Hvad koster det når mobilopladeren sidder i stikkontakten uden at oplade?

TIP: Hvad koster det på elregningen, når du lader mobilopladeren sidde i stikkontakten efter opladningen er slut?

OnePlus 2 oplader
KORT VERSION: Det koster mellem 1 og 3 kroner om året at lade en ny mobiloplader sidde i stikkontakten uden at oplade, men en gammel oplader kan koste op til 12,38 kroner om året (Foto: MereMobil.dk)

Det er bekvemt at have mobilopladeren siddende i kontakten, så kablet lynhurtigt kan tilsluttes telefonen, når der er behov for det. I vores hus har vi to typer opladere under bordet på køkkenøen, netop fordi det er let.

Spørgsmålet er, hvad det koster, at lade mobilopladeren sidde i stikkontakten, når telefonen ikke oplader?

Det koster mellem 1 og 3 kroner om året, at lade telefonopladeren sidde i kontakten, hvis opladeren er produceret efter 2022. Det viser beregninger, som Videnscentret Bolius har lavet.

Prisen afhænger naturligvis af elprisen. Ovenstående beregning er baseret på en elpris mellem 1,5 og 2,5 kroner pr. kWh.

Hvis elprisen pludselig eksploderer til f.eks. 5 kroner, så forøges udgiften årligt til omkring 4,2 kroner.

GUIDE: Strømproblem på ferien? Guide til rejseadapter

Gamle mobilopladere er meget dyre

Et EU-direktiv stiller krav til elektronik, der sælges i EU. Herunder hvor meget strøm en oplader må bruge, når den hænger ubrugt hen.

Er opladeren fra 2010 må standbyforbruget være 0,5 Wh. Fra 2011 til 2022 må den være 0,30 Wh, mens den efter 2022 maksimalt må runde 0,10 Wh.

PAS PÅ: Der sælges bolsjefarvede opladere på f.eks. Amazon og Wish – men også på markedspladser. Disse skal du holde dig LANGT VÆK fra. Mange af opladerne er af urimelig dårlig kvalitet. Der er ofte ingen beskyttelse af elektronikken og ja brandfare er nærliggende. Læs mere om billige iPhone-opladere her.

Har du en meget gammel oplader, fra før EU-direktivet, kan standbyforbruget således være betydeligt højere.

Tager vi det dyreste eksempel fra Bolus, så er prisen 12,38 kroner om året – og du har mange af dem – så er det lette penge at spare.

BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver mandag, onsdag og lørdag. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Under opladning bliver opladeren varm. Her kan du læse, hvor varm en oplader må blive under normalt omstændigheder.

Sådan beskytter du din iPhone mod tyveri

GUIDE: Du kan gøre livet meget sværere for tyven, der har hapset din nye iPhone.

(mere…)
Apple advarer: Lav ikke mormor-tricket

TIP: Apple underkender det gamle trick med at smide en våd telefon i ukogte ris.

(mere…)
Så meget kan du spare ved at skifte til en elbil

TIP: En gennemsnitslig pendler kan spare 14.500 kroner om året ved at køre i en elbil på arbejde fremfor en dieselbil. Beregn selv.

(mere…)
Sådan kommer du i gang med backup i skyen

GUIDE: Du kan let lave backup i skyen. Her er guiden til, hvordan du kommer i gang med at sikre dine data og hvad du skal være opmærksom på.

(mere…)
Igen relevant: Tjek el-priserne på telefonen

TIP: Se dagspriserne på el. Der er penge at spare, hvis du kan planlægge dit brug af strøm.

(mere…)
USB-oplader fra Ikea tilbagekaldes

Ikea advarer mod deres egen USB-oplader.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram