‘MereMobil‘ Se også episodeoversigten her.

Mere til historien

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn mellem 7-12 år sover mellem 9 og 11 timer hver nat. For de 13-18-årige er anbefalingen 8-10 timer.

Disse børnespil stjæler dine data – se listen

En ny dansk undersøgelse af mobilspil viser hvilke populære børnespil, der videregiver børn og unges data. Se listen her.

(mere…)
Mobilspil lokker penge ud af børn og unge

Børn kan risikere at blive ludomaner i en alt for tidlig alder ved at spille mobilspil. Sådan lyder advarslen fra Forbrugerrådet Tænk.

(mere…)
Lader Meta bevidst skadeligt indhold ligge for at tjene penge?

Den danske psykolog Lotte Rubæk vender Metas ekspertgruppe ryggen. Hun frygter ekspertgruppen har givet en legitimitet til Meta.

(mere…)
Teknologiforståelse kommer på skoleskemaet

Et nyt fag kommer på skoleskemaet. Det skal hjælpe eleverne med at forstå sig på digitaliseringen.

(mere…)
Så mange børn oplever ubehageligt indhold på nettet

DR sætter fokus på, hvad børn og unge egentlig ser på deres skærm - og alt for meget er ubehageligt. Hvad kan man gøre?

(mere…)
Børn har barske oplevelser bag skærmen

DR har frigivet en skræmmende dokumentar - ”Alene hjemme på nettet”, som har fokus på børns grænseoverskridende oplevelser.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram