TikTok viser krig - bare ikke for russere

Journalister har afdækket, at stormombruste TikTok skelner mellem profiler fra Rusland og fra Ukraine.

TikTok spy
Norske journalister har afdækket, at TikTok skelner mellem profiler fra Rusland og fra Ukraine. (Grafik: MereMobil.dk)

Tre journalister fra den norske DR-pendant NRK har påvist, at den kinesiske videoapp TikTok skelner mellem profiler fra Rusland og fra Ukraine. Det skriver Journalisten.dk.

I den digitale fortælling "En app – to verdener", som Journalisterne Christian Nicolai Bjørke, Henrik Bøe og Hilde Martine Lindgren står bag, er der et tydeligt mønster i om TikTok tilgås fra en ukrainsk eller en russisk IP-adresse.

Journalisterne oprettede to TikTok-profiler fra henholdsvis en ukrainsk og en russisk IP-adresse.

Profilerne blev oprettet som 19-årige mænd, og allerede da den ukrainske og russiske profil blev præsenteret for de første tre videoer på TikTok, stod det klart, at indholdet var styret.

TikTok viste videoer fra krigen i Ukraine til den ukrainske profil, mens den russiske profil fik vist videoer som slet intet havde med krigen at gøre.

Det var for eksempel en mand, som snubler i en vandpyt, en hvalp, der klapper en ælling, eller nogle glade dansere i en gade.

Mønsteret blev endnu mere klart i løbet af de næste 25 videoer, skriver Journalisten.dk.

Den ukrainske profil fik nemlig vist 18 videoer, som handlede om krigen i Ukraine. Den russiske fik vist bare fire videoer fra krigen, hvor af ingen af de fire videoer viser krigshandlinger. Sådan fortsatte mønsteret, mens profilerne bladrede sig gennem endnu flere videoer.

Med den digitale fortælling "En app – to verdener" vandt trioen den internationale datajournalistikpris for Sigma Awards. I alt deltog 638 sager fra 80 forskellige lande i konkurrencen.

BEKYMRENDE: Børn selvtester for psykiske sygdomme på TikTok

Brænde på TikTok-bålet

"En app – to verdener" smider brænde på et bål, der den seneste tid har brændt omkring TikTok.

Den kinesisk-ejede TikTok beskyldes for omfattende høst af brugernes data, og for at sende data videre til de kinesiske myndigheder.

Det har topdirektøren Shou Zi Chew afvist, og i sidste uge i fem timer måtte han forsvare TikTok ved en høring i den amerikanske Kongres.

Lyt med og forstå TikTok- og Kina-sagen

Find flere episoder om teknologi på dansk her.

Mere til historien

TikTok-historien begyndte for alvor at rulle på de danske breddegrader, da Center for Cybersikkerhed, som hører under Forsvarets Efterretningstjeneste, i februar frarådede ansatte i staten at have TikTok installeret på tjenstlige enheder.

Facebook-betaling: Næsten 100 kroner om måneden

En betalingsmodel er på vej til Facebook og Instagram, hvor du kan slippe for reklamer og digital sporing.

(mere…)
Du skal snart betale for X (Twitter)

Elon Musk vil forsøge at gøre X (tidligere Twitter) til et sted for abonnenter. Brugerne skal betale for at bruge platformen.

(mere…)
Derfor skal dit barn ikke bruge Snapchat

ADVARSEL: Snapchat er IKKE en børneapp. En ekspert kalder det "skræmmende", at appen har en indbygget falsk ven. Klik for at lære mere.

(mere…)
Stor nyhed på vej til Instagram

En længe ventet funktion fra Facebook kommer snart til Instagram.

(mere…)
Public service-medie lukker ned for Twitter … eller X

Efter Elon Musk har skåret drastisk i moderationen på Twitter/X er platformen blevet "giftig".

(mere…)
Instagram vil afsløre opslag lavet af maskiner

Der er efterhånden en del AI-genereret indhold på Instagram – endda hele AI-profiler. Instagram vil nu gøre opmærksom på dette.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram