Bare rolig! iPhone 12 udgør ikke en strålingsfare

Franske bekymringer over SAR-stråling fra iPhone 12, virker som en storm i et glas vand.

iPhone 12, salgspakken
KORT VERSION: Bekymring om strålingsfare fra iPhone 12 har skabt bekymring i Frankrig, hvor salget er stoppet midlertidigt. iPhone 12 udleder angiveligt 5,74 W/kg mere end EU-grænsen i Frankrig. Resultatet kan være resultatet af en softwarefejl. Andre kilder angiver, at iPhone 12 har en SAR-værdi under grænsen (Foto: MereMobil.dk)

Du skal ikke være bekymret over strålingsfare fra iPhone 12, lyder det fra Sikkerhedsstyrelsen i Danmark, der over Ritzau bekræfter, iPhone 12 ”ikke er farlig at bruge”.

Styrelsen mener, at bekymringerne, som er startet i Frankrig, kan ordnes ved, at Apple udsender en softwareopdatering.

OPDATERING: Apple retter SAR-fejlen på iPhone 12

I Frankrig er salget af iPhone 12 midlertidigt stoppet. Her i landet må iPhone 12 stadig sælges, da man afventer den franske afgørelse.

Konkret handler det om den såkaldte SAR-værdi (Specific Absorption Rate). SAR er måleenheden, som angiver, hvor meget energi kroppen absorberer, når den udsættes for elektromagnetiske bølger og felter. SAR måles i watt per kilogram.

I EU er SAR-grænseværdien på 2 W/kg, oplyser Sundhedsstyrelsen. I USA har FCC fastsat en grænse for 1,6 W/kg.

Angiveligt udleder den iPhone 12, der sælges i Frankrig, 5,74 W/kg. mere end grænseværdien.

EN FEJL? Tallet på 5,74 W/kg. mere end EU-grænsen, lyder næsten som en softwarefejl. Når iPhone 12 søges i den tyske database BfS (Bundesamt für Strahlenschutz) angives SAR-værdien på iPhone 12 til 0,98 W/kg, mens den tilsvarende franske database ANFR (Agence Nationale des Fréquences) oplyser værdien 1,178 W/kg. Apple oplyser selv i deres regulatoriske information, at telefonens SAR-værdi holder sig inden for myndighedernes grænser. Selvom de tre tal ikke nødvendigvis er målt helt på den samme måde, så ligger de alle under, hvad lovgivningen kræver.

Er SAR-stråling farligt?

Der er stor tvivl om, hvorvidt stråling fra mobiltelefoner har en helbredsmæssig effekt på mennesker. Der er lavet flere studier på området, men der tegner sig ikke et klart billede af hvorvidt en høj SAR-værdi er det samme som, at brugeres helbred påvirkes.

Hvis du er bekymret, så kan du anvende et headset, men husk det skal være kablet, da du ellers skal spekulere i påvirkningen fra den trådløse Bluetooth-forbindelse.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke at anvende produkter, som påstår at kunne reducere påvirkningen fra radiobølgerne, da der ikke er dokumenteret effekt.

Det man til gengæld ved er, at hvis du skærmer telefonens muligheder for at kommunikere med mobilmasten (f.eks. med et cover), så vil telefonen skrue op for sendestyrken, hvilket medfører forøget stråling.

ANTENNETEST 2023: Her er de bedste telefoner til data og samtaler

VIND EN POWERBANK ⚡️ Modtag de seneste nyheder i indbakken. Blandt alle tilmeldte finder vi hver måned en vinder af en powerbank fra GreyLime. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst. Læs mere om konkurrencen her.


Mere til historien

SAR-værdien siger intet om, hvorvidt radiodækningen eller antennekvaliteten fra en telefon er god eller dårlig.

HomePod Mini fås i en ny farve

Apple er klar med en lille lancering her i sommerferien - en ny farve af HomePod Mini.

(mere…)
Nu kan du teste den næste store iPhone-opdatering

Apple har udgivet den første public beta af iOS 18. Du kan hente den og selv teste på din iPhone.

(mere…)
Smartere Siri kommer først i 2025

RYGTE: Hvis du venter spændt på en smartere Siri, skal du nok vente noget tid endnu.

(mere…)
Nyt Apple Watch i plastik? 

RYGTE: Apple Watch SE i plastik er måske på vej. Der tales også om større skærm på det kommende Apple Watch Series 10.

(mere…)
iPhone 16-serien får A18-chip

Rygte: Et læk antyder at fire iPhones, der kommer i september, vil have den nye A18-chip.

(mere…)
Nyd ferien og sæt din iPhone på SMS-feriesvar

TIP: Sådan sætter du din iPhone på SMS-autosvar, når du holder ferie.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram