Bare rolig! iPhone 12 udgør ikke en strålingsfare

Franske bekymringer over SAR-stråling fra iPhone 12, virker som en storm i et glas vand.

iPhone 12, salgspakken
KORT VERSION: Bekymring om strålingsfare fra iPhone 12 har skabt bekymring i Frankrig, hvor salget er stoppet midlertidigt. iPhone 12 udleder angiveligt 5,74 W/kg mere end EU-grænsen i Frankrig. Resultatet kan være resultatet af en softwarefejl. Andre kilder angiver, at iPhone 12 har en SAR-værdi under grænsen (Foto: MereMobil.dk)

Du skal ikke være bekymret over strålingsfare fra iPhone 12, lyder det fra Sikkerhedsstyrelsen i Danmark, der over Ritzau bekræfter, iPhone 12 ”ikke er farlig at bruge”.

Styrelsen mener, at bekymringerne, som er startet i Frankrig, kan ordnes ved, at Apple udsender en softwareopdatering.

OPDATERING: Apple retter SAR-fejlen på iPhone 12

I Frankrig er salget af iPhone 12 midlertidigt stoppet. Her i landet må iPhone 12 stadig sælges, da man afventer den franske afgørelse.

Konkret handler det om den såkaldte SAR-værdi (Specific Absorption Rate). SAR er måleenheden, som angiver, hvor meget energi kroppen absorberer, når den udsættes for elektromagnetiske bølger og felter. SAR måles i watt per kilogram.

I EU er SAR-grænseværdien på 2 W/kg, oplyser Sundhedsstyrelsen. I USA har FCC fastsat en grænse for 1,6 W/kg.

Angiveligt udleder den iPhone 12, der sælges i Frankrig, 5,74 W/kg. mere end grænseværdien.

EN FEJL? Tallet på 5,74 W/kg. mere end EU-grænsen, lyder næsten som en softwarefejl. Når iPhone 12 søges i den tyske database BfS (Bundesamt für Strahlenschutz) angives SAR-værdien på iPhone 12 til 0,98 W/kg, mens den tilsvarende franske database ANFR (Agence Nationale des Fréquences) oplyser værdien 1,178 W/kg. Apple oplyser selv i deres regulatoriske information, at telefonens SAR-værdi holder sig inden for myndighedernes grænser. Selvom de tre tal ikke nødvendigvis er målt helt på den samme måde, så ligger de alle under, hvad lovgivningen kræver.

Er SAR-stråling farligt?

Der er stor tvivl om, hvorvidt stråling fra mobiltelefoner har en helbredsmæssig effekt på mennesker. Der er lavet flere studier på området, men der tegner sig ikke et klart billede af hvorvidt en høj SAR-værdi er det samme som, at brugeres helbred påvirkes.

Hvis du er bekymret, så kan du anvende et headset, men husk det skal være kablet, da du ellers skal spekulere i påvirkningen fra den trådløse Bluetooth-forbindelse.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke at anvende produkter, som påstår at kunne reducere påvirkningen fra radiobølgerne, da der ikke er dokumenteret effekt.

Det man til gengæld ved er, at hvis du skærmer telefonens muligheder for at kommunikere med mobilmasten (f.eks. med et cover), så vil telefonen skrue op for sendestyrken, hvilket medfører forøget stråling.

ANTENNETEST 2023: Her er de bedste telefoner til data og samtaler

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

SAR-værdien siger intet om, hvorvidt radiodækningen eller antennekvaliteten fra en telefon er god eller dårlig.

Apple bekræfter overophedning af iPhone 15
(mere…)
Apple løser strålingsproblemer med opdatering

De franske myndigheder suspenderede tidligere på måneden iPhone 12 fra det franske marked, da de havde målt for høje SAR-værdier.

(mere…)
Skærmen er altid tændt på iPhone 15 Pro - sådan slår du det fra

TIP: Always-on, skærmen slukker aldrig, kan slås fra på iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max. Sådan gør du.

(mere…)
Apple har sendt iOS 17.1 og iPadOS 17.1 ud til udviklerne

Apple har sendt den første betaversion af iOS 17.1 og iPadOS 17.1 ud til udviklere.

(mere…)
iPhone 15 Pro Max har det bedste mobilkamera
(mere…)
iPhone 15-salget skyder i vejret
(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram