Ny aftale skal begrænse børns skærmtid i dagtilbud

En ny politisk aftale slår fast, at børn under to år kun i helt særlige tilfælde skal have skærmtid i dagtilbud.

Børn kan koble af foran skærmen, som vi andre, men kan det være skadeligt? (Foto: MereMobil.dk)
Børn kan koble af foran skærmen, som vi andre, men kan det være skadeligt? (Foto: MereMobil.dk)

Der er nok desværre mange småbørnsforældre, som kan nikke genkendende til at hente ens barn tæt på lukketid i vuggestue eller børnehave for at se, at barnet sidder og kigger ind i en skærm, mens pædagogen er i gang med nedlukningen af stuen.

Det skal snart være slut.

Sådan lyder det fra børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S), som med opbakning fra et bredt flertal i Folketinget nu har lavet en politisk aftale omkring skærmbrug i dagtilbud.

Foruden regeringspartierne er SF, Enhedslisten, De Radikale, Dansk Folkeparti, Alternativet og Nye Borgerlige med i aftalen.

Danmarksdemokraterne, De Konservative og Liberal Alliance er ikke med i aftalen.

De skal efterfølgende danne grundlag for et lovforslag, der vil blive fremlagt på et senere tidspunkt. Det forventes at blive i starten af 2024 (februar), mens forventningen er det vil træde i kraft fra 1. juli 2024.

-”Børns hverdag i vuggestue og børnehave skal være fuld af leg og magiske øjeblikke, hvor børn og pædagoger bliver opslugt af noget sammen. Der skal være natur, musik, kunst, eventyrlige fortællinger og fantasi. Med denne aftale sender vi et vigtigt signal, men hvis vi for alvor vil det gode børneliv, skal vi også give børnene flere voksne og uddanne dem til pædagoger,” siger Lotte Rod, Radikale Venstre.

Det første af de to principper gælder børn under to år, mens det andet omhandler børn mellem 3 og 5 år.

Formålet med aftalen er, at børnene skal have mindre skærmtid – og aftalen gælder også private pasningsordninger. Det oplyser Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

Der er ikke tale om et decideret forbud, men tilgangen til skærme skal være ”restriktiv”.

Du kan høre mere om konsekvenserne for børn der har for meget skærmtid i denne podcastepisode.

Mere til historien

Aftalen her falder godt sammen med, at Sundhedsstyrelsen i oktober kom med en række anbefalinger omkring børns skærmbrug.

Disse børnespil stjæler dine data – se listen

En ny dansk undersøgelse af mobilspil viser hvilke populære børnespil, der videregiver børn og unges data. Se listen her.

(mere…)
Mobilspil lokker penge ud af børn og unge

Børn kan risikere at blive ludomaner i en alt for tidlig alder ved at spille mobilspil. Sådan lyder advarslen fra Forbrugerrådet Tænk.

(mere…)
Lader Meta bevidst skadeligt indhold ligge for at tjene penge?

Den danske psykolog Lotte Rubæk vender Metas ekspertgruppe ryggen. Hun frygter ekspertgruppen har givet en legitimitet til Meta.

(mere…)
Teknologiforståelse kommer på skoleskemaet

Et nyt fag kommer på skoleskemaet. Det skal hjælpe eleverne med at forstå sig på digitaliseringen.

(mere…)
Så mange børn oplever ubehageligt indhold på nettet

DR sætter fokus på, hvad børn og unge egentlig ser på deres skærm - og alt for meget er ubehageligt. Hvad kan man gøre?

(mere…)
Børn har barske oplevelser bag skærmen

DR har frigivet en skræmmende dokumentar - ”Alene hjemme på nettet”, som har fokus på børns grænseoverskridende oplevelser.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram