Bare rolig! iPhone 12 udgør ikke en strålingsfare

Franske bekymringer over SAR-stråling fra iPhone 12, virker som en storm i et glas vand.

iPhone 12, salgspakken
KORT VERSION: Bekymring om strålingsfare fra iPhone 12 har skabt bekymring i Frankrig, hvor salget er stoppet midlertidigt. iPhone 12 udleder angiveligt 5,74 W/kg mere end EU-grænsen i Frankrig. Resultatet kan være resultatet af en softwarefejl. Andre kilder angiver, at iPhone 12 har en SAR-værdi under grænsen (Foto: MereMobil.dk)

Du skal ikke være bekymret over strålingsfare fra iPhone 12, lyder det fra Sikkerhedsstyrelsen i Danmark, der over Ritzau bekræfter, iPhone 12 ”ikke er farlig at bruge”.

Styrelsen mener, at bekymringerne, som er startet i Frankrig, kan ordnes ved, at Apple udsender en softwareopdatering.

OPDATERING: Apple retter SAR-fejlen på iPhone 12

I Frankrig er salget af iPhone 12 midlertidigt stoppet. Her i landet må iPhone 12 stadig sælges, da man afventer den franske afgørelse.

Konkret handler det om den såkaldte SAR-værdi (Specific Absorption Rate). SAR er måleenheden, som angiver, hvor meget energi kroppen absorberer, når den udsættes for elektromagnetiske bølger og felter. SAR måles i watt per kilogram.

I EU er SAR-grænseværdien på 2 W/kg, oplyser Sundhedsstyrelsen. I USA har FCC fastsat en grænse for 1,6 W/kg.

Angiveligt udleder den iPhone 12, der sælges i Frankrig, 5,74 W/kg. mere end grænseværdien.

EN FEJL? Tallet på 5,74 W/kg. mere end EU-grænsen, lyder næsten som en softwarefejl. Når iPhone 12 søges i den tyske database BfS (Bundesamt für Strahlenschutz) angives SAR-værdien på iPhone 12 til 0,98 W/kg, mens den tilsvarende franske database ANFR (Agence Nationale des Fréquences) oplyser værdien 1,178 W/kg. Apple oplyser selv i deres regulatoriske information, at telefonens SAR-værdi holder sig inden for myndighedernes grænser. Selvom de tre tal ikke nødvendigvis er målt helt på den samme måde, så ligger de alle under, hvad lovgivningen kræver.

Er SAR-stråling farligt?

Der er stor tvivl om, hvorvidt stråling fra mobiltelefoner har en helbredsmæssig effekt på mennesker. Der er lavet flere studier på området, men der tegner sig ikke et klart billede af hvorvidt en høj SAR-værdi er det samme som, at brugeres helbred påvirkes.

Hvis du er bekymret, så kan du anvende et headset, men husk det skal være kablet, da du ellers skal spekulere i påvirkningen fra den trådløse Bluetooth-forbindelse.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke at anvende produkter, som påstår at kunne reducere påvirkningen fra radiobølgerne, da der ikke er dokumenteret effekt.

Det man til gengæld ved er, at hvis du skærmer telefonens muligheder for at kommunikere med mobilmasten (f.eks. med et cover), så vil telefonen skrue op for sendestyrken, hvilket medfører forøget stråling.

ANTENNETEST 2023: Her er de bedste telefoner til data og samtaler

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

SAR-værdien siger intet om, hvorvidt radiodækningen eller antennekvaliteten fra en telefon er god eller dårlig.

iPad Pro 2024 er fortryllende lækker

TEST: Du ønsker dig iPad Pro i 2024-modellen, men det er nok ikke den, at du køber. Læs her min 13-tommer iPad Pro test.

(mere…)
Dette vidste du ikke om Apple Pencil Pro

Da Apple lancerede nye iPads tilbage i maj måned, så fik vi også Apple Pencil Pro, med en sjov detalje.

(mere…)
Bliv klar til EM og få livescore på din iPhone-låseskærm

TIP: Det er ved og være tid til EM i fodbold. Med Live Activity kan du få livescoren direkte på låseskærmen.

(mere…)
Disse iPads kan opdateres til iPadOS 18

LISTE: Apple har givet en smagsprøve den næste store iPadOS-opdatering. Se hvilke iPads der kan opdateres til iPadOS 18.

(mere…)
iPadOS 18 kommer med lommeregner-app til iPad

Apple har fremvist de kommende software-opdateringer. En af nyhederne i iPadOS 18 er, at iPad nu får sin egen officielle lommeregner-app.

(mere…)
Hvornår kan du opdatere din iPhone til iOS 18?

OVERBLIK: Her er de kendte tidspunkter for frigivelsen af iPhone-opdateringen, iOS 18.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram