Dette skal du vide om billige iPhone-opladere

BAGGRUND: Snyd med CE- og MFi mærker og urimelig dårlig kvalitet, præger markedet for billige iPhone-opladere.

Farvede iPhone opladere
iPhone-opladere i regnbuens farver fundet på eBay til 6 kr./stk. (Foto: eBay)

Pas på hvis du har købt en meget billig oplader til din iPhone. Billige opladere, der ligner Apples egne, kan være farlige at anvende. Og der snydes med både elektronikkvaliteten og sikkerhedsmærkninger.

En original oplader til en iPhone koster 185 kroner hos Apple. Hvorfor ikke købe en til omkring 20 kroner via en udenlandsk webshop i stedet? Fordi det er noget skrammel.

Selvom en original iPhone oplader ikke vejer ret meget, kan du tydeligt mærke forskel. De billige opladere er typisk lavet af tyndere plastik, og i hånden kan du mærke vægtforskellen.

Elektronikken er også ringere. Er der eksempelvis ikke korrekt afskærmning mellem højspændings og svagstrøm, kan det få fatale følger.

Der snydes med mærkninger

uoriginal iphone oplader
Eksempel på en iPhone oplader med MFi mærke, men 33 kroner vidner om, at den sandsynligvis er en dårlig kopi (Foto: eBay)

Hvis du vil undgå, at købe en dårlig kopi-oplader, er det faktisk forholdsvis svært.

Apple har et tilbehørsprogram kaldet MFi. Det står for ”Made for iPod / iPhone / iPad”. Tilbehørsprodukter med disse logoer kan anbefales. Men! Logoerne MFi logoerne kopieres i flæng. Derfor gælder det om, at være meget opmærksom.

Heller ikke med CE-mærket er du sikker.

– ”Du kan ikke se på opladerne, om de er farlige. Med CE-mærket antager vi jo, at de er sikre, men test vi har lavet viser, at det ikke altid er tilfældet,” udtalte Kim Boll Jensen, ekspert i elsikkerhed fra Bolls ApS tidligere til MereMobil.dk. Bolls ApS har speciale i test af elprodukter, og udfører kvalitetssikring af produkter for virksomheder.

Flaske CE-mærker kan skaffes i metermål

Kim Boll Jensen bakkes op af Mackabler.dk, en af de store forhandlere af Apple-tilbehør.

– ”Du kan ligeså godt droppe at se efter CE, FCC eller nogen af de andre kvalitetsstempler. Der er ingen i Kina, som overholder dem. Hvis et produkt har et af mærkerne er det højest sandsynligt fordi en kunde har spurgt efter det. Ikke fordi de faktisk har overholdt eller tjekket noget,” fortæller Anders Bagnegaard Kristensen, direktør hos Mackabler.dk til MereMobil.dk.

Med en pris på eksempelvis 25 kroner for en oplader, er der ikke mange penge til hverken tests eller elektronikken.

– ”Der er stor forskel på kabler og opladere, og forskellen er hovedsageligt hvad der er inden i opladeren eller kablet. De chips der kommer i et Lightning-kabel kan koste alt imellem 30 øre og 40 kroner. Forskellen er kvaliteten selvfølgelig. Når et kinesisk firma laver en chip, der skal være så billig som mulig, så bliver den selvfølgelig også dårlig. Det har ingen konsekvenser for fabrikken, fordi ingen sætter deres eget navn på, og kunderne bliver ved med at købe i Kina,” forklarer Anders Bagnegaard Kristensen.

Ifølge Mackabler.dk er Apples formål med at lægge så mange chips i et Lightning kabel, at det beskytter forbrugeren, telefonens batteri og sikrer, at kablet bliver ved med at holde.

– ”I et billigt ’ebay-kabel’ er chipsne lavet til at undgå at blive fanget af din iPhones tjek. Ikke for at beskytte noget som helst,” slutter Anders Bagnegaard Kristensen.

Har du tillid til forhandleren?

Der findes mange netbutikker i Danmark, der handler med opladere. De seriøse butikker sælger de gode produkter. Også dem der ikke nødvendigvis kommer direkte fra Apple.

Det handler om tillid. Hvis en forhandler tydeligt skilter med, om en oplader er original, er du godt på vej. Og hos en netbutik med godt omdømme, har du også et sted at gå hen, hvis der efterfølgende skulle opstå problemer.

5 gode råd til køb af en oplader

  1. Er prisen latterlig lav i forhold til det originale produkt så vær på vagt. F.eks. 25 kroner mod 159 kroner.
  2. Køb ikke opladere på Wish, eBay og tilsvarende steder. Vælg en dansk forhandler, som du har tillid til. Eventuelt en certificeret Apple partner. Tjek butikkens alder, renomme og anmeldelser.
  3. Se efter om produktet er CE-mærket eller mærket med MFi (Made for iPod / iPhone / iPad). Men vær opmærksom på snyd med mærkningsordningerne.
  4. Føles opladeren meget tynd i plastikken og vejer den mindre end den originale, så sørg for kun at bruge den under opsyn.
  5. Opladere uden varemærke eller producent skal du holde dig fra.

Pas på temperaturen

Vær desuden opmærksom på hvordan temperaturen er på mobilopladeren. Det er normalt, at opladeren bliver varm under brug, men den må ikke blive brændende varm. Vi har tidligere skrevet en artikel som giver mere information om, hvor varm en oplader må blive.

I 2017 var Elsikkerhedsværket i Sverige ude med en advarsel mod kopiopladere. De fandt blandt andet 14 opladere der var deciderede livsfarlige.

– ”Alvorlige mangler kan medføre elektrisk stød eller brand, og når plastmaterialet i adapterhuset ikke er brandsikkert, forøges risikoen for brandspredning,” lød det fra Elsikkerhedsværket.

LÆS OGSÅ: Familie slap med skrækken efter oplader-brand

INFO: Denne artikel er første gang udgivet i 2018. Revideret i 2023.

Mere til historien

Tidligere konkluderede en undersøgelse fra Gjensidige Forsikring, at hver femte dansker bruger en uoriginal oplader til deres smartphone.

iPhone 17 Air kan mangle vigtige elementer

RYGTE: Vi har i noget tid hørt rygter om en iPhone 17 Air, der angiveligt skulle byde på et tyndere og lettere design, men det kan have en pris.

(mere…)
Apple Podcasts understøtter nu transskription nu på dansk

Danmark er for en gangs skyld blevet prioriteret, når det gælder understøttelse af sprog og dansk.

(mere…)
iPhone 16 Pro er en vingeskudt telefon | Test

TEST: Med iPhone 16 Pro skyder Apple ved siden af. En kameraknap er ikke nok! Læs min test af iPhone 16 Pro.

(mere…)
Apple er på vej med smartskærm

Apple er angiveligt på vej med et nyt styresystem til smarthomes, samt en ny smartskærm.

(mere…)
Hvornår kan vi forvente næste Apple-event?

Apples næste event ventes lige rundt om hjørnet med flere spændende nyheder.

(mere…)
Sådan får du mørke ikoner på din iPhone

TIP: iPhones har længe haft tilstanden ”Mørk”, men nu kan du også gøre alle ikonerne på hjemmeskærmen mørke. Læs her hvordan. 

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
9 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram