Kunstig intelligens kan erstatte læger

Hospitaler i Region Hovedstaden benytter som de første i landet kunstig intelligens til at screene for brystkræft. 

Læge, Hospital, doktor, sygdom
AI har været brugt ifbm. brystkræftundersøgelser. Resultaterne har være gode (Foto: Karolina Grabowska)

Kunstig intelligens også kaldet AI har været omdiskuteret i de seneste år, hvor særligt chat-robotten ChatGPT har vist noget af teknologiens potentiale. 

Og siden ChatGPT for alvor viste, hvilke kræfter der gemmer sig i kunstig intelligens, så har snakken gået på, hvilke jobs robotterne vil gøre overflødige. 

LÆS OGSÅ: ChatGPT-chef: Kunstig intelligens (AI) skal bruges varsomt

Nu viser det sig så, at speciallæge kan være et af de jobs, hvor kunstig intelligens kan erstatte “en af to speciallæger”. 

Kunstig Intelligens er nemlig allerede rykket ind på hospitaler. I Region Hovedstaden har de haft en forsøgsordning, hvor AI har været brugt til at spotte tegn på brystkræft hos kvinder. 

Forsøgsordningen har kørt i halvandet år, hvor erfaringerne har været så gode, at flere regioner nu følger trop. Det skriver DR.

Region Nordjylland og Region Syddanmark er også langt i testfasen. Allerede fra 1. september 2023 regner Region Nordjylland at være klar til at aflæse patienternes mammografier med AI. Det er også ambitionen, at Region Sjælland og Region Midtjylland skal i gang, men de er det ikke endnu.

Potentialet med brug af AI er stort og ifølge Ilse Merete Munk Vejborg, chef for mammografiscreenings-programmet, så er kan det også give bedre screeninger for de samme penge.

LÆS OGSÅ: AI gør klar til at revolutionere spilbranchen

Bodil Ørkild, som er vicedirektør på Herlev og Gentofte Hospital, mener også, at AI kan erstatte “den ene af de ellers to speciallæger”, som vurderer røntgenbilleder i en brystkræft-screening.

Det betyder dog ikke, at der er læger, som kan se frem til en fyreseddel. Der er nemlig mangel på den type speciallæger, som kaldes mammaradiologer. 

Der tages heller ikke på nuværende tidspunkt beslutninger alene på baggrund af robottens vurdering, påpeger Ilse Merete Munk Vejborg, som er chef for forsøgsordningen.

Mere til historien

Det er dog ikke kun til brystkræft, at kunstig intelligens “hjælper til”. Region Sjælland oplyste i maj, at patienter med kræft i bækkenregionen kunne få stråleterapi med hjælp fra kunstig intelligens. 

Elon Musk forbyder brug af Apple

Tesla-ejeren Elon Musk har reageret på Apples lancering af Apple Intelligence i blandt andet iPhone og iPad.

(mere…)
Apple Intelligence – hvad går det ud på?

Kunstig intelligens kommer til iPhone, iPad og Mac. Her er nyhederne i Apple Intelligence.

(mere…)
Gemini er landet på dansk jord

Google erkender at Gemini kan fejle. Gemini kan tilgås både som app til Android og via en browser.

(mere…)
Disse AI-funktioner kan du glæde dig til på iPhone

Den næste store iOS-version ventes, at indeholde en masse nye AI-funktioner. Her er nogle af de AI-tiltag, som forventes.

(mere…)
AI vil skubbe dansk økonomi fremad med astronomisk beløb

To ud af tre fuldtidsansatte vil snart på dagligbasis anvende kunstig intelligens i arbejdet, spår analyse fra Implement og Google.

(mere…)
Søg i Google Fotos med AI

Google Fotos får en rigtig stor og praktisk opgradering med AI-søgning, som giver nye muligheder.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram