Styrelse gentager fadæse med den digitale version af Sundhedskortet

Trods forbud fra Datatilsynet har Digitaliseringsstyrelsen indsamlet personoplysninger, som ikke måtte hentes.

En mobiltelefon og et Sundhedskort
Sundhedskortet har eksisteret som app siden sommeren 2021. (Foto: MereMobil.dk)

Der må sidde nogen med røde kinder bag skrivebordene i Digitaliseringsstyrelsen. Styrelsen har nemlig gentaget en fadæse af det helt store.

Det skriver mediet Version2 på baggrund af en aktindsigt.

Aktindsigten drejer sig om Sundhedskortet, og afslører at styrelsen har indsamlet persondata på 5,8 millioner danskere for at kunne digitalisere Sundhedskortet og lancere det som en app til mobile enheder.

I en mail til Version2, som er et online nyhedsmedie, der udgives af Mediehuset Ingeniøren, mener Digitaliseringsstyrelsen, at det har været nødvendigt for at kunne udbyde appen. Og argumenterer med, at det ikke “har været teknisk muligt for sundhedskort-appen at slå borgernes sundhedskortoplysninger op enkeltvist”.

Sundhedskort-appen har mere end 2,1 millioner downloads

Ifølge Ritzau er styrelsens praksis med Sundhedskortet præcis den samme, som den har fået alvorlig kritik for i forbindelse med den lignende app for kørekortet.

Datatilsynet indledte i 2022 en undersøgelse af styrelsens drift af Kørekort-appen. Kort før nytår i år konkluderede tilsynet, at indsamlingen af persondata er i strid med principperne i GDPR-reglerne, skriver nyhedsbureauet.

Datatilsynet meddelte et forbud til Digitaliseringsstyrelsen “mod at opbevare og på anden vis behandle personoplysninger fra kørekortregisteret om registrerede personer, som ikke aktivt har tilsluttet sig det digitale kørekort”.

Det er præcis det sidste i forbuddet, hvor styrelsen har klokket i det – igen. Mens styrelsen har hentet persondata for 5,8 millioner danskere, så er det kun 2,3 millioner danskere, som har hentet appen med Sundhedskortet over på deres smartphones. Således er der en mango på ikke færre end 3,5 millioner danskere, som ikke aktivt har tilsluttet sig den digitale udgave af Sundhedskortet.

Ifølge Ritzau oplyser Digitaliseringsstyrelsen til Version2, at man i sommeren 2023 påbegyndte arbejdet med at overgå til “enkeltopslag”, og at man forventer at lancere en ny version i den nærmeste fremtid. Men hvornår “nærmeste fremtid” er, fremgår ikke.

Grundlæggende principper og danskernes tillid

Datatilsynet har tidligere gjort det klart, at det drejer sig om at fastholde grundlæggende principper, når der er tale håndtering af personoplysninger, og hos Ingeniørforeningen IDA betegnes sagen om Sundhedskortet som “mildest talt besynderligt”.

Således anerkender digitaliseringspolitisk chef i Ingeniørforeningen IDA (fagforening og interesseorganisation, red.) Grit Munk ikke styrelsens forklaring med, at det ikke har været teknisk muligt at begrænse dataindsamlingen.

– “Hele fundamentet for øget digitalisering bygger på danskernes tillid. Uden den bliver det svært at lave smartere løsninger, og derfor er det en anelse trættende at være vidne til den slags oplevelser,” udtaler Grit Munk ifølge Ritzau i en skriftlig kommentar.

Sundhedskortet blev som app tilgængelig for både Android og iOS den 1. juni 2021. Forældre kan automatisk se deres børns sundhedskort i appen. Man skal stadig beholde sit fysiske kort, men på sigt er det planen, at man selv kan vælge, om man vil have et fysisk kort eller nøjes med appen.

LÆS OGSÅ: Digitalt EU-kørekort måske på vej

Mere til historien

Der går nærmest ikke en dag uden, at der dukker en grotesk eller hårrejsende historie op om persondata. Således har vi netop fortalt, at kineserne er brudt igennem Apples kryptering af AirDrop-tjenesten, og nu er i stand til at opsamle mail- og telefon-oplysninger. Læs mere om det her.

Læs også:
Ved du, hvordan det digitale kørekort gælder på ferien?

Temu-appen er populær – men køb ikke dette

Forbrugerrådet Tænk er klar med en advarsel mod varer, som du skal gå udenom på den populære shopping-app Temu.

(mere…)
Denne app oplader kun elbilen når strømmen er billigst

Din elbil ’tankes’ kun når der er billig strøm. Angiveligt kan op til 30 procent af udgiften til strøm spares.

(mere…)
Fartkontrol-apps overvåger dig konstant

Saphe og Drive One kan tracke din adfærd døgnet rundt. Det samme gør Rejsekort-appen. Det kan være et problem, siger Datatilsynet.

(mere…)
Hold øje med strømpriserne – og spar penge

Selvom strømpriserne netop nu ikke er skyhøje, så er der stadig penge at spare ved at holde øje med priserne.

(mere…)
Svenskere stikker ulovligt parkerede biler med ny app

Svensk firma er klar til, at rulle stikker-app ud til store dele af Sverige.

(mere…)
Denne app giver et estimat på om du får penge tilbage i skat

Nu kan kan du få et pålideligt estimat på, hvad der i vente, når der gives adgang til årsopgørelsen.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram